Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Eerste indruk Dyson Zone

Vanaf vandaag is de Dyson Zone ook in Nederland verkrijgbaar. Dyson doet hiermee echt iets nieuws omdat het merk in de wereld van personal audio duikt, in combinatie met wat het al heel goed kon, lucht zuiveren. Arjan was in Amsterdam, de stad met de meeste luchtvervuiling in Nederland om de Dyson Zone te ontdekken.

74% van de Nederlanders woont in onze steden en meer dan 70% van de Nederlandse huizen worden buiten blootgesteld aan een geluidsdruk van meer dan 50 decibel. Dyson toonde ons een geluidskaart van het OV in Amsterdam waarop zichtbaar is dat daar ook een ongezonde geluidsdruk heerst door metro’s, trams, bussen etc.

Geluidsmap gemeten door Dyson
Geluidsmap gemeten door Dyson

De Dyson Zone moet voor zowel lawaai als luchtvervuiling de oplossing voor de gebruiker bieden. Actieve ruisonderdrukking filtert het lawaai van de straat weg terwijl filters in de enorme oorschelpen er voor zorgen dat via het vizier van de headset, een schone luchtstroom naar jouw neus en mond wordt geblazen. Daarbij worden de kleinste stofdeeltjes nog uit de lucht gefilterd met filters die een jaar mee gaan. Dit vizier rust niet op jouw gezicht, maar een stukje ervoor. Daar heb je dus geen last van. Bovendien klik je hem gemakkelijk omlaag, wanneer je met iemand in gesprek bent. Doordat de verbinding magnetisch is, kun je deze ook gemakkelijk van de headset halen om alleen muziek te luisteren.

De luchtstroom is echt enorm comfortabel. In de warmte van vandaag, voelt deze stiekem ook een beetje verkoelend. Nu was deze test in de winkel, maar binnenkort kunnen we er ook echt de straat mee in. Dyson zegt dat de Dyson Zone 99% van de deeltjesvervuiling zo klein als 0,1 micron2 op, terwijl K-Carbon, met kalium verrijkte koolstoffilters zich richten op de heersende zure gassen die het meest worden geassocieerd met stadsvervuiling, waaronder NO2 en SO2. In de app krijg je statistieken te zien over de werking van de luchtzuivering.

Qua ruisonderdrukking werkt de headset echt heel goed. Dyson plaatst op de buitenkant van iedere oorschelp 4 microfoons en ook in iedere oorschelp 2 microfoons om zo optimaal controle te houden over wat lawaai is en wat niet. Dyson dempt het omgevingsgeluid met 38dB en berekent hiervoor de demping 384.000 keer per seconde. Daarmee behoort Dyson tot de koplopers qua hoeveelheden data die worden gebruikt om lawaai intelligent te filteren.

Dyson stelt dat de afstelling van geluid niet op basis is van het ‘golden ears’ principe dat andere audiomakers gebruiken, maar op basis van feedback van een hele brede doelgroep. Wat ons betreft een prima strategie. Qua high-end muziek codecs houdt Dyson zich nog wat op de vlakte, maar zien we wel een bredere codec ondersteuning dan in JBL headsets. Op basis van de winkeldemo klonk de muziek prima in balans. Een Dolby Atmos spatial audio demo die we draaiden, was onverwacht goed, omdat Dolby Atmos niet aanwezig is in het product. Ik was blij verbaasd.

Hoe het voelt om met een vizier voor je mond te lopen? Net zo raar als de eerste keer dat je fietst met een fietshelm, of loopt met een mondkapje. Het is even wennen, maar het zou maar zo gewoon kunnen worden.

Één Dyson Zone, twee uitvoeringen

Dyson komt met twee uitvoeringen van de Dyson Zone. De reguliere komt in een blauw-zilveren uitvoering op de markt met 1 elektrostatisch filter, het magnetische vizier, de reinigingsborstel voor het vizier, USB-C oplaadkabel, vizierhoesje en harde opbergdoos. Hier leg je €699 voor neer. Natuurlijk komt Dyson ook met een Absolute uitvoering. Die is gebaseerd op luxe en niet op kwaliteit van geluidsdemping of luchtreiniging. Die moet bij beiden goed zijn. De Dyson Zone Absolute+ komt in een donkerblauwe uitvoering met een koperkleurig vizier. Voor €749 krijg je er een tweede elektrostatisch filter bij, maar ook een explorer opbergdoos in plaats van de harde opbergdoos. Je krijgt er een adapterkit voor het vliegtuig bij en een zachte etui. Veel meerwaarde voor een paar tientjes verschil.

Binnenkort lees je een zeer uitgebreide review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.