Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 komt 24 oktober

Qualcomm is er dit jaar al vroeg bij om ontwikkelaars en journalisten uit te nodigen voor haar Qualcomm Snapdragon Summit. Dit evenement wordt in het Amerikaanse Hawaii gehouden en zal de plek zijn waar het bedrijf naar verwachting haar nieuwe vlaggenschip chipset, en een hele hoop andere ontwikkelingen zal onthullen.

Jaarlijks komt Qualcomm met een upgrade van haar vlaggenschip chipsets. Met de presentatie op 24 oktober, kunnen we er vanuit gaan dat we in november/december waarschijnlijk al de eerste Androids met de nieuwe chipset in de schappen zien liggen.

Er gaan al heel wat geruchten over deze nieuwe chipset. Zo zou Qualcomm, dat ooit bedacht dat processors beter werkte in twee clusters (het BIG.little concept waarbij langzame processors eenvoudige taken doen) om energie te besparen, nu voor het eerst met vier clusters gaat werken.

Dat zou zo in elkaar steken dat je 1 heel snelle processor krijgt die in een eigen cluster wordt geplaatst. Dit zal naar verwachting een ARM Cortex-Xn series processor zijn. Daaronder komt een cluster van drie ARM Cortex-A7xx series processors met daaronder weer twee ARM Cortex-A7xx processors op een wat lagere kloksnelheid. Tenslotte zijn er twee ARM Cortex-A5xx processors die energiezuinig achtergrondtaken gaan verrichten. Het idee is dat je hierdoor niet alleen een snelle chipset opbouwt, maar ook een chipset die zo zuinig mogelijk met energie omgaat terwijl toestellen op de achtergrond steeds meer processen uitvoeren. Opvallend hierin is dat Qualcomm ten opzichte van Gen 2 er specifiek voor kiest nog meer twee processorkernen voor die achtergrondtaken te gebruiken. Daardoor zouden die mogelijk wat minder snel worden verwerkt, maar het scheelt mogelijk enorm op het energieverbruik.

Voor gamers is het ook weer goed nieuws. Qualcomm voorziet deze derde generatie van de Adreno 750 GPU. Deze loopt op 770Mhz en kan opnieuw nog meer detail in 3D games tonen.

Qualcomm zal mogelijk de productie van de chipsets neerleggen bij het Taiwanese TSMC dat Nederlandse machines gebruikt om de chipsets op 4nm te produceren. Het is wel de vraag in hoeverre TSMC deze opdracht nog aan kan. Afgelopen week werd bekend dat Nvidia op die productielijnen ook een mega opdracht heeft neergelegd om GPU’s voor AI te produceren.

Met een beetje geluk zal de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 nog niet in de Xiaomi 14 series zitten, maar de kans is dat die smartphones net te vroeg komen. We verwachten ze dan ook eerder in de OnePlus 12, Samsung Galaxy S24 en Oppo FindX 7 series.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.