Logo GadgetGear.nl
Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Tado Smart AC Control V3+

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Tado Smart AC Control V3+ met 4 sterren.

THE GOOD

  • Integreert met heel veel diensten
  • Bevat zelf heel veel smarts
  • Al snel denk je helemaal niet meer na de temperatuur in de ruimte omdat Tado dat al voor je doet

THE BAD

  • Open raam detectie geeft te vaak vals alarm

Hier op de redactie was het de afgelopen jaren vooral te warm of te koud. We hebben een lekker hip pandje waarbij twee compleet verschillende Airco’s ervoor moeten zorgen dat we lekker kunnen werken. Daar Tado claimde het probleem gemakkelijk op te kunnen lossen met de Smart AC Control V3+, gingen we aan de slag.

Unboxing

In de verpakking van de Tado Smart AC Control V3+ zit het uiterst dunne bedieningspaneel, een 1,8 meter lange micro-USB kabel, een USB adapter, dubbelzijdige tape en documentatie.

Ontwerp

De Tado Smart AC Control V3+ is met 10×10 centimeter nauwelijks groter dan een post-it. Met een dikte van 1,5 centimeter is hij best vlak ten opzichte van klassieke slimme thermostaten. Achter de mat witte voorkant van de controller, zit een LED matrix van 10×19 LED’s die de status netjes weergeeft en onzichtbaar is wanneer er niets te melden valt.

Op de achterkant staan de QR codes om te verbinden met de app. Wat we missen zijn duidelijke schroefgaten voor wie de Tado ze nu en dan van de muur zou willen halen om de QR te scannen. Tado lijkt er echt vanuit te gaan dat je enkel dubbelzijdige tape wilt gebruiken als methode om hem op te hangen.

Installatie

In eerste instantie plaatsten we de Tado nog niet aan de wand, maar sloten hem gewoon op een stekker aan om te kijken of hij wel kon verbinden met onze Airco systemen. We maken gebruik van een Mitsubishi Heavy Industries model en een wat ouder, vergeeld en duidelijk minder krachtig exemplaar van Samsung.

Het koppelen van Tado met deze units ging erg gemakkelijk. In beide gevallen moesten we de afstandsbediening even op de Tado richten en een knop indrukken. Tado wist meteen welke instructiesets het moet gebruiken om beiden aan te sturen, waarna de bediening meteen volledig werd overgenomen. Eigenlijk precies wat we hadden verwacht. Daarna was het een kwestie van de juiste plek zoeken om ze op te plakken. Dat wil je niet op een wand waar de zon direct op schijnt. We merkten al vrij snel dat de metingen dan wat onnauwkeurig worden. Maar je wilt wel dat Tado optisch in het bereik van de airco unit hangt. Met een losse stekker kun je volop experimenteren met de plaatsing. En heel eerlijk, bijna overal was het bereik wel prima. Het IR bereik is echt waanzinnig goed. In ieder geval op onze kantoorverdiepingen.

De App

Laten we meteen aftrappen met kritiek. We hebben twee airco units in de app staan, maat het hernoemen van de airco’s is lastig in de app. Dit is best belangrijk om te voorkomen dat we maar wat aan het gokken zijn met betrekking tot welke airco we aan het bedienen zijn.

Maar verder is de app erg goed ingericht. De hoeveelheid inzicht die de app verschaft over het functioneren van de airco (of het niet zo goed functioneren) zijn geweldig. Het plannen van de slimme schema’s kost de eerste keer wel wat meer tijd, maar ik zou ook niet weten hoe Tado dat gemakkelijker kan maken.

Wat overigens heel slim is, is dat Tado de weersverwachting meeneemt in de planning. Zo weet Tado in te schatten wat, wanneer moet gebeuren om de juiste temperaturen te bereiken en toch redelijk zuinig om te gaan met energie. Naast het meten van de temperatuur, kan de app via de controller ook de luchtvochtigheid in de ruimte meten.

Resultaat Mitsubishi Heavy Industries
Resultaat Mitsubishi Heavy Industries

Waar Tado ook goed in is, is het herkennen van open ramen. Dat is natuurlijk een hoofdzonde wanneer de airco aan staat. Wanneer iemand op kantoor het raam openzet, krijgt iedereen meteen een notificatie, zodat de airco kan worden uitgeschakeld. Nu gaat dit lang niet altijd goed in de zin dat hij te vaak vals alarm geeft. Dan zijn we eigenlijk wel blij dat Tado niet op eigen initiatief de airco uitschakelt. Hier zit echt nog ruimte tot verbetering.

Resultaat Samsung
Resultaat Samsung

Wat interessant is, is om ook bovenstaande grafieken eens te bekijken in de app. Die zet de temperatuur in de ruimte af tegen de buitentemperatuur. Nu zit de Samsung onder het dak op de eerste verdieping terwijl de Mitsubishi op de begaande grond hangt. We zien dat het zonnetje rond 12:00 het platte dak meteen flink wat warmte laat afgeven en dat de Samsung op dat moment echt hard moet werken om nog een beetje antwoord te geven op de oplopende temperaturen terwijl de Mitsubishi pas echt capaciteit inleverde toen het buiten naar de 26 graden ging. Dit wil overigens niet zeggen dat de Samsung airco echt slechter is. De locatie speelt gewoon een enorme rol in deze grafiek.

Balance AC abonnement

Wil je nog meer rendement uit je stroomrekening halen, dan heeft Tado ook Balance AC. In ons geval hebben we dit niet getest omdat Balance AC op basis van dynamische stroomcontracten de werking van de airco’s aanpast en daarmee vooral koelt of verwarmt op de momenten dat dit prijstechnisch gunstig is. Op kantoor beschikken we niet over een dergelijk energiecontract, dus kunnen we hier niks over zeggen. Tado vraagt wel een bijdrage voor deze dienst, maar die zou je gemakkelijk terug moeten verdienen op basis van de besparingen die je doet.

Tado Slimme Aircobediening V3+ met app

Integraties

Tado integreert naadloos met Google Home, Apple HomeKit en Amazon Alexa. Daarnaast zijn de apps beschikbaar voor Apple en Android. Met Geofencing is het wel zo dat we praktisch geen gebruik maken van integraties omdat Tado redelijk autonoom beslissingen maakt waar we het wel mee eens zijn. Heb je meerdere airco controllers en slimme thermostaten van Tado in gebruik, weet dat je er tot 25 stuks per woning kunt plaatsen.

Accessoires

Hang je de Tado liever niet op, omdat hij mooi op een tafeltje staat? Dan heeft Tado ook nog een houder die je hiervoor kunt gebruiken. Zo kun je hem optimaal in jouw interieur opnemen.

Conclusie Tado Smart AC Control V3+

De Tado Smart AC Control V3+ werkt eigenlijk zo goed, dat we bijna zouden vergeten dat hij in ons leven is. Met de smarts aan boord, weet Tado de ruimten iedere werkdag prima op temperatuur te houden zodat er prettig wordt gewerkt. En dat was eigenlijk precies de oplossing die we zochten. Check voor aanschaf wel even of hij met jouw airco overweg kan. Dat kan gewoon op de site van Tado.

Tado Smart AC Control V3 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Eén reactie

  1. Een abbonement om je huis te koelen of verwarmen (dynamische prijzen) is te zot voor woorden evenals het abonnement voor auto assist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.