kirby's Return to Dreamland Deluxe
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Kirby’s Return to Dreamland Deluxe (Switch)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Enorm mooi in Full HD
  • Heerlijke gameplay
  • Toffe muziek
  • Enorm veel extra content

THE BAD

Mijn eerste keer Kirby was in 1992 op de Game Boy. Niet geheel toevallig was dit ook de eerste Kirby game ooit. Die game kreeg de naam Kirby’s Dream Land mee en bevatte meteen al de muziek en de energie die zo iconisch is geworden voor Kirbry games. In 2011 bracht Nintendo op de Wii al een hommage aan die eerste game genaamd Kirby’s Return to Dream Land. Nu in 2023 wordt die klassieker nog eens opnieuw uitgebracht in een Deluxe uitvoering op de Nintendo Switch.

In Kirby’s Return to Dreamland Deluxe gaan Kirby en vrienden op pad om een intergalactische reiziger te helpen. Die is met zijn ruimteschip op de stervormige planeet van Kirby neergestort en daarbij veel onderdelen verloren. Het is aan Kirby en vrienden om deze onderdelen terug te vinden, zodat de reiziger zijn route kan vervolgen. Deze reiziger is Magalor en kan jonge Kirby spelers assisteren in het spel. Oudere Kirby spelers kunnen die hulp afslaan om het spel lekker uitdagend te maken.

Zoals het origineel, gaat het hier nog steeds om een sidescrolling platform game waarbij Kirby tegenstanders kan opzuigen en uitspugen. Bij het opzuigen van vijanden, kan Kirby hun eigenschappen overnemen om zo bijvoorbeeld vuur of ijs te spuwen, of bijvoorbeeld een zwaard te krijgen om zo verder te komen in het level. Daarnaast kan de lege Kirby altijd vliegen om zo lastige plekken te bereiken. Tof zijn de vijf ultra versies van power-ups die Kirby kan opzuigen. Zo krijgt Kirby bijvoorbeeld een mega zwaard waarmee complete delen van levels kunnen worden weggeslagen. Of draken die door het level vliegen om tegenstanders te verbranden.

In totaal moet je door acht werelden op planet popstar heen spelen. Goed voor ongeveer 7 uur gamplay als je niet, net als mij, voor het vinden van echt alle geheimen in levels gaat. In verborgen levels kun je 120 energiebollen vinden.

Om de gameplay nog leuker te maken, is deze uitvoering van Kirby’s Return to Dreamland Deluxe er ook helemaal op gericht om co-op te spelen. Gewoon lekker offline voor de buis. Super gezellig, maar ook handig als je zeer jonge spelers op weg probeert te helpen in de titel.

Graphics

Veel Nintendo Wii games zijn zonder al te veel grote aanpassingen naar de Nintendo Switch gebracht. De Nintendo Wii ondersteunde al 720p HD graphics, dus upscaling was nooit echt een probleem. Nu heeft ontwikkelaar HAL Laboratory toch nog best veel tijd en aandacht in de upscaling naar FullHD gestoken. Hierdoor zien de graphics er allemaal echt super smooth uit. Ook de gameplay loopt veel soepeler dan we ons herinneren van de Wii uitvoering die we lang, lang geleden hebben gespeeld. Nog net voor we met GadgetGear.nl begonnen.

De Deluxe

In deze deluxe versie van de game zit ook Merry Magoland. Daar kun je na het uitspelen van het eerste level naar toe.Daar kun je in totaal 11 minigames verzamelen die je met maximaal 3 andere spelers kunt spelen. Acht daarvan komen uit andere klassieke Kirby titels. De andere drie zijn speciaal voor deze game geschreven. Al deze games speel je in competitieverband. Dit wil zeggen dat je wordt uitgedaagd om deze games steeds beter te spelen.

Wanneer je kirby’s Return to Dreamland Deluxe voor het eerst uitspeelt, krijg je meteen nog een dikke bonus die niet in de vorige uitvoering van de game aanwezig was. Je krijgt namelijk toegang tot de Magalor Epiloog. Het voorverhaal van onze intergalactische vriend. Hier krijg je nog eens vier werelden om doorheen te spelen. Een kleine twee uur extra gameplay dus. In dit deel van de game speelde ik echt de beste boss battles in een Kirby game ooit.

Conclusie Kirby’s Return to Dreamland Deluxe

Zo’n 30 jaar later zet ik opnieuw met Kirby voet op dromenland. Hoewel nu in kleur en in Full HD resolutie, voelt het stiekem toch een beetje aan alsof er niet zo gek veel veranderd is. De karakters zien er hetzelfde uit, al is het in kleur. De muziek is zeker wat harmonischer, maar die was toen ook al krankzinnig goed voor een Game Boy titel. Naast de enorme hoeveelheid plezier die Kirby’s Return to Dreamland al bracht, brengt Kirby’s Return to Dreamland Deluxe je echt enorm veel meer gameplay om doorheen te werken. Echt een aanrader voor iedere fan van de klassieke Kirby gameplay.

kirby's Return to Dreamland Deluxe kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.