Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review Logitech Mevo Start, multicamera streamen en video opname

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • klaar voor gebruik
  • degelijke afwerking
  • intuitief gebruik
  • live stream
  • uitbreidbaar met smartphones

THE BAD

  • PRO abonnement prijs
  • HD is maximale kwaliteit
  • geen losse camera files in app
Video is belangrijker dan ooit. Kennis over je hobby of bedrijf delen met video kan jet bereik enorm vergroten. Als je ambities hebt om verder te gaan dan gebruik van je ingebouwde webcam of 1 losse camera, dan is er nu het Mevo multi camera systeem van Logitech. Wij hebben een weekje mogen testen voor een eerste indruk.

Mevo is een merk wat onder de Logitech paraplu valt. Het was eerst een onafhankelijk merk wat in 2021 is overgenomen door het succesvolle computer accessoire merk Logitech. Na muizen, toetsenborden, luidsprekers en webcams nu dus ook videocamera’s.  Mevo is een systeem van camera’s en software. De software kan op je iOS of Android apparaat draaien. De camera is een HD camera die draadloos met een app te bedienen is. Wanneer je meer Mevo camera’s gebruikt, kan je deze in een multicam app tonen en selecteren. In de app zitten diverse opties om snel en gemakkelijk live te gaan streamen. Maar naast streamen kan je ook opnames maken met de drie camera’s uit het multicam pakket wat wij mochten uitproberen

Uitpakken en starten

Wij hebben de 3-pack editie ontvangen ter test. De camera’s zitten netjes in één doos verpakt. De camera’s ziiten in een  folie om alles vingerafdruk vrij de fabriek te laten verlaten. Elke camera heeft een USB-C kabel om hem op te laden en eventueel met een computer te verbinden. Met een quickstart gids zijn de camera’s binnen 10 minuten operationeel en verbonden met de multicam app. Alle drie. Logitech heeft ook Mevo standaarden om de camera’s op een buro te plaatsen.
Voor een interview heb je idealiter drie camera’s nodig. Eén oor de overview en elke spreker krijgt een eigen camera. In een kruisoptelling heb je dan een nette setup met drie camera’s. We kiezen voor de korte test niet voor live streamen maar om een opname voor een training te maken. De app draait op een iPad pro, We kunnen ook iPhone’s als camera’s toevoegen wanneer we kiezen voor de betaalde versie. Daar betaal je dan 179 Euro per jaar voor of 22 Euro per maand. Natuurlijk is dat voor wie het professioneel gaat gebruiken een schijntje, maar voor wie af en toe een video voor een club of vereniging wil maken, is deze prijs toch echt weer een domper. Overigens is dat alleen als je jouw mobiele telefoon ook als camera wilt gebruiken. Wanneer je de drie Mevo camera’s gebruik en dat voldoende vindt, dan heb je (nog) de gratis versie.

Opname

Het opnemen van een video gaat erg intuïtief. Overigens is de kwaliteit niet extreem hoog. De meeste opties zijn  minder dan HD en wanneer je het maximale vergt van de camera’s, komen ze niet verder dan HD. Dat is voor video’s op YouTube niet handig. Youtube promoot alleen 4K video’s, Met HD content behoor je tot de middenmoot. Heb je een live kanaal, dan is  HD voldoende. Wanner je de Pro versie gebruikt en dus potentieel 4K kan streamen dankzij de kwaliteit van de gekoppelde smartphone camera, blijft het maximale de HD resolutie. Jammer. We gaan verder met de test met enkel de Mevo camera’s. Het opnemen gaat  erg intuïtief. Je ziet aan het verklikkerlichtje in de camera welke camera opneemt.
In de interface op de iPad switchen we van camera standpunt. Wanneer we dit onder de knie hebben, gaan we aan de slag met titels en presentaties. Op dit punt lijkt de software eerst erg fraai, maar schiet het toch echt wel te kort. Een powerpoint of PDF presentatie kan je niet bladzijde voor bladzijde als een extra video bron tonen. Nee je moet alle losse slides inladen als JPG of PDF en die dan selecteren. Dit betekent dat je per project best wel wat voorwerk moet doen. Tijdens de camera wisselingen kan je kiezen voor een  transitie. In een presentatie van de slides zijn de overgangen hard. Dat is ronduit jammer. Waarom wel transities bij switchen camera’s en niet bij slides. Liever zien we dat je een bron zoals een Keynote presentatie of een Canva slideshow met effecten kan tonen als bron. Hier schiet de software dus echt te kort. Je blijft zo op een net niet professioneel ogend niveau hangen. Ons voorgevoel is dat hier vast wel een oplossing zal komen, maar dat dit dan in de betaalde pro versie zit. We snappen dat er geld verdiend moet worden en dat apps in de lucht houden geld kost, maar Logitech mag een voorbeeld aan GoPro nemen met hun Quik app waarbij je 50 Euro per jaar betaalt voor heel veel functionaliteit. Geschikt voor amateurs met ambitie en pro’s. Met een paar honderd euro gebruikskosten per jaar richt Logitech zich op een professionele markt, waar waarschijnlijk de HD resolutie en de beperkte functies dan weer net te kort schieten.

 

Conclusie

De Mevo camera set is een prima start met live streamen Helaas schiet het multicamera programma te kort om echt professioneel mee uit de voeten te kunnen. De optie om moderne smartphones te gebruiken met de software is fantastisch. De abonnement prijs is dan weer net te hoog. Kortom Logitech zet een interessant platform neer met potentie. Er zullen echter dit jaar soort gelijke opties komen. Logitech zal goed moeten luisteren naar de gebruikers om met juiste proposities te komen. Voor elke ondernemer die wil starten met livestreamen is het een aanrader om met deze set te starten. Uren maken is minstens net zo belangrijk als goed.
Een 3 starter pack kost 1149 Euro, Een losse camera 425 Euro.

Mevo Start Logitech LO 961 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij Logitech Mevo Webshop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.