Logo GadgetGear.nl
Dyson V12 Detect Slim Absolute
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Dyson V12 Detect Slim Absolute stofzuiger

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Dyson V12 Detect Slim met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Extreem compact
  • Lekker licht
  • Fijne, nieuwe power knop
  • Voldoende batterijduur

THE BAD

  • Op vloerbedekking wil je toch echt nog een zwaarder model zoals de Dyson V15 series.

Hij is veel compacter, maar dat blijkt op harde vloeren nauwelijks verschil te maken. Het vlaggenschip van Dyson, de V15 snoerloze stofzuiger, heeft een klein zusje in de V12. Maar dat kleine zusje zet verrassend grootste prestaties neer.

Unboxing

Net als andere modellen, kent Dyson verschillende uitrustingsniveaus van deze nieuwe stofzuiger. In ons geval ontvingen we de ‘Absolute’ uitvoering. Dat is de uitvoering die traditioneel met de meeste accessoires op de markt komt. Heb je al eerder Dyson stofzuigers gekocht en heb je al veel accessoires, kan het interessant zijn om een wat meer beperkte uitvoering aan te schaffen.

Dyson V12 Detect Slim Absolute Unboxing

In de verpakking vinden we niet alleen documentatie, een lader en een laadstation voor op de muur. We vinden er ook de zuigbuis in, met accessoireclip. We vinden de twee eenvoudige standaard zuigmondjes, waaronder de spleetzuiger. Ook vinden we een Optic Fluffy, waar de detect haar naam aan verbonden heeft. Daarnaast vinden we er de nieuwe Motorbar in met zuigmond die geoptimaliseerd is om haren op te zuigen. Tenslotte vinden we daar ook nog een kleinere versie van. Handig voor in de auto. Zeker wanneer je huisdieren hebt!

De motor- en batterijtechniek

Het grote verschil tussen vlaggenschip V15 en de V12 is niet optisch, maar motorisch. De V12 digitale motor van Dyson beschikt met een zuigkracht van 150AW over ongeveer een derde minder vermogen als de V15 digitale motor die een zuigvermogen heeft van 240AW en dit merk je in de praktijk… maar vooral als je vloerbedekking hebt. De V12 is namelijk net zo goed in staat om gemotoriseerde borstelkoppen aan te drijven als de V15. Op gladde vloeren merk ik eigenlijk geen verschil in kwaliteit tussen de twee snoerloze stofzuigers, wanneer die dezelfde gemotoriseerde borstelkop gebruiken. Op vloerbedekking is het al snel anders. Daar heb je niet alleen de beweging van de motorkop nodig om goed tussen de vezels te komen, maar zorgt het extra vermogen er ook voor dat er echt meer vuil uit jouw vloerbedekking komt.

De lichtere motor in de V12 vraagt ook een lichtere batterij om tot dezelfde gebruiksduur te komen. Die ligt namelijk op ongeveer een uurtje afhankelijk van hoe hard de motor moet lopen. Hierdoor weegt de V12 nog maar 2,2 kilo in plaats van de 3 kilo die je met de V15 moet tillen. Hoe hard de motor aan de batterij trekt, kun je zelf instellen op het ronde display van de V12. Maar je kunt er ook voor kiezen om de V12 dit zelf te laten bepalen op basis van haar optische sensor. Daarmee ziet de V12 hoeveel vervuiling er in de luchtstroom zit en op basis daarvan zal hij zelf bepalen hoe hard hij zuigt. Dezelfde briljante technologie als in de V15 aanwezig is.

De V15 en de V12 Fluffy Optic
De V15 en de V12 Fluffy Optic

Dyson produceert de batterijen overigens in een eigen fabriek die het enkele jaren geleden heeft gekocht. Hierdoor heeft het optimale controle over de kwaliteit van de cellen in de batterij. Die batterij is ook in dit model te vervangen. Hierdoor wordt de aankoop een stuk duurzamer omdat je bij afname van de batterijkwaliteit, gewoon een nieuwe batterij kunt kopen en daarna door kunt zuigen met de machine.

