Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Huawei claimt 14nm processors te kunnen ontwikkelen

Lang geleden maakte Huawei furore met haar Kirin chipsets. In haar vlaggenschip toestellen liep het merk non-stop vooruit op de markt qua performance en batterijduur. Toen Huawei te toegang tot de chipmarkt verloor door de ban vanuit de VS, leek het erop te zitten voor HiSilicon, de Huawei dochter die de chips maakte. Toch lijkt het merk zich nu klaar te maken voor een nieuwe generatie chips.

Huawei claimt namelijk dat het bedrijf nu in staat is om 14nm chipsets te ontwikkelen. Daarmee is de afstand tot de huidige ontwikkelingen in onze markt zo’n 4 jaar. Mits Huawei snel genoeg door kan ontwikkelen naar kleinere chipsets.

Hoewel deze aankondiging nog niet hetzelfde is als de aankondiging dat het zelf ook de lithografiemachines heeft om de chips daadwerkelijk te produceren, is het een flinke stap vooruit voor het Chinese merk. Bovendien zal deze aankondiging zonder twijfel slecht vallen in de VS en Europa. Bovendien kan het de spanningen met Taiwan laten oplopen. Nu is Taiwan beschermd omdat het de enige plek is in China waar chips geproduceerd kunnen worden. Wanneer China zelf de technologie bezit, is een inval van China in Taiwan niet langer ondenkbaar.

Ondertussen blijft het marktaandeel van Huawei’s HarmonyOS ook langzaam groeien. Het mobiele besturingssysteem is al een tijdje de op twee na grootste ter wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.