Logo GadgetGear.nl
Apple MacBook met wereldkaart
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Apple blokkeert 3nm chipproductie TSMC voor concurrenten

Apple heeft deze week een zeer slimme deal gemaakt met chipfabrikant TSMC. Apple heeft voor een jaar lang de complete productiecapaciteit van TSMC’s nieuwe 3nm productielijn gekocht en dat is goed nieuws voor Apple gebruikers.

De overstap op 3nm schaal is heel belangrijk voor de ontwikkeling van processors. Hierdoor kunnen meer rekeneenheden op minder ruimte worden geplaatst en is er minder stroom nodig om mee te rekenen. Met andere woorden, een kleinere schaal levert een snellere en zuinigere chip op.

Apple gaat de volle productiecapaciteit van de 3nm lijn inzetten om M3 processors voor haar Macs te produceren en A17 Bionic chips voor haar iOS productlijnen. Met name op het gebied van mobiele processors kan Apple hiermee enorme prestatiewinsten behalen ten opzichte van Android gebruikers. Hoewel Samsung zelf kan produceren, zullen vele andere merken merken aan moeten kloppen bij het schaarse aantal andere chipfabrikanten in deze wereldmarkt, of genoegen moeten nemen met een minder kleine nm schaal, waardoor chips in potentie wat minder hard presteren en wat meer energie vragen.

Naar verwachting zal Apple de nieuwe generatie iPhones met A17 chips in september presenteren en de M3 Macs ergens in oktober.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.