Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: QKX x HBB Khan – Bassheavy in-ears met een eigen karakter

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Prijs/kwaliteit-verhouding
 • Bouwkwaliteit
 • Comfort
 • Degelijke, onderscheidende basweergave
 • Subbas-rommel
 • 'Cleane' mids

THE BAD

 • Iets te veilig in het hoog
 • Mist detail in sommige regionen

De laatste jaren hebben we steeds meer Chinese in-ear koptelefoons gezien die als het ware neergezet worden als een zogenaamde in-ear monitor (in-ear koptelefoons die een neutrale weergave uitgeven waardoor ze geschikt zouden moeten zijn voor het monitoren van audio vaak gericht op professionele toepassingen). In werkelijkheid doet het uiterlijk weliswaar aan dit soort opties denken, maar hebben we het over een reguliere in-ear koptelefoon doordat er een specifiek signatuur getuned wordt om de headset een eigen karakter mee te geven.

Voor de Khan heeft QKZ samengewerkt met ‘HBB’ oftewel ‘HawaiiBadboy‘, een YouTuber van audioreviews. Deze is uitgegaan van de Harman-curve, een signatuur dat volgens onderzoek van Harman de ideale weergave zou zijn van wat mensen als plezierig ervaren. Hier zijn vervolgens wat zaken aan aangepast.

 

Sleutelpunten

 • Dual dynamische drivers; 10 mm + 7,8 mm
 • Verwijderbare audiokabel, 2-pin, 0,75 mm met geïntegreerde microfoon en audiocontrol
 • Kabellengte: ~1,2 m

 

 

Uitpakken

De verpakking voor een relatief goedkoop setje in-ears is opvallend goed voor elkaar. Normaal is de redenatie van toepassing dat het geld vooral in het product moet zitten. Dus het werpt de vraag op of ze hier bij QKZ anders over dachten, of dat in werkelijkheid de verpakking zo weinig kost dat het de kwaliteit van het product helemaal niet hoeft te raken.

De QKZ x HBB Khan wordt naast uiteraard de earbuds geleverd met 3 paar eartips in de gebruikelijke S, M, L formaten, de audiokabel en een case. Opvallend was dat de case een beetje vies uit de verpakking kwam. Niets dat niet met een doekje opgelost kon worden, maar toch een beetje vreemd.

We vinden daarnaast een herdenkingsmunt. Kennelijk vonden ze deze extra touch iets bijdragen. Het is leuk om wat extra’s te krijgen, maar een munt was voor uw reviewer een nieuwe, terwijl het nut ons een beetje ontgaat. Het is een van die dingen die je niet wil weggooien, maar tegelijkertijd ook compleet nutteloos is. Zelfs als je het esthetisch een mooi artikel vindt, hoe display je het dan? Maar goed, we zeggen er wel wat over, dus wat dit betreft heeft het een effect.

 

Ontwerp

Bouw, uiterlijk

QKZ lijkt wel wat moeite gedaan te hebben de Khan’s een beetje een premium ogend uiterlijk mee te geven. De earbuds zijn opgetrokken uit plastic en metalen elementen. Het chroom-ogend deel is daadwerkelijk van metaal. Hetzelfde geldt voor de casing van de microfoon/controls en de 3,5 mm jack plug. De zwarte plastic achterzijde is ietwat transparant. Aan de voorzijde is gekozen voor een patroon dat drakenschubben moeten voorstellen met daarvoor de logo’s van het merk. Wanneer je dit deel bekijkt komt het op een gegeven moment wat goedkoop over. In eerste instantie lijkt het drakenschubbenpatroon wat reliëf te hebben en plat te liggen waar vervolgens een dikke, bollende laklaag overheen is aangebracht. Als je wat beter kijkt zie je echter  dat het patroon gewoon onderdeel is van de gebolde laag. Maar goed, we hebben het hier over een setje in-ears van 40 dollar, dus daarvoor kun je niet de wereld verwachten.

Ergonomie

Voor uw reviewer is de ergonomie van de Khan’s eigenlijk prima in orde. De earbuds zitten prettig, je hebt niet het gevoel dat ze uit je oren zullen vallen en eigenlijk voel je de earbuds totaal niet. Eartips zijn vaak een hit-or-miss bij in-ear oplossingen. Op zich is er weinig mis met de meegeleverde eartips, maar we hebben comfortabelere opties meegemaakt die wat zachter, en gladder waren. Maar misschien speelt hier ook een persoonlijke voorkeur. De passieve ruisonderdrukking de eartips bieden is waarschijnlijk zo goed als mogelijk is met siliconen eartips.

De gekozen maat voor de kromming van het draad achter onze oren, wat middels een flexibele sleeve bewerkstelligd is, is voor uw reviewer perfect. Of ze goed passen voor iemand met grotere oren, durven we echter niets over te zeggen.

Case

De case is simpel van opzet. Het is een hard-plastic case waar je de in-ears los in kan bewaren. Openen en sluiten gaat via een simpele clip die om een uitsparing klemt. Het is op zich een stevige case, maar na het ontwerp van de verpakking en de in-ears hadden we wel iets anders verwacht. Maar goed, het geld moet ergens bespaard worden natuurlijk. Het is hoe dan ook beter dan niets en een prima optie om je in-ears in te bewaren wanneer je ze niet gebruikt. De case is namelijk wel gewoon stevig.

