Logo GadgetGear.nl
Samyang 75mm F 1.8
Picture of Roy Christiani
Roy Christiani

Review : Samyang 75mm F 1.8

Roy Christiani beoordeelde namens GadgetGear de Samyang 75mm F 1.8 met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Compact
  • Licht
  • Goede prijs / kwaliteit

THE BAD

  • Iets luidruchtiger dan andere lensen

Eerder schreven we op Gadgetgear al een aantal artikelen over de nieuwe Samyang 35-150 (mocht je die gemist hebben, lezen kan hier). Maar vandaag hebben we geen artikel voor je, in plaats daarvan doen we een uitgebreide test van de Samyang 75mm F 1.8. En waar andere platformen vooral kijken naar de technische prestaties zijn wij vooral benieuwd hoe deze lens presteert bij dagelijkse gebruik. Ben je nieuwsgierig naar de prestaties van deze compacte lens? Lees dan vooral even verder. 

Samyang 75mm F 1.8
Samyang 75mm F 1.8

 

Over Samyang

Samyang is een gerenommeerd merk in de wereld van fotografie en staat vooral bekend om zijn hoogwaardige objectieven tegen betaalbare prijzen. Het bedrijf heeft een uitgebreid assortiment aan objectieven geschikt voor verschillende cameramerken. Wat Samyang onderscheidt, is zijn focus op het bieden van een hoge kwaliteit zonder dat je daarvoor de hoofdprijs hoeft te betalen. Ze begrijpen dat fotografie een passie is die voor iedereen toegankelijk moet zijn, ongeacht het budget. Daarom bieden ze een breed scala van objectieven aan die zowel beginners als professionals aanspreken.  

 

Tiny but Mighty Series

Een aantal jaar geleden heeft Samyang de Tiny but mighty Serie geïntroduceerd. De serie staat, zoals de naam al doet vermoeden, vooral bekend om zijn compacte formaat en lichtgewicht ontwerp. Deze serie is speciaal ontwikkeld om aan de behoeften van fotografen te voldoen die op zoek zijn naar draagbaarheid en gemak. De Tiny but mighty Series-objectieven van Samyang omvatten verschillende brandpuntsafstanden en lensvattingen en zijn dan ook compatibel met verschillende cameramerken.  

Samyang 75mm F 1.8
Samyang 75mm F 1.8

75MM v.s. 85 MM

Vandaag testen we dus een objectief met een brandpuntafstand van 75mm en dat is bijzonder want een 75MM objectief komen we niet zo vaak tegen. Toch is het een interessant brandpuntafstand die zeker het onderzoeken waard is. Want hoewel het verschil tussen een brandpuntsafstand van 75 mm en 85 mm subtiel lijkt, heeft het wel degelijk invloed op het resultaat.  

Een brandpuntsafstand van 85 mm wordt vaak gebruikt voor portretfotografie. Het biedt een comfortabele werkafstand tussen de fotograaf en het model en geeft daarnaast een natuurlijk perspectief. Waar je bij een 85 mm verder inzoomt op het model krijg je bij een 75mm brandpuntsafstand een iets breder beeld waardoor je net iets meer van de omgeving kunt vastleggen. Een 85 mm daarin tegen heeft de neiging een iets strakker beeld te creëren, waarbij het onderwerp nog meer naar voren springt en de achtergrond meer gecomprimeerd lijkt. Zo hebben beide brandpunt afstanden hun voor en nadelen. 

Samyang 75mm F1.8 sample image
Samyang 75mm F1.8

75 mm F 1.8 voor Sony Full-frame en APC

De Samyang 75mm F1.8 is specifiek ontworpen voor Sony E-mount camera’s, waardoor het een uitstekende keuze is voor Sony-gebruikers die op zoek zijn naar een hoogwaardig en betaalbaar portretobjectief. Dit objectief is compatibel met zowel full-frame als APS-C formaat Sony E-mount camera’s, waardoor het een brede toepasbaarheid heeft. Of je nu een Sony Alpha A7-serie camera hebt of een camera uit de APS-C reeks zoals de Sony A6000-serie, de Samyang 75mm F1.8 kan naadloos worden gebruikt op beide cameratypes.

Goed om te weten. De Samyang 75mm F1.8 is ook te verkrijgen in Fuji X-mount.

 

Samyang 75mm F1.8 sample image
Samyang 75mm F1.8 sample image

Autofocus

De Samyang 75mm F1.8 is uitgerust met autofocus (AF) en werkt daarnaast samen met Sony Eye-autofocus systeem. Het Eye-autofocus systeem zorgt ervoor dat je kunt scherpstellen op de ogen van je onderwerp. Handig, want één van de belangrijkste onderdelen van een goed portret zijn nu eenmaal de details in de ogen. Kijken we naar de autofocusprestaties van de Samyang 75mm F1.8 dan stelt deze zeker niet teleur. Sterker nog, we waren zelfs aangenaam verrast. Zelfs onder moeilijke condities waarbij de lens moest scherpstellen op meerdere mensen die rennend van een heuvel naar beneden kwamen wist de Samyang in 8 van de 10 gevallen een scherp beeld af te leveren. En dat is voor een lens in deze prijs categorie, indrukwekkend te noemen. 

