Logo GadgetGear.nl
Apple MacBook Pro M2Pro
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Safari nu populairder dan Microsoft Edge als browser

Statcounter heeft de maandelijkse populariteitsmeter voor webbrowsers van een update voorzien. Hoewel Edge met de integratie van ChatGPT even een geduchte concurrent leek te gaan worden voor Google Chrome, wordt deze nu ingehaald door Safari.

Safari staat standaard geïnstalleerd op macOS en iOS apparaten. Het lijkt er dus op dat Apple gebruikers meer gebruik zijn gaan maken van de standaard browser in plaats van dat ze een alternatief installeren. Gebruikers op andere besturingssystemen kunnen namelijk geen gebruik maken van Safari.

Daarnaast speelt er nog iets interessants. Onder iOS kun je namelijk wel andere browsers downloaden, maar is er een flauwe regel dat die allemaal gebruik moeten maken van de Safari engine. Ook als je Google Chrome installeert, ben je dus nog steeds gebruik aan het maken van de Safari engine. En dat kent grote nadelen omdat Safari nog altijd flink achterloopt op het gebied van javascript. Hierdoor zijn webapps vaak wel compatible met bijvoorbeeld Google Chrome, maar dan niet wanneer de gebruiker op een iPad zit. Hoe Statsounter deze gebruikers telt is onbekend.

Ondertussen blijft Google Chrome onbevreesd op eenzame hoogte staan met een marktaandeel van nog altijd ruim 66%.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.