De Fluffy Optic

Ook van de V15 krijgen we de Fluffy Optic mee in deze uitvoering van de V12. Een nieuwe versie die een groene lichtstraal voor de stofzuiger uit gooit. Deze schijnt vlak over de vloer en verlicht daarmee al het kleine vuil dat je op jouw vlakke vloer hebt liggen. Iets waar ik me nog altijd over verbaas. Met name doordat het licht vanuit één punt komt, zorgt voor schaduwwerking, waardoor stofdeeltjes super zichtbaar worden. Je krijgt dus echt het gevoel extreem grondig schoon te maken. De microvezelrol van de Fluffy kun je gemakkelijk uit de zuigmond halen en onder de kraan schoonmaken. Wel even goed laten drogen voor je deze weer gebruiken gaat.

De Motorbar

Wie een hond of een tapijt heeft, zal meer uit de nieuwe Motorbar halen. Een nieuwe gemotoriseerde zuigmond met tanden van het sterke polycarbonaat. Waar bij de fluffy de haren om de roller wikkelen en losgeknipt moeten worden, kan deze juist heel goed met haren overweg. Die komen allemaal keurig in het vuilreservoir terecht. Hierdoor gebruik ik deze niet alleen op het tapijt, maar ook op de gladde vloer. We hebben immers een schat van een hond die heel wat haren achterlaat.

Dyson V12 Detect Slim Absolute Motorbar

Muuroplaadstation

Ook deze Dyson komt weer met het inmiddels bekende muurlaadstation. Hier gebruik je de meegeleverde lader voor en Dyson zorgt ook voor schroeven en pluggen. Het laadstation biedt ook ruimte om twee accessoires te plaatsen. Daarnaast heb je nog een klem voor op de buis waar je ook twee accessoires op kwijt kunt.

De schroefvormige klitvrije borstel

Dan is er nog een veel kleinere versie van de Motorbar die schroefvormig is. Deze is optimaal voor in de auto, waar we doorgaans ook een berg aan haren van de hond tegenkomen. Deze borstelkop lijkt wel een massage voor de stoffen achterbank van mijn Prius. Het resultaat is echt heel veel beter dan verwacht.

Dyson V12 Detect Slim Absolute Klitvrije Borstel

Opvangen van het vuil

De Dyson V12 Detect Slim Absolute is, zoals we inmiddels gewend zijn, een stofzuiger met HEPA filter. De lucht die eruit komt is dus echt helemaal schoon. Daarvoor zit de cycloontechnologie van Dyson die grof vuil uit de luchtstroom trekt, met een metaalgaasfilter op het einde. Dit houdt alle deeltjes groter dan 400 micrometer tegen. Een langbewezen technologie waar het bedrijf beroemd mee is geworden. Een pre- en na-motorfilter zorgen ervoor dat het HEPA systeem compleet is. Wel is het reservoir van de V12 slechts half zo groot als dat van de V15. Je moet dus wat vaker naar de afvalbak lopen om hem te legen.

De nieuwe power knop

Onderbelicht, maar duidelijk aanwezig, is de nieuwe power knop van de stofzuiger. Geen ‘trekker’ knop meer die je ingedrukt moet houden. Deze druk je in en dan blijft hij zuigen tot je er weer op drukt. Eigenlijk zoals bij een klassieke stofzuiger en dat werkt gewoon plezierig.

Conclusie Dyson V12 Detect Slim Absolute

Heb je alleen maar gladde vloeren, dan kan de Dyson V12 Detect Slim Absolute voldoende zijn om jouw hele huis schoon te houden. De V12 digitale motor is hier echt prima voor. Bovendien krijg je mooie, innovatieve, gemotoriseerde zuighulpstukken waarmee je ieder vloertype goed kunt schoonmaken. En eigenaren van huisdieren gaan echt plezier hebben van de nieuwe Motorbar.

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Eén reactie

  1. Wij zelf hebben de V12 en zijn er heel blij mee lekker ligt en op onze gladde vloer gaat het heel gemakelijk ,geen gezeul met een stofzuiger met een snoer en die overal tegen aan botst ,ik kan nog wel meer voordelen opnoemen maar ik stop ermee .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.