Fokker Next Gen Fokker 100
Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Nederlands Fokker keert terug met waterstofvliegtuigen

Goed nieuws voor de Nederlandse vliegtuigbouw. Was Fokker van trotse vliegtuigbouwer na problemen gedecimeerd tot onderdelenmaker voor onder anderen de JSF, keert het bedrijf Fokker Next Gen in 2035 terug op de markt met vliegtuigen op basis van waterstof.

Hoewel Nederland inmiddels een vloot van zo’n 2 elektrische vliegtuigen kent, komt die markt maar langzaam op gang. De hoeveelheid gewicht van batterijen ten opzichte van de vliegafstand maakt die technologie eigenlijk enkel geschikt voor de plezierluchtvaart. Met andere woorden, kleine vliegtuigjes.

Waterstof zou de tussenvorm zijn waarmee wel schone vliegtuigen ontwikkeld kunnen worden. Waterstof neemt dan wel twee keer zoveel ruimte in als kerosine. Het goede nieuws voor het bedrijf is dat het met waterstofmotoren van Rolls-Royce en enkele kleine aanpassingen, het originele ontwerp van de Fokker 100 van stal kan halen om deze waterstofdroom te verwezenlijken. De verwachting is dat de Fokker 100 op waterstof vluchten tot 2.500 KM zal maken. Daarbij moeten luchthavens natuurlijk wel in staat zijn om het toestel van waterstof te voorzien. Vanuit het subsidielandschap heeft Fokker Next Gen al €27,5 miljoen ontvangen om met als doel om in ieder geval in 2027 de eerste proefvluchten met het toestel te kunnen maken. De droom is om uiteindelijk 150 toestellen per jaar te gaan bouwen, waarmee Fokker na Airbus de grootste bouwer van passagiersvliegtuigen in Europa kan worden en zo’n 5-6.000 banen schept.

3 reacties

  1. Eindelijk gerechtigheid! Fokker had nooit failliet mogen gaan. Hopelijk lukt het met deze techniek en blijft Fokker in Nederlandse handen.

  2. Ik woon op 800 mtr van de Fokker-fabrieken, met het nieuwe hoofdkantoor, in Papendrecht. Ze maken daar mooie geavanceerde en innovatieve componenten voor diverse fabrikanten van vliegtuigen en helicopters. Maar denk bij het zien toch nog steeds terug aan die tijd van Fokker als de Nederlandse bouwer van vliegtuigen. Hopelijk keert die tijd hiermee weer terug. De gemeente Papendrecht heeft er blijkbaar ook vertrouwen in: die heeft dit jaar de naam van de weg langs de fabrieken omgedoopt van Industrieweg naar Anthony Fokkerweg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.