Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Er komt een Europees alternatief op Starlink

SpaceX heeft ook in Europa inmiddels aardig wat gebruikers van Starlink en laat zo al zien dat het in staat is om op wereldwijd niveau communicatienetwerken uit te rollen en daarmee niet afhankelijk te zijn van lokale apparatuur als zendmasten. Het monopolie van het Starlink netwerk van SpaceX krijgt concurrentie uit Europese hoek.

Vanuit Europa wordt gewerkt aan IRIS². Een naam die niet iedereen gemakkelijk kan intikken op een toetsenbord. Het netwerk moet een directe concurrent voor Starlink worden. Het netwerk wordt niet door een of andere Europese miljonair in leven geroepen, maar door een groep Europese ondernemingen in de ruimtevaart. Zo investeren Airbus, Eutelsat, SES en Thales Alenia in het project. Ook providers Deutsche Telekom (T-Mobile), OHB, Orange, Hisdesat, Telespazio en Thales zijn aangesloten bij het project. Helaas ontbreekt hierin een glansrol voor het Nederlandse KPN dat doorgaans vooruitliep bij het introduceren van nieuwe vormen van communicatie in Nederland. In 2027 moet het netwerk al operationeel zijn. Ook Meta en Amazon verkennen de mogelijkheden om een dergelijk netwerk op te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.