Logo GadgetGear.nl
Trendnet TPE-1021WA v1.0R Verpakking
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: Trendnet 10 poorts Gigabit Web Smart PoE+ switch TPE-1021WS

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de Trendnet TPE-1021WS met 5 sterren.

THE GOOD

  • Enorm PoE budget
  • Gemakkelijk te managen
  • Veel aandacht voor beveiliging
  • Passief gekoeld
  • Stevige behuizing

THE BAD

Trendnet bouwt bijzondere netwerkproducten. Dat zien we ook terug in de TPE-1021WS. Op het eerste oog een algemene, zwarte kast, maar onder dat metaal ligt een berg aan vermogen om niet alleen snel te netwerken, maar ook de nodige apparaten van stroom te voorzien.

Unboxing

In de door van de TPE-1021WS vinden we de switch samen met een modulaire stroomkabel, plastic voetjes, rackoren en schroeven. Of je de machine nu op je desktop gaat gebruiken of in een server rack, je kunt er meteen alle kanten mee op.

Trendnet TPE-1021WA v1.0R Uitgepakt

Design

Trendnet kiest netjes voor een compleet metalen kast. Deze kan hierdoor ook goed de warmte die de chipset in de switch produceert af laten vloeien. De power supply zit ook netjes in de kast weggewerkt, waardoor je de modulaire stroomstekker direct op de kast kunt aansluiten. Stroom zit achterop, alle netwerkaansluitingen en status LED’s netjes voorop. Zoals het hoort. De kast weegt 1,76 kilo en voldoet aan CE, FCC en UL certificering. De kast voldoet aan de 19” 1U specificatie.

Trendnet TPE-1021WA v1.0R

Netwerkaansluitingen

De race om de UTP en SFP standaard blijft spannend, maar met deze managed switch kun je beide standaarden gebruiken. De 8 Gigabit+ UTP poorten zijn geschikt voor datasnelheden tot 2.000Mb per seconde en dat zijn de twee SFP poorten op de TPE-1021WS ook.

Trendnet TPE-1021WA v1.0R Netwerkpoorten

Wil je nog meer snelheid tussen punt A en B, dan heb je geluk met deze managed netwerk switch. Deze laat je namelijk toe om met link aggregatie data over meerdere verbindingen tegelijk te verplaatsen. Dit levert je meteen redundancy op. Mocht 1 van de twee netwerkpoorten uitvallen of een kabel beschadigd raken, kan alle data nog altijd over de tweede lijn lopen. Al is er dan wat minder bandbreedte beschikbaar. Er is ondersteuning voor 802.3ad Dynamic LACP bij gebruik van link aggregatie.

Trendnet TPE-1021WA v1.0R Status LED's

Datasnelheid

De datasnelheid in de router wordt bepaald door de chipset. Deze komt met een RAM buffer van 4.1MB. Nu kan een input buffer de netwerkoverdrachten versnellen, maar ook vertragen door wat ze ook wel HOL Blocking noemen. Dit is een probleem waarbij het eerste datapakket op het netwerk de weg blokkeert voor latere pakketten met data.

4.1MB RAM klinkt misschien wat klein in vergelijking tot bijvoorbeeld een smartphone, maar in combinatie met de 10KB jumbo frames en de Switch Fabric topologie in de switch kan hij tot 20Gb per seconde over het netwerk verplaatsen. En dat zonder actieve koeling, waardoor deze switch lekker stil blijft.

130 Watt power budget

De Trendnet TPE-1021WS is een Power Over Ethernet ofwel PoE switch. Je kunt via de UTP kabel jouw accesspoints, netwerk speakers, camera’s en andere accessoires van stroom voorzien. Het power budget van deze switch is echt heel groot. In totaal mogen aangesloten netwerkproducten tot 130 Watt aan stroom uit de UTP kabel trekken met een max van 30 Watt per poort.

Trendnet TPE-1021WA v1.0R Stroomaansluiting

Een toffe extra feature op deze switch is de ondersteuning voor PoE Device Alive Check. Wanneer de switch merkt dat een aangesloten PoE apparaat niet meer reageert, zal het zelfstandig een power reset uitvoeren op het apparaat in de hoop dat het zich dan weer kan herstellen. Je hoeft er dus zelf niet over na te denken om de stekker er even uit te trekken voor een reset.

Switch Management

Echte techies kunnen op de TPE-1021WS inloggen door gebruik te maken van de CLI interface. Zowel Telnet als SSH worden ondersteund vanuit de switch. Wil je het gemakkelijker, dan is er de mogelijkheid om via de browser over zowel HTTP als het veiligere HTTPS met de switch te verbinden. Vanuit daar krijg je veel meer inzicht in de performance van de switch, maar ook meer mogelijkheden om jouw netwerk veilig op te bouwen. Het staat je ook toe jouw lokale netwerk verder uit te bouwen op basis van IPv6. Trendnet noemt deze interface haar Web Smart Management interface, maar ze gaan daarin al veel verder. Deze switch is ook compatible met het Hive cloud platform waarin je al jouw Trendnet netwerkapparatuur kunt managen vanuit één dashboard. Ideaal voor systeembeheerders die zo veel minder tijd kwijt zijn met de configuratie van het netwerk. Maar ook leuk voor jezelf natuurlijk. Voor de Hive moet je wel bijbetalen.

Veiligheid

Wanneer je weet wat je doet, biedt een managed switch al deze enorm veel mogelijkheden om de veiligheid op jouw netwerk te vergroten. Denk aan het opzetten van VLAN’s, maar de switch kan bijvoorbeeld ook Dynamic ARP Inspection verrichten. Daarmee voorkomt de switch man in the middle aanvallen door mogelijk incorrecte data direct te vernietigen. Zaken als SSL, ACL, MAC/poort filtering, TACACS+ en RADIUS worden ook allemaal ondersteund in deze hardware.

Conclusie Trendnet TPE-1021WS

Wie meer controle zoekt over de performance van zijn of haar netwerk, slaat met de TPE-1021WS een mooie slag. De switch laat zich ontzettend goed managen in het netwerk. Wie de switch vooral zakelijk gaat inzetten, zal veel tijd besparen door gebruik te maken van het Hive platform van Trendnet. Hoewel het totaal aantal poorten niet heel groot is, is dit wel een echte alleskunner in jouw netwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.