Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Lenovo Thinkplus Bone Conduction Headphone X3 Pro is het echt niet

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Lenovo Thinkplus X3 Pro met 2 sterren.

THE GOOD

  • Hij past

THE BAD

  • Zeer matige geluidskwaliteit
  • Erg slechte microfoons
  • Matige batterijduur

Via shops als TEMU komen bijzonder producten naar Nederland. Onlangs stuntte de webshop met deze headset voor zo’n €2. Daar we in Nederland nauwelijks tot niets van het Thinkplus logo zien, een mooie gelegenheid om dit label van Lenovo te ontdekken.

Unboxing

Natuurlijk komt de doos zwaar gehavend aan. Immers verpakt TEMU alles in een plastic zakje. Het gaat immers om de inhoud en die is er nog. De headset zelf zit erin, net als een USB-A naar Micro-USB kabel. Dus geen rare magnetische kabel die je gemakkelijk kwijtraakt, maar ook nog niet het comfort van USB-C. Niet heel vreemd want op de verpakking vinden we hints dat dit een apparaat uit 2018 is dat door TEMU wordt gedumpt. En er zit natuurlijk een handleiding bij. Zowel in het Engels als in het Chinees.

Ontwerp

Het ontwerp van de headset is niet heel verrassend. Hoewel je de keuze hebt uit een zwarte of een witte uitvoering, hebben wij voor de witte gekozen. Waar de zwarte met rode elementen in de huisstijl van Lenovo komt, komt de witte met donkergrijze elementen in de body.

Dat het hier echt om een Chinese verpakking gaan, zien we op de teksten en dat er nog snel een FCC goedkeuringssticker op de door is geplakt. Plukken we die sticker weg, staat daaronder dat dit product toch echt alleen in China verkocht mag worden. TEMU doet dus iets dat eigenlijk niet mag van Lenovo.

Nu heb ik een betrekkelijk groot hoofd en dat maakt de aanschaf van een headset als deze altijd even spannend aangaande de pasvorm. Hij zit inderdaad iets krap. Dat merk ik doordat de trilpads die het geluid op mijn kaakbeen moeten overbrengen toch wel heel dicht op de gehoorgang zitten.

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van bone conducting headsets is eigenlijk nooit echt heel tof. Dat heeft met de technologie te maken. Het is eigenlijk vooral een heel fijne headset voor tijdens het sporten. Op de fiets kun je wel muziek horen, maar ook de auto’s om je heen. Of in de sportschool de instructies horen van jouw virtuele PT terwijl je de beats van de speakers om je heen hoort. Of gewoon lekker radio luisteren in de kantoortuin terwijl je wel aanspreekbaar blijft. Hoe dan ook, de open constructie van deze technologie zorgt standaard voor veel verlies van geluidskwaliteit. Bij Lenovo wat meer dan bijvoorbeeld bij een Aftershokz die dit productsegment zo ongeveer op de kaart hebben gezet en duidelijk meer technologie in huis hebben om dit goed te doen. Wat mij betreft is het geluid uit deze headset acceptabel.

Dat het geluid niet super is, betekent ook dat de Bluetooth verbinding niet super hoeft te zijn. Daar kiest Lenovo dan ook netjes voor door in te zetten op Bluetooth 5.3 zonder noemenswaardige high-end codec. Goed genoeg. Lenovo claimt dat de verbinding op een afstand van 10 meter nog goed moet zijn, maar faalt zo nu en dan al wanneer ik mijn smartphone gewoon in mijn broekzak heb zitten.

Ik heb ook heel wat gesprekken proberen te voeren met de Lenovo Thinkplus Bone Conduction Headphone X3 Pro. Dat heeft heel wat frustratie opgeleverd bij mijn gesprekspartners. Zelfs in een stille ruimte serveren ze mijn stem af in gesprekken. De microfoons van deze headset blijken zeer slecht van kwaliteit. Zelfs voor 2018.

Op een of andere manier meldt de headset zich niet god af wanneer ik deze uitzet. Hierdoor denkt mijn smartphone vaak nog verbonden te zijn. En soms is dat ook gewoon zo omdat de status LED’s gewoon niet heel duidelijk zijn. Dit is wel echt een irritatie wanneer ik mijn telefoon oppak en dan merk dat het gesprek niet over de speaker van de microfoon gaat, maar bijvoorbeeld de headset die nog in de auto ligt.

Accuduur

In de headset zit een 135mAh batterij. Daarmee zou de headset zo’n 7 uur moeten kunnen doen. In de praktijk komen we nauwelijks over de 4 uur heen. Het lijkt erop dat de batterij in de voorraad van de webshop al flink aan uithoudingsvermogen heeft ingeleverd op basis van ouderdom. Jammer. Het duurt wel nog steeds zo’n twee uur om deze op te laden.

Conclusie: Lenovo Thinkplus Bone Conduction Headphone X3 Pro

TEMU mag de headset niet buiten China verkopen, maar misschien moet je vanuit duurzaamheid een dergelijk matig product niet eens willen fabriceren. Los van de dumpprijzen is de Lenovo Thinkplus Bone Conduction Headphone X3 Pro echt een verspilling van grondstoffen en daarmee een veredelde vorm van afvaldumping door TEMU.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.