Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Inside Safe Faraday Box + Faraday Pouch

Keyless-entry is een optie waar steeds meer auto’s mee uitgerust zijn. Hoewel deze optie bijdraagt aan het gemak waarmee we onze auto’s kunnen openen, komt dit ook met het nadeel dat deze sleutels op afstand te hacken of kopiëren zijn waardoor een dief van buiten je woning alle data kan vergaren die nodig is om binnen een periode van ongeveer een minuut in jouw auto te stappen en ermee weg te rijden.

Om dit probleem te counteren kun je je sleutel in een container plaatsen zoals een koekblik, zodat het uitgezonden signaal geblokkeerd wordt en er ook geen signaal ontvangen kan worden. Dit is echter niet de meest elegante oplossing. Wij keken wat rond en zochten naar een meer premium ogende container en vonden de Faraday Box van Inside Safe.

 

Inside Safe

Inside Safe is een Nederlandse organisatie welke opereert vanuit Dordrecht en actief is in Nederland en België. Het stelt als bedrijfsmissie “autodiefstallen door middel van Relay Attack te reduceren tot nul”. Dit gaat uiteraard over diefstallen waarbij men een keyless entry-sleutel kopieert.  Daarnaast stelt InsideSafe dat “het beveiligen van uw auto moet samengaan met een stijlvolle uitstraling en een hoogwaardige kwaliteit.” We kunnen dus wel zeggen dat het product dat we in deze review bespreken tot de focus van Inside Safe behoort. Er zijn plannen om in de toekomst een breder assortiment aan producten aan te bieden in deze niche, dus we spreken over een groeiend merk.

 

Uitpakken

De Inside Safe Faraday Box Wordt geleverd in een net-ogende doos die naar ons idee wel voldoet aan de uitstraling die het merk voor ogen heeft.

Wanneer we de doos openen vinden we uiteraard de Faradaybox, en daarnaast twee pouches. We denken dat de verpakking een prima presentatie vormt terwijl er verder niet onnodig gebruik gemaakt is van lastig te verwerken materialen. We treffen tevens een kaartje aan met aan de ene zijde de garantie- en contactinformatie, en aan de andere zijde wat extra uitleg over het faraday-materiaal. Wat extra inhoudelijke info over de werking van wat je gekocht hebt wordt altijd gewaardeerd.

 

Uiterlijk

De faraday-box is een net ogende unit met een soort suede-achtig aanvoelende afwerking. De doos wordt magnetisch dicht gehouden op twee plekken; aan de voorzijde en het midden van de klep.

We zien dat de doos niet perfect lijkt af te sluiten. Dit is omdat het faradaymateriaal intern wél perfect moet afsluiten wil het de inhoud van signalen afgesloten houden, en zonder overdreven dure productieprocessen zal je dan moeten accepteren dan het uiterlijk misschien minder perfect lijkt. Dit is iets waar wij prima mee kunnen leven en de box naar ons idee eigenlijk ook wel een beetje extra karakter mee geeft. Zeker aangezien dit het idee ondersteunt dat we het hier over een handgemaakt product spreken.

Wanneer we de box openen zien we twee ruime compartimenten waar zelfs de drukste sleutelbossen in zouden moeten passen. De compartimenten zijn afgewerkt met zacht velour-achtig materiaal, wat ervoor zorgt dat wanneer je je sleutels in het compartiment plaatst, dit gebeurt met beperkt geluid.

Premium, voor een prijs

We denken dat al met al gezegd kan worden dat het doel een een premium-aanvoelende oplossing te hebben wel geslaagd is. De box ziet er goed uit, voelt goed aan en geeft in gebruik zeker een ervaring met extra signatuur. Dat mag natuurlijk ook wel, want de Faraday-box van Inside Safe mag wel wat kosten; 60 euro. We kunnen ons voorstellen dat voor bepaalde mensen die als een overdreven bedrag klinkt. Extra betalen voor een premiumproduct is echter iets dat wel in alle productcategorieën kennen. Iets dat voor dit specifieke product spreekt in deze is dat je deze waarschijnlijk niet na een jaar of 4 moet vervangen of inruilen.

