Logo GadgetGear.nl
Basic-Fit Pas
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Basic-Fit in 2022

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Extreem veel locaties, als je al langer lid bent
  • Doorgaans veel parkeerruimte
  • Doorgaans veel machines
  • Vrijwel geen uitval van machines
  • Zeer goedkoop ten opzichte van traditionele sportclubs

THE BAD

  • Gebonden aan één locatie als nieuw lid
  • Locaties zijn niet altijd even netjes
  • Yoga matten zijn veelal versleten en/of kapot
  • Sommige locaties hebben veel last van hangjeugd
  • Weinig duidelijkheid over Chinese inmenging investeerders en wat dit voor jouw privacy kan betekenen

Ik hou van persoonlijk contact in de sportschool. Een abonnement tot 50 euro per maand zal ik daarvoor echt niet schuwen. Op aanraden van mijn personal trainer startte ik dit jaar bij Basic-Fit. Gewoon met een Basic abonnement want zoals mijn PT al aangaf, eigenlijk heb je niets meer nodig.

Inschrijven

Het inschrijven via mijn smartphone ging niet direct goed. Bovendien merkte ik dat ik verschillende aanbiedingen kreeg bij hetzelfde abonnement net hoe je via Google binnenkomt. De ene link gaf je wel een gratis sporttas, de andere niet. Niet dat ik dat mijn keuze liet bepalen, maar wat je gratis kunt krijgen, pak je gewoon mee.

Na bevestiging van het abonnement, moet je de pas om binnen te komen, bij de computer op de vestiging afhalen. Deze staat nog voor de toegangspoorten van de clubs en is dus altijd toegankelijk. Bij verlies kun je hier ook een nieuwe pas halen en je kunt op deze computer ook een nieuw lidmaatschap aanvragen of jouw abonnement uitbreiden.

Wat ook opvalt is de manier waarop je het afsluiten van een abonnement beleeft. Basic-Fit laat het heel erg aanvoelen alsof je een maandabonnement afneemt, maar dat is niet het geval. Er zitten namelijk 12 maanden in een jaar, maar je zal 13 keer per jaar betalen. Je gaat namelijk een lidmaatschap aan per vier weken en er zitten dertien keer vier weken in een jaar. Een kleine nuance die je in een prijsvergelijking met andere sportscholen wel in gedachte moet houden.

De pas

De Basic-Fit pas valt op doordat je een zwarte strip optisch aan de toegangspoort moet scannen om binnen te komen. Basic-Fit probeert zo te voorkomen dat je een kopie of foto van de streepjescode maakt en zo jouw abonnement gemakkelijk kunt delen. Echter kun je met iedere barcodescanner de streepjescode overnemen en daarna opnieuw genereren met verschillende gratis online tools… Uiteraard hebben we dit wel geprobeerd, maar hebben we onze code niet gedeeld. Als je geen twee tientjes kunt betalen voor zo’n abonnement moet je misschien eerst aan iets anders werken dan je conditie. En je kunt natuurlijk ook altijd nog je pas uitlenen. Mag ook niet, maar doordat de mensen van de club je toch niet kennen, komt je er waarschijnlijk wel mee weg.

Overigens zal Basic-Fit deze workaround vast zelf ook wel kennen, want inmiddels doet ze haar best om van de pas af te komen. Gebruikers worden gestimuleerd om de app te gaan gebruiken en daarmee een dynamische QR code te genereren. Zo kan echt maar één persoon naar binnen per telefoon en die leen je misschien minder gemakkelijk uit dan jouw Basic-Fit pas.

De App

Met de app doe ik eigenlijk heel weinig. Wanneer je op de clubs bent, kun je daar een weegschaal gebruiken om de voortgang van jouw lichaamscompositie bij te houden. Die weegschalen hebben wel regelmatig problemen met wegen. Je moet er met blote voeten op, maar er staat nooit een handig stoeltje of krukje naast zodat je even je schoenen uit kunt doen. Al met al ben ik daar vlot mee gestopt.

Het schijnt dat je de app ook kunt gebruiken om je sportieve prestaties bij te houden. Ik heb een aantal personeelsleden gevraagd hoe dat dan werkt. Ook omdat de Matrix Fitness machines een QR code hebben. Niemand lijkt echt te weten hoe dat allemaal moet samenwerken.

In de app zijn ook veel trainingen te vinden. Daarnaast gebruikt Basic-Fit de app om via de recepten het merk Hello Fresh te promoten naar haar gebruikers en natuurlijk de mogelijkheid om fitness spullen en sportvoeding te kopen. Op de nieuwspagina van de app staan op het moment van schrijven twee nieuwsberichten en twee advertenties voor de eigen webshop.

Ben je bij Basic-Fit kun je de app ook gebruiken in de groepslessen zaal. Door QR codes op het grote scherm te scannen, activeer je de groepslessen. Super handig. Ga je dieper graven in de app, kom je ook echt heel veel nuttige content tegen. Behalve dan weer de informatie over de GRX live groepslessen. Die is voor mijn club extreem leeg en het systeem om een andere club te selecteren werkt al een tijdje niet.

