Oppo MariSilicon Y
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Gerucht: Oppo en OnePlus gaan eigen chipsets ontwikkelen

Huawei had het al vroeg door. Als je jouw eigen chipsets maakt, kun je een enorme voorsprong opbouwen ten opzichte van je concurrentie. Maar met de ban van de VS is Huawei’s HiSilicon eigenlijk niks meer. Geruchten stellen dat Oppo en dochter OnePlus ook in de productie van chipsets stappen.

Oppo is al een tijdje bezig om eigen chips te ontwikkelen. Zo ontwikkelde het merk al de MariSilicon beeldprocessor voor haar eigen merk telefoons alsmede een eigen communicatiechip. Bij die aankondiging gaven we al aan dat de stap naar een compleet eigen chipset steeds kleiner zou worden.

Vanaf 2024 zou Oppo in staat moeten zijn om voor Oppo en OnePlus smartphones echt compleet eigen chipsets te gaan produceren. Zowel in volume als technologische ontwikkeling om zelf een goed ontwerp neer te zetten.

Chipsets zitten doorgaans vol technologie van derden waar je als producent licenties over moet betalen. Naast dat je een chipset van eigen technologie kunt voorzien, kun je in het ontwerp ook weglaten wat je zeker niet gaat gebruiken. Dit scheelt licentiekosten en ongebruikte technologie die geproduceerd moet worden en mogelijk toch een negatieve impact zou kunnen hebben op snelheid en accuduur.

Of Oppo de chips volledig inhouse gaat ontwikkelen is nog onbekend. De kans is groot dat het bedrijf daarvoor samenwerkt met een partner in bijvoorbeeld Taiwan. Ook het Nederlandse ASML mag geen chipmachines exporteren naar China en die heeft Oppo nou net nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.