Logo GadgetGear.nl
Nokia G22
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

MWC: HMD Global introduceert duurzame Nokia G22

HMD Global weet bijzonder nieuws te brengen tijdens het Mobile World Congress. Het Chinees-Finse merk keert stiekem een beetje terug naar de hoogtijdagen van toestellen als de Nokia 3210 waarbij onderdelen nog gemakkelijk te vervangen waren.

De duurzame Nokia G22 is een budget toestel dat €199 moet gaan kosten en het de gebruiker gemakkelijk maakt om onderdelen als de 5050mAh batterij en het display te vervangen. Zelfs de USB-C poort zou vervangbaar zijn wanneer deze begint te slijten. Voor de productie zouden zelfs geen virgin plastics zijn gebruikt. Met andere woorden, ook de plastics komen uit gerecyclede bronnen. Een spannende stap waar menig fabrikant niet helemaal aan durft omdat de eigenschappen van hergebruikt plastic vaak wat lastig in te schatten zijn.

Om de prijs te drukken komt het toestel met de voor Nederland relatief onbekende Unisoc T606 chipset met 4GB werkgeheugen en 64GB of 128GB opslagruimte afhankelijk van de uitvoering. Het is zowaar mogelijk een geheugenkaart van maximaal 2TB te plaatsen om meer opslagruimte te verkrijgen.

Het display meet 6,5 inch en is met 720×1600 pixels HD+. Wel is het display met 90Hz lekker vlot. Achterop krijg je toch nog een 50 megapixel main camera. Om het aantal camera’s verder aan te vullen krijg je ook een 2 megapixel macro camera en een 2 megapixel dieptecamera. Voor selfies zit voorop een 8 megapixel camera.

Ondanks dat het vervangen van onderdelen de suggestie wekt dat je met deze smartphone echt heel lang kunt doen, zijn er toch een paar zaken om rekening mee te houden. Ten eerste de chipset. Het is de vraag of die niet underpowered raakt om nieuwe Android versies te draaien. HMD belooft dan ook maar twee Android updates en slechts drie jaar beveiligingsupdates. Overigens krijg je ook drie jaar garantie op het toestel.

Als HMD dezelfde strategie op betere componenten los gaat laten, zou het nog weleens een concurrent kunnen worden voor het Nederlandse FairPhone.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.