HarmonyOS 3
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

HarmonyOS is het op twee na grootste mobiele besturingssysteem

Wanneer het om mobiele besturingssystemen gaat, lijkt het alsof er maar twee opties zijn. Namelijk Android of iOS. Zeker nu Microsoft enkele jaren geleden de handdoek in de ring gooide met Windows Mobile leek het alsof er nog maar twee opties zijn. Door de ban van de VS op Huawei, is er nu een Chinese nummer drie in de markt.

Hoewel het totale aandeel met 2% van de wereldmarkt nog klein is, laat Huawei duidelijk haar tanden zien naar de westerse wereld. HarmonyOS groeit namelijk lekker door en is nu officieel het op twee na grootste mobiele besturingssysteem ter wereld. Let wel, er zijn nog talloze kleine besturingssystemen die met name gebruikt worden op telefoons voor derdewereldlanden. Denk aan ultra goedkope Nokia’s.

Hoewel Huawei nog een lange gang te gaan heeft, komt er mogelijk snel een vierde grote speler op de markt. India lijkt geen zin te hebben in het Chinese systeem, maar is ook ongerust over hoe de twee Amerikaanse systemen de markt vasthouden. Vanuit India komt op niet al te lange termijn een alternatief besturingssysteem genaamd IndOS en ook Japan is aan het zoeken naar mogelijkheden. Voor nu is Japan vooral bezig om wetgeving te introduceren die toekomstige problemen voor moet zijn. Ook Japan lijkt zich zorgen te maken over de Amerikaanse dominantie op de markt.

HarmonyOS is overigens niet beperkt tot gebruik op smartphones. Huawei heeft het besturingssysteem vanaf het begin al zo opgebouwd dat het op allerlei apparaten kan draaien. Onder anderen op smartwatches en koelkasten. Op die manier probeert het merk haar besturingssysteem zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor ontwikkelaars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.