Logo GadgetGear.nl
iRobot Roomba 980
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Overname iRobot door Amazon toch onder het vergrootglas van Europa

Eerder dit jaar kondigde het Amerikaanse Amazon aan de marktleider in robotstofzuigers iRobot (Roomba) over te willen nemen. Roomba produceert al jaren slimme robotstofzuigers.

Met de overname van iRobot, kan Amazon het concurrerende merken met robotstofzuigers lastiger maken om op Amazon te verkopen. Amazon’s eigen beveiligingsproducten Ring en Blink hebben ook al een relatief prominente plaatsing op het platform, net als Amazon Basics. Bovendien is de grootste concurrent van Roomba, Neato Robotics, in mei van dit jaar gestopt met produceren. Bovendien bestaat het risico dat Amazon er voor kiest dat alleen Roomba stofzuigers nog integraties krijgen met Alexa. Of voordelen in die integraties die anderen niet krijgen. Tenslotte is er nog de vraag wat Amazon met alle data die de robotstofzuigers verzamelen gaat doen. Ook zou Amazon de toegang tot belangrijke patenten voor anderen kunnen blokkeren. De EU heeft 90 dagen de tijd om tot besluit te komen of de overname van Roomba doorgang mag vinden. iRobot werd 33 jaar geleden opgericht in Delaware VS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.