Advance Wars 1+2 Re-Boot Camp doosje
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Advance Wars 1+2 Re-Boot Camp (Switch)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Nintendo Advance Wars 1+2 Re-boot Camp met 5 sterren.

THE GOOD

  • Heerlijke gameplay
  • Erg toegankelijk, maar toch ook uitdagend
  • Volledig Nederlands

THE BAD

De ‘Wars’ series van Nintendo is al vele jaren een enorm succes voor liefhebbers van turnbased strategie games. De klassiekers van de Game Boy Advance hebben dan wel hun gameplay behouden in deze uitvoering, maar zien er beter uit dan ooit tevoren.

De geschiedenis van Advance Wars

Advance Wars kwam voor het eerst uit op de Game Boy Advance in 2001, al moesten we hier in Europa nog even wachten tot 2002 voor de game in de schappen lag. Toch was dat niet echt de start van de ‘Wars’ series van Nintendo. Die startte namelijk al in 1988. Toen kwam de game Famicom Wars uit in Japen, op de originele Japanse uitvoering van de NES. In 1991 kwam Game Boy Wars uit en ook die release bleef plakken binnen de landsgrenzen van Japan. Pas bij de release van Advance Wars werden de games voor het eerst buiten Japan uitgegeven. Toen waren er in totaal al zeven titels verschenen. Zowel de eerste als de tweede Advance Wars werden destijds ontwikkeld door Hudson Soft.

Advance Wars op de Game Boy Advance

Hoewel het erop leek dat we de remake van Advance Wars 1+2 Re-Boot Camp vorig jaar al hadden mogen verwachten, was dat releasemoment niet heel handig in combinatie met de oorlog die uitbrak in Europa. Dit merken we ook in het eerste tutorial level dat wordt gemarkeerd met een vlag met een gele en blauwe horizontale balk erop. Nu, in 2023, mogen we alsnog de strijd tussen Orange Star en buurland Blue Moon beleven in inmiddels de 13de release in deze series.

Één aankoop, twee games

Ontwikkelaar WayForward geeft je in deze release twee nieuwe uitvoeringen van bestaande klassiekers uit de Wars series. Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het om een remake van het originele Advance Wars op de Game Boy Advance uit 2001. Daarnaast krijg je een remake van Advance Wars 2: Black Hole Rising dat eveneens op de Game Boy Advance verscheen. Die titel stamt uit 2005. Net als bij The Legend of Zelda – Link’s Awakening, gaat het niet om enkel een beetje oppoetsen van de graphics, maar echt een volledige herbouw op basis van de bekende verhaallijnen, maps en gameplay.

Gameplay

Advance Wars 1 en 2 zijn echte turnbased stratey games die spelen op een tegelkaart. Hierdoor zie je in een oogopslag waar jij en jouw tegenstander staan. Afhankelijk van de tegel waar jouw units op staan, worden de eigenschappen van de units aangepast. Tegels kunnen immers asfalt zijn, maar ook gras, bergen, steden of iets anders en ieder type unit dat je erop plaatst, kan daar weer anders mee omgaan. Dat geldt ook weer voor de reisafstand die per unit verschilt en waar je weer dynamisch mee om kunt gaan door transporters te gebruiken.

De game neemt je vanaf het begin aan de hand met een aantal tutorial levels, waarna de moeilijkheid snel opbouwt. Zeker wanneer jij en jouw tegenstander niet meer met een gelijk leger starten. Zoals de game zelf ook al aangeeft, er zijn meerdere manieren om van je tegenstander te winnen. Er is dus niet slechts één route naar de overwinning.

Grafisch geweldig

De oude pixelgraphics die we van de Advance Wars series kennen, zijn door Nintendo vervangen voor 3D versies die het gevoel van de originele Advance Wars games echt goed behouden. Inclusief de fijne ‘poppy’ kleuren. De anime karakters hebben ook een visuele update gekregen en zijn vooral wat strakker in 2D neergezet. Hierdoor behoudt de game haar eigen look & feel.

Nieuwe sounds

Daar staat tegenover dat ook de muziek een make-over heeft gehad. De game was echt geweldig als het gaat om chiptune muziek op de oude GBA hardware. Dat gevoel mist wel met de nieuwe, strakke soundtrack die er onder is gelegd. Ach, nostalgie. De game is overigens niet alleen in het Nederlands uitgeschreven door Nintendo, maar ook de stemmen zijn in het Nederlands opgenomen om de game geschikter te maken voor jongere gamers.

Conclusie Advance Wars 1+2 Re-Boot Camp

Nintendo is inmiddels een ware expert geworden in het upcyclen van oude games. Opnieuw heeft Nintendo, ditmaal in samenwerking met ontwikkelaar WayForward, een pareltje van vroeger nieuw leven in geblazen. En hoe. De gameplay van Advance Wars was al geweldig en is netjes bewaard gebleven terwijl overal om de gameplay heen is gesleuteld aan een game die er heerlijk uitziet en klaar is voor een nieuwe generatie gamers om verslaafd aan te raken.

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.