Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review Elgato Stream Deck Plus, de perfecte aanvulling op toetsenbord en muis.

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de Elgato Stream Deck Plus met 5 sterren.

THE GOOD

  • Draaiknoppen
  • Traploos instelbaar
  • Diverse plugins
  • Witte uitvoering
  • Multi inzetbaar

THE BAD

Elgato heeft met de Stream Deck een product in huis dat gamers, streamers en professionele creators al lang hebben omarmd. Met een druk op een knop een applicatie starten of een hele macro afspelen, scheelt tijd. Nu is er de Plus-versie met als toevoeging draaiknoppen. Wij hebben hem een maand getest.

De Stream Deck is een apparaat dat je als toevoeging aan je muis en toetsenbord met je computer verbindt om applicaties te besturen. De acties die je onder een knop plaatst, kun je geheel naar wens aanpassen. Van het starten van een applicatie tot specifieke functies binnen een applicatie, zoals video bewerken, audio afspelen of video streamen. Het mooie van de Stream Deck is dat elke knop een klein beeldschermpje bevat waarop je een icoon kunt tonen. Wanneer een applicatie actief is, kun je voor die applicatie weer alle knoppen een specifieke functie geven.

Apple introduceerde in 2016 de MacBook Pro met een Touch Bar. In plaats van functietoetsen was er een langwerpig display boven de fysieke toetsen geplaatst. Op dat display konden functietoetsen worden weergegeven, maar ook iconen voor apps en functies die specifiek voor een app golden. Direct waren er twee kampen van fans en tegenstanders. In 2022 is Apple gestopt met de Touch Bar. Elgato kwam in 2017 met de Stream Deck. Een los apparaat om de computer mee te besturen met knoppen waarbij elke knop steeds iets anders kon weergeven en het indrukken van de knop een toetsencombinatie activeerde. Een meer universele oplossing dan de Touch Bar. Wie wil ervaren hoe een Stream Deck werkt, kan op de Elgato-website een virtuele versie downloaden. De Stream Deck is verkrijgbaar in verschillende formaten met een verschillend aantal knoppen en knopgroottes.

Plus draaiknoppen

Nu is er dan de Stream Deck Plus. Een prachtig verpakt en netjes afgewerkt product. Met de introductie van de Stream Deck Plus introduceert Elgato ook de kleur wit. De knoppen blijven natuurlijk standaard zwart, maar het geheel oogt lichter door de witte afwerking. Op een wit kantoormeubel staat dit ontegenzeggelijk mooier als je ook opnames van je bureaublad maakt. Het apparaat past dan beter in zo’n witte werkomgeving. Het is natuurlijk ook een kwestie van smaak.

Onder de acht knoppen die in twee rijen zijn verdeeld, vinden we met de Plus-versie nu ook drie draaiknoppen met boven elke draaiknop een klein display. Het idee is hetzelfde als bij de drukknoppen. Afhankelijk van de actieve applicatie kun je een functie toewijzen aan de draaiknoppen en op het display de status weergeven. Het 800 x 100-display toont de functie met een icoon en de status op een percentagebalk. Natuurlijk zijn deze graphics ook zelf aan te passen, net als bij alle Stream Decks. Met de draaiknoppen kunnen we nu onze Hue-lampen traploos dimmen, het volume van een audiospoor in FCPX wijzigen of de positie van de cursor in een tijdlijn van links naar rechts verplaatsen. De draaiknoppen zijn traploos en zonder stop en kunnen naar links en rechts draaien. De knoppen voelen lekker aan met duidelijke grip. Je kunt de knop indrukken en je voelt dan een duidelijke klik. In deze modus kun je een tweede functie aan de knop toewijzen. Het is zelfs mogelijk om met herhaaldelijk indrukken van de draaiknop een nieuwe functie te activeren.

Stream Deck Plus design

Het ontwerp van de Stream Deck Plus ligt in het verlengde van andere modellen. De knoppen zijn iets groter maar voelen nog steeds prima aan bij het indrukken. Een duidelijke haptische feedback maakt het werken met de Stream Deck gewoon een prettige ervaring. Online heeft Elgato inmiddels diverse plugins om het Stream Deck met de draaiknoppen ook goede functionaliteit te bieden. De paar aanbieders van gratis en betaalde plugins hebben de Plus-versie ook omarmd, dus er is al veel keuze voor verschillende applicaties. Het zelf maken van iconensets en gedrag op de knoppen is mogelijk, maar het grafische gedeelte blijft echt iets voor specialisten. Daarom maken wij graag gebruik van de vele gratis mooie oplossingen die er al zijn. Al moet wel gezegd worden dat je met diverse plugins van diverse aanbieders ook snel een rommelig ogende Stream Deck kunt krijgen. Het zou fijn zijn als je bestaande sets gemakkelijker kon aanpassen en van iconen uit een grote standaardset zou kunnen voorzien. Dan blijft er meer consistentie in de gebruikerservaring of UIX. De Stream Deck Plus verbind je met de computer (Windows en Mac) met een USB-C naar USB-A-kabel. Waarom er nog geen C-C-kabel wordt gebruikt, is ons een raadsel.

Conclusie

De Stream Deck Plus is een logisch vervolg op de vele versies met knoppen die er al zijn. De draaiknoppen voegen ongetwijfeld iets toe, maar het is wachten op meer plugins die dit ondersteunen. De witte uitvoering is wat ons betreft een schot in de roos. De Stream Deck Plus kost 230 Euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.