Logo GadgetGear.nl
Apple iPhone 14 Pro
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Mogelijk geen FaceTime en iMessage meer in het VK

Op basis van de nieuwe Investigatory Powers Act wetgeving in het Verenigd Koninkrijk, overweegt Apple te stoppen met het aanbieden van FaceTime en iMessage in het land.

De Investigatory Powers Act verplicht berichtendiensten om berichten zwakker te versleutelen in het Verenigd Koninkrijk dan in andere gebieden in de wereld. Dit zodat inlichtingendiensten in staat gesteld worden om berichten tussen gebruikers te kunnen onderscheppen en ontsleutellen. Dit gaat tegen het beleid van Apple in om de diensten juist zo veilig mogelijk te maken en de privacy tussen gebruikers te vergroten. Dat criminelen hier baat bij hebben is dan jammer voor de inlichtingendiensten. Voorheen konden dat soort diensten criminele netwerken oprollen door kwetsbaarheden in producten als de Blackphone.

Naast de Investigatory Powers Act is er nog een stuk wetgeving dat lastig is voor Apple. Namelijk de Online Safety Bill. Die verplicht techbedrijven om actief te scannen naar vormen van online kindermisbruik. Dat zou betekenen dat Apple tussen het versleutelen door, toch de inhoud van berichten moet bekijken en (geautomatiseerd) beoordelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.