Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review Epson EpiqVision Flex CO-FH02 1080p, projectie met AndroidTV

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • lichtopbrengst
  • mobiel formaat
  • strakke vormgeving
  • integratie AndroidTV
  • gebruiksgemak
  • prijs

THE BAD

  • geen plafon projectie
  • 1 HDMI poort

Misschien is een review van een projector NA het WK voetbal een beetje mosterd na de maaltijd, maar met de Epson CO-FH02 haal je een grote schermprojectie in huis. Wij hebben getest met oa WK beelden en wat kersfilms.

Projectoren zijn minder populair dan 10 jaar geleden. Toen was een projector (of beamer zoals we die in Nederland noemen) overal te vinden. Op kantoor, in een sportkantine en natuurlijk veel kroegen. Samen naar een groot scherm kijken. Een soort mini bioscoop ervaring. De enorme prijsval van grote LCD tv schermen heeft de projector langzaam doen verdwijnen op veel plekken. Toch is een project nog steeds een handig middel om samen beelden te bekijken. Een wedstrijd, een presentatie of een film. De Epson EpiqVision Flex CO-FH02 is een 1080 HD projector. Te klein voor wie echt een bioscoop thuis bouwt met stoelen en volwaardig audio systeem. Maar leuk voor wie af en toe een film of presentatie wil kijken op een muur of tijdelijk scherm. De projector is immers mobiel om op te bergen en mee te nemen.

Uitpakken

In een bruine doos zit in bubbel plastic de projector veilig opgeborgen met allerlei kabeltjes en een losse AndroidTV module. Op de specificaties staat dat AndroidTV is ingebouwd, maar dit is dus niet geheel juist. Je moet zelf deze AndroidTV module met de USB en HDMI adapter in de projector installeren. Een fluitje van een cent en voor Epson een mogelijkheid om de projector ook zonder AndroidTV te verkopen. Er zitten ook twee afstandsbedieningen in de doos. Eén om de projector te bedienen en één voor de AndroidTV module. Net zoals de Epson EF100 die wij eerder reviewden. Eigenlijk is de CO-FH02 een geupdatete versie van de F100 met dat verschil dat de EF100 ook geschikt is om naar het plafond te projecteren. Dat is met de FH02 niet mogelijk doordat dan de voedingskabel in de weg zit. Verder is de AndroidTV integratie en de lichtopbrengst van de FH02 beter ten opzichte van de EF100. En dat voor een lagere prijs. Meer voor minder dus.

Kijken

Wanneer je de Epson opstart zal je de eerste keer de AndroidTV account moeten aanmaken of inloggen. Eigenlijk net zoals de meeste AndroidTV apparaten. Super eenvoudig en fijn dat je gelijk een herkenbare interface hebt. De Epson FH02 kan een deels van het projectie deel zelf automatisch corrigeren. In de menu instellingen zijn diverse optimalisaties mogelijk qua projectiehoek, lichtopbrengst, kleur etc. Onze ervaring is dat de projector direct uit de doos een prachtig beeld oplevert. De 3LCD projectie heeft bovendien een enorme lichtopbrengst. Overdag in een niet verduisterde kamer is het beeld lekker helder. Het is nu weliswaar winter ten tijde van de review, maar de lichtopbrengst is ronduit erg goed en beter dan de EF100. Met 1080 is het een HD projector en niet 4K. Is dat erg? Helemaal niet voor incidenteel gebruik. Het beeld is scherm en voldoende gedetailleerd bij grote projectie. Het geheel heeft echt meer een bioscoop gevoel dan een groot LCD scherm. Je hebt dan wel een extra luidspreker nodig. De ingebouwde luidspreker is prima voor een stille omgeving, maar als je een stadion gevoel of bioscoop ervaring wilt beleven, dan is een losse luidspreker wel nodig. Wij hebben een JBL Extreme 2 via Bluetooth verbonden. Ook dat gaat super eenvoudig en het resultaat is super. De accu van je luidspreker moet wel voldoende zijn om de hele film uit te kijken. Dat is met de JBL geen probleem.

Flexibel

De CO-FH02 is echt gemaakt om incidenteel te gebruiken of mee te nemen. De projector is licht en klein genoeg. Let wel op dat deze niet te vergelijken is met de mini projectoren die uitsluitend voor mobiel gebruik gemaakt zijn. Maar die halen nooit de lichtopbrengst en grote projectie wat met de FH02 wel mogelijk is. De twee afstandsbedieningen zijn eigenlijk niet nodig. Wanneer je de projector als AndroidTV gebruikt, dan kan je alles met de AndroidTV afstandbediening regelen. Inclusief de projector settings. Wil je een laptop of andere bron aansluiten, dan moet je wel de AndroidTV stick loskoppelen. De projector heeft namelijk maar 1 HDMI poort. Dat is jammer. Het was top geweest als er nog een tweede HDMI poort op de unit had gezeten.

Conclusie

De CO-FH02 is een prima projector met extreem goede lichtopbrengst en detaillering voor de prijs. Voor ongeveer 600 euro haal je een goede projector in huis of kantoor voor incidenteel gebruik met een volwaardige projectie beleving. De AndroidTV module is fraai geïntegreerd en maakt de thuisbioscoop een fluitje van een cent te regelen. Je kan deze projector online al voor onder de 600 Euro vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.