Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review Ulanzi CapGrip2, de smartphone houder voor filmers en fotografen

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • stevige greep
  • universeel
  • cold shoe adapter
  • statief schroefdraad
  • afstandsbediening
  • selfie spiegel
  • kabeltje houder
  • usb-C inclusief

THE BAD

Op Instagram struikelden we over de productadvertenties van producten die een betere grip op jouw smartphone beloven. Vaak net zo strak ontworpen als geprijsd. Wij vonden de Ulanzi CapGrip2 een interessante product om eens te testen. Vriendelijk geprijsd, maar werkt t ook?

Met de betere smartphone van nu kan je prima fotograferen en filmen. Hierdoor zijn de verkopen van compact camera’s en camcorders opgedroogd. Natuurlijk blijven fotocamera’s met lenzen en professionele videorecorders ongeslagen voor het echte werk. De smartphone is echter het middel waarmee we ons dagelijks leven en zelfs bedrijfsleven vastleggen. Zou een grip helpen om de smartphone beter vast te houden?

Ontwerp

Ulanzi maakt veel accessoires voor camera’s en telefoons. De kwaliteit is doorgaans ronduit prima en de prijs is bijna altijd vriendelijk te noemen. De CapGrip2 geeft een soort fotocamera handgreep voor je smartphone. De CapGrip2 van Ulanzi is een kunststof houder die uitblinkt in eenvoud wat betreft de montage mogelijkheid van telefoons. Een uitschuifbaar houdertje met een veer zorgt voor de grip on de zijkanten van de telefoon. We hebben diverse telefoons geprobeerd en de meeste passen zonder problemen. Van iPhone 12 mini tot iPhone 14 Pro Max en van Xperia tot Oppo telefoon. Zelfs met een hoesje om de telefoon, past de CapGrip2 prima en houdt de klem de telefoon ook stevig vast. Afhankelijk van het formaat van je telefoon zit de houder dan rechts van de telefoon en is daarmee perfect voor rechtshandigen. Wanneer we de telefoon nu met de houder vasthouden voelt het stabieler aan dan wanneer je de telefoon voor filmen of fotograferen met enkel je handen vasthoudt. De belofte van een soort camera gevoel maakt het product zeker waar.
De CapGrip2 heeft een coldshoe adapter om op het product bijvoorbeeld een microfoon of lampje te plaatsen. Aan de onderkant zit een schroefdraad om met de CapGrip2 de telefoon op een statief te plaatsen. Natuurlijk heeft Ulanzi daar diverse opties voor zoals het vlog statiefje de MT-08. Maar ook andere statieven of tafel statieven als de Manfrotto Pixi zijn prima opties. Het leuke is dat de ontspanner knop verwijderbaar is. Dan wordt een statief optie opeens erg interessant omdat je met de losgekoppelde ontspanknop in feite een afstandsbediening voor je telefoon foto en filmcamera hebt. Super handig. Het ontwerp van de CapGrip2 heeft ook een soort lensdop in het zicht. Dit is een knipoog van de ontwerpers naar de ouderwetse fotocamera. Je kan het dopje echter ook verwijderen en omgedraaid met magneetjes terug plaatsen. Je hebt dat opeens een spiegeltje in de CapGrip2. Zo krijg je een idee van wat de camera ziet als je de selfie modus – al dan niet met afstandsbediening – gebruikt.

Werking

De CapGrip2 heeft natuurlijk een knop voor de ontsluiter van de camera in de smartphone. Het is even zoeken hoe je de CapGrip2 eigenlijk activeert en pairt. Gelukkig biedt de mini handleiding duidelijkheid. Wanneer we de ontspanknop hebben gepaird is het belangrijkste van de CapGrip2 de werking van deze knop. Hoe mooi ook het ontwerp, de aansluitmogelijkheden en een spiegeltje ook mogen zijn; wanneer het pairen niet soepel verloopt heb je weinig aan dit product. De vertraging is niet merkbaar. De knop indrukken betekent ook direct foto graferen of filmen. Bij filmen druk je de knop nog eens in om de opname te stoppen. Het werkt eigenlijk zoals je het mag verwachten. Top dus. Wanneer je de knop als afstandsbediening gebruikt, kom je er wel achter dat een extra functie gewenst zoe zijn. Bijvoorbeeld een tally light – of opname lampje – bij gebruik als video camera. Dat zou de smartphone nog dichter bij de gebruikservaring van een camcorder brengen.
Op de GoPro afstandsbediening kan je kiezen tussen foto of film. Als dat ook op de CapGrip2 zou zitten, dan is dat ook super handig. Misschien iets voor de CapGrip3. Zo is er altijd wat te wensen. Voor nu werkt de CapGrip2 zoals je mag verwachten en voor een zeer vriendelijke prijs.
Een bonus is de opbergmogelijkheid van een kabeltje in de grip. Ulanzi levert standaard een USB-C oplaadkabeltje mee in deze houder. We hebben echt moeten zoeken waar die kabel dan het product zou moeten laden. Die aansluiting zit in de knop die je alleen ziet als je de knop verwijderd. Kortom ook daar is weer over nagedacht en maakt het geheel een product wat zeer rijk aan functionaliteit is.

Conclusie

De CapGrip2 doet wat het belooft en is een aanrader voor iedereen die serieus aan de slag wil met fotograferen en filmen met een goede smartphone.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.