Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Bosch POF 1400 ACE Bovenfrees

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Bosch POF 1400 ACE met 4 sterren.

THE GOOD

  • Goede grip
  • Stevige machine met voldoende snelheid
  • Gemakkelijk te gebruiken

THE BAD

  • Niet precies genoeg voor de professional
  • Handleiding kan echt beter
  • Stofafzuiging laat te wensen over

De Bosch POF 1400 ACE Bovenfrees loopt al heel wat jaren mee in het groene assortiment van Bosch en dat is niet raar. Het is een producttype waar weinig innovatie in te verwachten is, dus ook weinig reden is om met een nieuwe uitvoering te komen. Hier gebruiken we hem al jaren en vinden we het tijd om een review na drie jaar gebruik.

De Bosch POF 1400 ACE Bovenfrees is een echte bovenfrees. Dat wil zeggen dat er een krachtige monitor in zit dat je met twee grote handvatten goed kunt vasthouden. Je freest van bovenaf in jouw materiaal. Daarnaast kun je hem ook prima als kantenfrees gebruiken. Ook daar hebben we inmiddels veel ervaring mee opgedaan. We hebben vanuit China verschillende ombouwplaten laten komen om hem om te bouwen tot tafelfrees, maar daar blijkt helaas niets standaard mogelijk te zijn. Dan moet je echt de blauwe variant kopen van Bosch. Daar zijn wel ombouwplaten voor beschikbaar. Wie handig is, kan wel zelf zoiets in elkaar proberen te klussen natuurlijk.

Unboxing

Deze uitvoering van de Bosch POF 1400 ACE Bovenfrees komt in een mooie, luxe plastic gereedschapskist. Daarin zit een vakje voor de handleiding. Je krijgt geleiders voor het vrezen langs een lengte, het vrezen van cirkels en je krijgt een 8mm vingerfrees. Deze hulpmiddelen zijn wat beperkt. Je kunt dus meteen aan de slag, maar je gaat stiekem al wel snel op zoek naar betere accessoires.

Handig is dat de koffer voldoende ruimte biedt voor vijf tot zes 8mm freesbits, zodat je daar gemakkelijk bij kunt.

De Spindle

De spindle is waar je jouw frees in plaatst. Deze komt met adapters zodat je 6mm, 8mm en ¼” freesbits kunt gebruiken met deze machine. Met de grote, rode knop vergrendel je de spindle. Op die manier kun je snel en gemakkelijk de frees verwisselen. Hier is goed over nagedacht. De spindle heeft een snelheid van 11.000 tot 28.000 RPM. Er zit een elektronische snelheidsregelaar op om te zorgen dat de snelheid mooi constant blijft. De motor is voorzien van soft start zodat je niet meteen wegschiet van jouw materiaal.

Hoogteafstelling

Over de hoogteafstelling lezen we in consumentenreviews nogal een wisselend geluid. Het grootste nadeel is dat de hoogteafstelling op een enkele poot zit. Door druk te geven op de machine, kan de andere poot iets meegeven en daarmee iets hoogteafwijking opleveren.

Wat een voordeel ten opzichte van de Bosch POF 1200 is, is dat deze machine nog wel een extra fijnafstelling heeft. Voor de prof zal dit net niet nauwkeurig genoeg zijn. Voor de hobbyist zal dit fantastisch zijn.

Wil je diepere gleuven maken, moet je er wel rekening mee houden dat je al snel aan wat langere freesbits komt met dit type machine. Dat heb je ook als je bijvoorbeeld voor de meer professionele Bosch GOF 1600 zou gaan.

Veiligheid

Om de veiligheid te vergroten tijdens gebruik, is de machine voorzien van een plexiglasplaatje dat je voor de freesbit aan de voorkant plaatst. Toch is het altijd aan te bevelen nog even een veiligheidsbril te dragen tegen rondvliegend materiaal.

Werk LED

Wat erg fijn is, is de witte LED boven het werkoppervlak. Zeker wanneer je in een schaduw werkt, geeft dit net dat beetje extra zicht dat je wellicht nodig hebt. Superhandig. Wel komt er redelijk vlot stof op te zitten. Ik maak hem dan ook redelijk vaak schoon.

Afzuiging

Waar ik minder tevreden mee ben, is de afzuiging. Ik gebruik daar keurig een klusstofzuiger van Bosch zelf voor. Die is eigenlijk niet goed in staat qua airflow om zaagsel goed weg te nemen. Hierdoor verlies je al snel goed zicht op jouw project. Wanneer je geleiders gebruikt, is dit natuurlijk geen enkel probleem.

Parallelgeleider

De parallelgeleider die Bosch meelevert is zeer eenvoudig, maar het werkt. Wat ik vooral merk is dat deze bij ruw materiaal weleens wil ‘hakkelen’ in plaats van lekker doorschuiven. Zoals ik al eerder aangaf, je gaat al snel op zoek naar alternatieve vormen van parallelgeleiding om lekker soepel te kunnen bewegen over jouw materiaal.

Als extra optie kun je met de centerpin de parallelgeleider gebruiken om cirkels uit te frezen. Dat werkt echt goed. De minimale cirkel die ik kon uitfrezen was 90mm. Let wel, in de handleiding staat geen duidelijke uitleg over hoe dit werkt. Wil je de parallelgeleider gebruiken op meer organisch gevormde randen, dan kun je ook nog een wiel op de geleider plaatsen. Ik ben er niet zo heel fan van deze optie omdat dit te veel vrijheid geeft om af te wijken van je pad.

Wat moet je vooral niet doen

Ik heb de router gebruikt om te werken in verschillende materialen. Van eenvoudig tuinhout tot hardhout. Geschaafd hout werkt plezieriger dan ruwhout wanneer je de standaard parallelgeleider gebruikt. Ik heb hem ook op gisplaat gebruikt. Dan merk je al snel dat het stof echt overal in je mooie machine komt te zitten. De afzuiging is dan echt niet afdoende. Hoewel mijn machine het nog prima doet, is het toch iets dat ik moet afraden.

Conclusie Bosch POF 1400 ACE Bovenfrees

Zou ik de Bosch POF 1400 ACE Bovenfrees aanbevelen? Voor incidenteel en hobbymatig gebruik is dit echt een prima bovenfrees waar je veel meters mee zal maken. De handleiding van deze machine kan echt duidelijker. Daar heeft Bosch nog heel wat te winnen. Ook de afzuiging is niet altijd even top. Wie veelvuldig op de frees moet vertrouwen, bijvoorbeeld voor professioneel gebruik, kan deze beter laten liggen. Er zijn dan toch echt betere machines in de markt te vinden.

Bosch POF 1400 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.