Logo GadgetGear.nl
Philips K9 Afstandsbediening
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Dit is waarom de eerste afstandsbediening van Philips flopte

Hij was groot, maar het was de eerste transistor afstandsbediening waardoor je niet meer uit jouw stoel hoefde te komen om de TV van kanalen te laten wisselen. Toch flopte deze Nederlandse uitvinding met de extreem toepasselijke naam K9.

Hoewel de afstandsbediening enorm was en weinig knoppen kende, was het voor die tijd echt een revolutie. Daar zat het probleem niet. Deze eerste afstandsbediening maakte echter gebruik van ultrasone geluiden om met de TV te communiceren. Briljant omdat je de afstandsbediening daardoor niet op de TV hoeft te richten. Echter was het zo dat het ultrasone geluid een bron van ellende was voor honden. Die sloegen aan iedere keer dat je van kanaal wilde wisselen met het ding. Daardoor was de afstandsbediening niet heel praktisch in de gemiddelde Nederlandse huiskamer.

Philips K9 Afstandsbediening

Het duurde dan ook niet lang voor ultrasoon geluid werd vervangen voor infrarood communicatie. Daarmee werd het wel belangrijk dat TV en afstandsbediening elkaar vrij konden zien. Anders werkte het niet. En natuurlijk kunnen we tegenwoordig ook vaak slimme assistenten als Google Assistent gebruiken om de TV met spraak te bedienen.

Dit verhaal is afkomstig van een bezoek dat we mochten brengen aan het R&D centrum van TP Vision in het Belgische Gent. Daar hebben ze een enorme collectie met Philips TV’s en accessoires staan. Net als vele grote organisaties zijn ze net zo trots op mislukkingen als op succes. Experimenteren is risico nemen en van alles dat niet goed gaat, kun je leren om tot een beter product te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.