Klein is de case niet (lengte x breedte x hoogte ongeveer 6,5 x 10 x 3 cm) , maar dat is ook niet echt mogelijk met dit concept in-ears. Je wil de kabel wat ruimte geven, en de earbuds zijn ook niet perse klein.

 

Geluid

De QKX x HBB Khan heeft een dual-driver setup meegekregen met een 10 mm en 7,8 mm driver, waarbij de eerste gericht is op de bas-weergave en de tweede op de mids en highs. Het is duidelijk dat de HBB Khan is getuned om een duidelijk bass-heavy signatuur hebben. Je merkt echter wel dat er duidelijk nagedacht is over een specifieke weergave. De algemene weergave is warm, dus over het hele bereik is blijf je een bepaalde diepte horen, zodat je ten allen tijde weet dat er een goede bas in de HBB Khan’s zit. Dit moet echt je ding zijn. Heb je zelfs ook maar een kleine voorkeur voor een meer neutraal signatuur, dan zijn de HBB Khan’s niet voor jou.

Er is een poging gedaan de subbass-regionen goed weer te geven. Naar de mening van uw reviewer is dit met in-ear opties lastig omdat je altijd wat ruimte nodig hebt om de subbas zijn effect te laten hebben. Het gevolg van de gemaakte keuzes in dit opzicht is dat je een wat benadrukte ‘rommel’ krijgt; iets dat je merkt bij de weergave van o.a. basszware EDM en hiphop nummers. Waar dit zeker bijdraagt aan de ‘beuk’ die meegegeven wordt bij bijvoorbeeld de weergave van basgitaarwerk, merken we ook dat tonen uit de mid-basregionen (bijvoorbeeld zwaarder ingezet gitaarwerk) wat kick missen. Dit is iets dat bijvoorbeeld hoorbaar is wanneer je naar metal luistert.

De mids worden met een redelijke hoeveelheid detail weergegeven. Doordat ze iets teruggetrokken zijn is er een duidelijker onderscheid tussen lagere en mid-tonen te horen. In de iets hogere frequentieregionen van de mids hoor je dat de boel iets meer detail krijgt. Mannelijke vocals worden dus wat teruggetrokken weergegeven waar vrouwelijke vocals meer energie hebben.

De hoge tonen worden prettig weergegeven en worden nooit vervelend. De tuning lijkt hier opmerkelijk conservatief gehouden te zijn. Het is goed voor de separatie versus de hoge mids, maar bij de weergave van nummers met wat meer elementen in deze frequentieregionen mis je de levendigheid en representatie van de variatie van tonen.

Al met al spreken we over een flinke doch gecontroleerde bas, cleane mids en gecontroleerde treble. We missen weliswaar wat kick in de bas en detail in het hoog, maar we denken dat de luisteraars van de genres waar we de QKZ x HBB Khan het meest geschikt voor achten, (hardrock, EDM en hiphop) zich hier minder snel aan zullen storen.

Misschien kunnen we wel zeggen dat het een headset is die gericht is op party-muziek. Muziek waarbij de inhoud weinig uitmaakt en er ook geen waardering hoeft te zijn voor complexe, drukke tracks. Gewoon muziek waarop je wil springen en roepen.

 

Conclusie

De QKZ x HBB Khan moeten slechts 40 dollar kosten op het moment van schrijven. Daarvoor krijg je een headset die vooral voor de genres hardrock, EDM en hiphop een een lekkere beuk-ervaring biedt. De lage rommel die een subbas-ervaring representeert en cleane mids vormen iets dat je in deze prijsklasse en eigenlijk ook ver hierboven niet zomaar zal vinden. Dat daarnaast het comfort goed voor elkaar is en de headset er gewoon goed uit ziet, is natuurlijk ook een plus.

Deze headset is niet voor mensen die van een neutrale weergave houden of een weergave willen over het hele bereik met veel detail op welke manier dan ook. Het is een headset die gericht is op de beuk-ervaring. Partymuziek als het ware, met alle dikke uithalen die je daarbij zou verwachten. De bang-for-buck-ratio is daarbij een dikke hit, waarmee de QKZ x HBB Khan hoe dan ook makkelijk aan te raden is.

2 reacties

 1. Duidelijke review. Interessante omschrijving van het geluid. Maar ik denk dat het wel een idee geeft over hoe deze dingen klinken.
  Ik mis alleen wel een deel over de microfoon. Ik zit een beetje te kijken hier op deze site, kennelijk doe jij dit wel altijd, een microfoontest? Waarom nu niet? Omdat het bedraad is? En kun je wat zeggen over de kwaliteit van de kabel, blijven daar vouwen in zitten?

  1. De microfoon is op wel prima. Ik heb het inderdaad niet meegenomen omdat het bedraad is. Het is functioneel, maar voor een optie uit deze prijsklasse is het niets dat onderdeel zou zijn van het koopargument. Misschien dat ik het op een later tijdstip wel toevoeg. De kwaliteit van de kabel is eigenlijk best indrukwekkend voor deze prijsklasse. De vouwen blijven daar niet in zitten en als je de in-ears een tijdje gebruikt zal het kabeltje gewoon recht zijn. Dit komt mede door de gevlochten aard overigens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.