Samyang 75mm F1.8 sample image
Samyang 75mm F1.8 sample image

Kijken we naar de autofocusprestaties in het donker dan zien we dat de 75mm van Samyang het iets moeilijker heeft. Daar moet bij gezegd worden dat dit voor veel lenzen een uitdaging is, dus gek is dit zeker niet. Ook autofocus in combinatie met Eye-autofocus werkt goed en leverde een reeks scherpe foto’s af . In een reeks van 7 foto’s produceert de Samyang slechts 2 onscherpe foto. Mocht je deze lens gebruiken om te filmen dan kun je een redelijk stille lens verwachten. Helemaal geluidloos is Samyang echter niet. 

Gewicht

Dat de Samyang 75mm F 1.8 onderdeel is van Samyang’s Tiny but mighty series zien we direct terug in het gewicht aangezien deze lens slechts 230 gram weegt. Dit maakt het objectief zowel licht als heel draagbaar en compact. Om het gewicht laag te houden heeft Samyang gekozen voor een kunststof body zonder Weather sealing. De lens is dus niet geschikt om te gebruiken in vochtige omstandigheden. Iets wat overigens niet ongebruikelijk is voor een lens in deze prijscategorie. 

 

Het Ontwerp

Het ontwerp van de Samyang 75mm F1.8 is zowel esthetisch als functioneel. Het objectief heeft een slank en gestroomlijnd ontwerp dat er modern en aantrekkelijk uitziet. Met zijn compacte formaat en lichte gewicht maakt het een lens die gemakkelijk is mee te nemen en zich daardoor perfect leent voor fotografie onderweg of bijvoorbeeld straatfotografie. De behuizing van de Samyang 75mm F1.8 is gemaakt van hoogwaardig kunststof en voelt stevig aan. Het objectief heeft een metalen lensvatting die een goede stabiliteit biedt bij het bevestigen op de camerabody. Een interessant aspect van het ontwerp van de Samyang 75mm F1.8 is de aanwezigheid van een diafragmaring. Deze ring maakt het mogelijk om het diafragma rechtstreeks op het objectief aan te passen, wat handig is als je snel wilt switchen tussen de verschillende diafragma’s. Bovendien is het objectief voorzien van een custom switch waarmee je de functie van de ring kunt bepalen. Zo kun je de functie van de ring eenvoudig wisselen tussen bijvoorbeeld scherpstellen of het aanpassen van het diafragma. 

Samyang 75mm F1.8
Samyang 75mm F1.8

BOKEH

Met zijn maximale diafragma van F1.8 ben je verzekerd van zachte en onscherpe achtergronden die we mogen verwachten van een F 1.8. Het bokeh-effect van de Samyang 75mm F1.8 wordt gekenmerkt door zachte en vloeiende onscherpe bokeh balls die een aangename en dromerige sfeer aan je foto’s toevoegen. 

Scherpte

Ook als we kijken naar scherpte zijn we onder de indruk. De Samyang 75mm F1.8 levert keer op keer indrukwekkende details en scherpte in onze foto’s. Het objectief presteert over het algemeen het beste wanneer je het diafragma verkleint ten opzichte van het maximale diafragma van F1.8. Hoewel de scherpte bij F1.8 al goed is, zal het iets verkleinen van het diafragma naar bijvoorbeeld F2.8 of F4 resulteren in nog meer scherpte over het hele beeld. Wat betreft het vastleggen van de details in je foto’s is de Samyang 75 mm F 1.8 in staat om subtiele texturen en fijne details goed vast te leggen. Het is belangrijk op te merken dat de algehele beeldkwaliteit, inclusief details en scherpte, ook afhankelijk is van andere factoren, zoals de kwaliteit van de gebruikte camerabody, de belichting en de gebruikte instellingen. 

Prijs

En dan de prijs. Die is met een adviesverkoopprijs van ongeveer € 400,- ronduit goed te noemen. De meeste objectieven met een brandpunt afstand van rond 75 tot 85 mm beginnen vaak op € 530,-. De Samyang zit daar met een verkoop prijs van ongeveer € 400,- dus nog ver onder. 

Samyang 75mm F 1.8
Samyang 75mm F 1.8

Conclusie

De Samyang AF 75mm F1.8 FE is een goede optie voor fotografen die op zoek zijn naar een compact en lichtgewicht objectief met een laag diafragma en een goede beeldkwaliteit. De bouwkwaliteit is solide en de gebruikte materialen voelen prettig aan. De autofocus is over het algemeen nauwkeurig en biedt goede prestaties. Wil je echt geen enkel shot missen dan kun je wellicht beter investeren in een duurdere lens maar voor veruit de meeste fotografen zal de autofocus meer dan voldoen. Alles bij elkaar is de Samyang AF 75mm F1.8 FE een aantrekkelijke optie voor fotografen die op zoek zijn naar een kwalitatief hoogstaand objectief tegen een goede prijs. Met zijn compacte ontwerp, goede bouwkwaliteit, indrukwekkende bokeh, nauwkeurige autofocus en uitstekende details en scherpte, biedt dit objectief veel waar voor je geld. Daarom belonen we de Samyang 75MM F 1.8 met de gouden Gadgetaward. 

 

Samyang 75mm F 1.8 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.