Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: TwelveSouth DeskPad – Muismat ≠ Bureau-onderlegger

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de Twelve South DeskPad met 4 sterren.

THE GOOD

  • Uitstraling
  • Voelt prima aan
  • Verbeterde ligging toetsenbord/notebook
  • Makkelijk schoon te houden en maken

THE BAD

  • Stroeve muiservaring

TwelveSouth heeft wat zij de perfecte deskpad noemen. We vroegen een exemplaar aan en delen onze ervaringen na een paar weken gebruik.

Het is een beetje een discussie of een deskpad of bureau-onderlegger ook per definitie als een muismat moet kunnen fungeren. We hebben verschillende lederen onderleggers meegemaakt die dit zeker niet waren. Dit doordat de afwerking de onderlegger hiervoor ongeschikt maakte of dat er allerlei elementen in verwerkt zaten van losse vakjes tot aan powerbanks en een draadloze laad-functie.

De TwelveSouth DeskPad moet wél kunnen functioneren als muismat. Sterker nog, het Britse merk stelt dat de textuur juist uitermate geschikt is voor muiswerk en hiervoor een comfortabele, warm aanvoelende, gekussende ervaring biedt.

 

Uitpakken

TwelveSouth gaat duidelijk voor de premium uitpakervaring. Als we de doos openen, zien we dat de muismat komt verpakt in een stoffen sleeve met daaromheen een nylon zak.

 

Ervaring

De DeskPad is vervaardigd van kunstleer met het in de afbeeldingen getoonde textuur aan de bovenzijde en een suede-afwerking aan de onderzijde. Een prima keus. De mat ligt stabiel en beweegt niet makkelijk, maar als je de positie wil veranderen dan kan dit zonder al te veel moeite.

Wanneer we de muismat voor het eerst neerleggen, merken we dat hij aardig wat krult. Na een week of wat is dit echter volledig weg en heb je gewoon een net liggen de onderlegger liggen.

De afwerking aan de bovenzijde voelt wat stroef aan. Dit is geen probleem voor je handen en armen, maar niet iedere muis zal even goed om kunnen gaan met de TwelveSouth DeskPad. Meer hierover verderop. De feel voor je armen en handen is prima. Je hebt uiteraard sowieso geen last van een koud aanvoelend bureau, en de mate van zachtheid (bij gebrek aan een beter woord hiervoor) is goed uitgekozen voor een werkomgeving. Ook de feel van de gekozen textuur op onze armen mét en zónder kleding, kunnen we positief over zijn.

Matige muismat

We zullen maar met de deur in huis vallen, de kunstlederen afwerking is simpelweg te stroef om lekker op de muizen. We probeerden een oude MX1100 en de Master 3S van Logitech, terwijl van Corsair we de M65 RGB Ultra en Katar Elite gebruikten. Twee populaire zakelijke muizen en twee gamemuizen van verschillend concept. We hebben verder verschillende mensen achter het bureau met de DeskPad gezet.

We konden ook niet direct uitmaken welke van de twee we minder ideaal vonden, de lichte gamemuizen of de zwaardere zakelijke muizen. Met een lichte grip bewogen de zwaardere muizen wat makkelijker ten opzichte van hoe ze normaal aanvoelen op gewoon het tafeloppervlak of een minder stroeve muismat. De lichtere muizen waren we natuurlijk van gewend dat deze zeer makkelijk bewegen, en dat verschil is in de ervaring dus groter. Hoe dan ook, de algemene conclusie is hetzelfde: de DeskPad levert een zeer matige ervaring op voor welk type muisgebruik dan ook.

Of het nu gaat om regulier werk, office, gamen of werken in creatieve programma’s, de stroefheid vormt een beperking voor je muiservaring. Muisfabrikanten investeren ook niet voor niets in het ontwerp van glijpads om naast een consistente feel, de weerstand zo klein mogelijk te maken mogelijk te maken. Waarom zou je deze willen vergroten met iets als een stroef-aanvoelende deskpad? TwelveSouth stelt dat het gekeken heeft naar wat de ideale hoeveelheid weerstand zou moeten zijn voor een muismat. Ons panel van testers was echter unaniem erover eens dat de stroefheid te hoog ligt.

Dus, waardeloos?

Lekker van wegblijven dus? Wat moet je immers met een muismat waar je niet lekker op kan muizen? Nou, dat zouden we eigenlijk willen nuanceren. We denken dat als onderlegger, de DeskPad namelijk alsnog een zeer prettige ervaring biedt. Ons toetsenbord ligt er zeer stabiel op en de uitstraling van de TwelveSouth DeskPad is heel wat chiquer dan die van een normale stoffen muismat, terwijl het niet de archaïsche uitstraling heeft van de klassiek lederen onderleggers.

De DeskPad is natuurlijk ook geen beperking als je geen muis gebruikt. Denk aan een toetsenbord met geïntegreerde trackpad, of natuurlijk een notebook. Naast de uiterlijke uitstraling, heb je met de DeskPad geen last van een koud-aanvoelend bureaublad. En het kunstleer in combinatie met het gekozen textuur voelt heel wat beter aan dan een stoffen muismat. Het is daarnaast makkelijker schoon te houden en maken en heeft bovendien niet het probleem van de bekende witte vlekken die je op donker gekleurde stoffen muismatten na verloop van tijd altijd krijgt.

 

Conclusie

Als muismat moeten we kritisch zijn over de TwelveSouth DeskPad. Het oppervlak is nu eenmaal veel te stroef, voor welk type muisgebruik dan ook. Datzelfde oppervlak voelt echter wel prima aan wanneer we onze armen erop laten rusten of erover heen bewegen. Verder kunnen we het ons voorstellen dat in ieder geval voor bepaalde settings, de DeskPad er heel wat beter uit ziet dan een stoffen muismat of een klassieke lederen onderlegger. De DeskPad is verder makkelijker schoon te maken en toont geen gebruikssporen na verloop van tijd zoals stoffen matten dit doen. Puur als onderlegger, denken we dat de DeskPad voor veel mensen alsnog zijn geld waard is, zolang je er niet van verwacht goed op te kunnen muizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.