 

Faradaymateriaal

Het idee om een container te maken waar geen signalen doorheen komen is uiteraard gebaseerd op het principe van een kooi van Faraday (een sluitende constructie van geleidend materiaal waardoor elektrostatische signalen niet tot binnen deze constructie kunnen dringen) waardoor RFID-signalen geblokkeerd worden. Dit is gerealiseerd door zogenaamd ‘faradaymateriaal’ toe te passen welke samengesteld is uit koper- en nikkelelementen (wat metalen zijn en dus geleidend). In het geval van de Inside Safe-faradaxbox is gekozen voor een dubbele laag van dit materiaal om zekerheid te garanderen.

 

Pouch

In de pouch kun je een sleutel bewaren en deze afschermen. De Inside Safe pouch werkt in principe hetzelfde als de meeste alternatieven die ook eenzelfde layout hebben. Dat wil zeggen dat we een pouch hebben met twee compartimenten waarvan de binnenste afgeschermd is met faradaymateriaal. Het is een makkelijk te maken fout om te denken dat ook de buitenste zak voorzien is van de betreffende afscherming, maar dit is dus niet het geval.

De Inside Safe-variant van deze pouch verschilt in twee opzichten van overige verkrijgbare opties. Ten eerste hebben we het met de leren samenstelling over een luxer ogende een aanvoelende afwerking. Daarnaast heeft de Inside Safe-pouch een extra laag nylon zitten over het faraday-materiaal. Dit zorgt ervoor dat het faradaymateriaal beschermt wordt tegen krassen door bijvoorbeeld een reguliere sleutel die je aan je keyless-entry-sleutel hebt hangen. Waar de meeste andere pouches door beschadiging van het faraday-materiaal door bijvoorbeeld een sleutel feitelijk geen nut meer hebben, is in de Inside Safe-variant een extra zekerheid ingebouwd.

Doordat de pouch strak aansluit, kromt ook de buitenste zak om de sleutel. Hierdoor is de buitenste zak slechts beperkt te gebruiken. Meer dan een enkel pasje krijgen we er niet in als we de pouch goed willen afsluiten. Al zou iets van papier wel een optie kunnen zijn, denk aan het bonnetje van de parkeergarage.

Niet voor je sleutelbos(-je)

De pouch is verder ook echt bedoeld voor alleen een keyless-entry sleutel waar je één, misschien twee twee reguliere sleutels bij kan doen, maar dan moeten het wel twee sleutels van beperkt formaat zijn en dan nog is het een beetje klooien dit voor elkaar te krijgen. Dit betekent dat voor een hoop gebruikers de pouch niet bruikbaar is, aangezien de meeste mensen nog altijd met een sleutelbos lopen waar alles aan zit.

We kennen echter de nodige mensen in onze omgeving die hun keyless-entry-autosleutel los van hun sleutelbos bewaren omdat een draadloze sleutel meestal nogal een unit is, zeker wanneer deze gecombineerd is met een geïntegreerde fysieke sleutel zoals in de meeste gevallen (en dan hebben we het niet eens over zaken als kleine schermpjes die je soms ziet). Voor deze mensen is de pouch uiteraard een uitkomst, waarbij we denken dat een fabrikant het wel érg bond moet maken om niet te passen in de pouch.

 

Conclusie

De Inside Safe Faraday Box is een case die niet zal misstaan in welk interieur dan ook. Het is een degelijk gebouwde case met een premium uitstraling die daarnaast zijn werk naar behoren doet. Door de verschillende keuzes die gemaakt zijn voor het ontwerp gericht op naast de werking, de esthetiek en algemene ervaring, menen we dat het voldoet aan het idee van een ‘premium sleutelcontainer’.

De pouch is een accessoire met eveneens een luxe uitstraling die bovendien qua vervaardiging degelijk aanvoelt en waarmee Inside Safe door de toepassing van een extra beschermlaag ook qua praktische toepassing een streepje voor heeft op de concurrentie.

Het enige ‘nadeel’ (tussen aanhalingstekens, want iedere productcategorie kent een dergelijk niche) dat we kunnen bedenken bij dit pakket is dat voor een sleutelbewaar-oplossing een bedrag van rond de 60 euro niet gering is en dat je weliswaar niet alléén maar, maar toch voor een flink deel extra betaalt voor de de premium ervaring.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.