Toegang tot 1.160+ clubs, of toch niet!?

Toen ik me inschreef was dé reden om niet premium lid te worden dat ik alleen sport en de massagestoelen me niet konden boeien. Met mijn basic abonnement mocht ik in elke club naar binnen, zo veel ik wil.

In de zomer tref ik uitspraken aan dat je premium lid moet zijn om in meerdere clubs naar binnen te mogen, terwijl ik toch al aardig door Nederland heen aan het sporten ben geweest. Pas op 15-12 besluit Basic-Fit duidelijkheid te geven over de situatie.

Op dat moment laat Basic-Fit weten dat ik niet een Basic maar een Comfort lidmaatschap heb en dat ik niet beperkt ben omdat ik voor augustus 2022 lid ben geworden. Mensen die later lid worden zijn wel beperkt tot de toegang tot een enkele club en daarmee ook tot de openingstijden daarvan.

Twee soorten clubs

Basic-Fit kent namelijk twee soorten clubs. De clubs met beperkte openingstijden en de 24/7 clubs. Het grote verschil is dat je bij de 24/7 clubs ook naar binnen kan wanneer er geen personeel is. Voor de zekerheid hangen er in veel gevallen (maar niet altijd) kettingen met alarmknoppen mocht je onwel raken tijdens het sporten. Er zijn duidelijk meer camera’s aanwezig en eigenlijk kun je alleen nog naar de WC. Kleedruimten zijn dan ook gesloten. Het resultaat is dat veel sporters zich op de WC’s omkleden, wat best irritant is. Zowel voor de persoon die aan het omkleden is als de persoon die lang moet wachten om naar de WC te gaan.

Verwacht overigens niet al te veel van het Basic-Fit personeel. Het zijn vast lieve mensen, maar wanneer ze samen zijn, kletsen ze vooral met elkaar. Ze verschuilen zich graag in personeelsruimten waar ze de grootste lol hebben. Soms krijg je een hallo, maar als ze met hun smartphones bezig zijn, laten ze zich niet graag storen. Gelukkig zijn er ook uitzonderingen op deze regel.

Van de zomer heb ik een keer mijn schoenen laten liggen op de vestiging in Tilburg. Ik wist dat ik er twee dagen later weer zou zijn, dus wilde even bellen met de vraag of ze er nog stonden en of ik ze later kon ophalen. De vestiging was niet direct te bellen. Dan maar Basic-Fit zelf bellen. Wat ik te horen kreeg was dat de personeelsleden in de vestiging niet gecontacteerd werden voor dit soort dingen. Achtergebleven spullen zouden 30 dagen worden bewaard en daarna weggegooid. Ergens snap ik het, maar dit is wel weer een moment waarop je jezelf realiseert dat je niet betaald voor een topservice.

De Basic-Fit tas

Belofte maakt schuld, maar na 6 weken heb ik nog steeds geen tas. Op vakantie ben ik bij de vestiging in Tiburg en vraag ik hoe dat zit. Ik heb geluk. Er zijn net tassen binnen en een medewerker kan me die geven en maakt dan een aantekening op mijn account dat ik de tas heb ontvangen. Okay, je moet dus mondig zijn en zelf hier achter aan…

Het rugtasje is best een handig ding. Er past een laptop tot 15 inch in en er is redelijk veel ruimte voor kleding. Het ruime voorvak is handig om je schoenen in te doen. Nouja, tot schoenmaat 44. Daarna past het allemaal niet meer. Ik sleep er nu al 8 maanden meerdere keren per week mee en hij ziet er nog steeds netjes uit.

De enquêtes

Met enige regelmaat stuurt Basic-Fit een enquête uit. Je krijgt dan als beloning een kleine korting op NXT sportvoeding. Een ander merk van de Basic-Fit organisatie. Ik heb een keer zo’n enquête ingevuld. Het was relatief veel werk voor weinig korting. Bovendien is de voucher zeer kort houdbaar. Ik heb geen behoefte aan sportvoeding, dus dat is voor mij persoonlijk totaal geen motivatie om mee te doen. Geef dan eens een sporthanddoekje of een bidon weg. Ik snap het, kost geld terwijl een korting op sportvoeding alleen een stukje marge kost. Slim.

De personal trainer en de fysio

Ik heb inmiddels mijn personal trainer bij Basic-Fit en daar ben ik enorm blij mee. Niet de virtuele van Basic-Fit zelf, maar een echte met een net uurtarief. Op iedere locatie verhuurt Basic-Fit ruimte voor een fysio en personal trainer. Met name de personal trainers zijn in veel gevallen kleine ondernemers die op die manier een goed gevulde locatie ter beschikking hebben. Overal hangen bordjes dat klanten van personal trainers voorrang hebben op gebruik van apparaten. Er is echter zo veel capaciteit dat ik in geen enkele club heb meegemaakt dat er gesprekken zijn tussen de Personal Trainers en de sporters over de apparaten.

De thuisclub

Mijn thuisclub ligt in hartje Nijmegen. Wat echt de functie is van een thuisclub hebben, is mij compleet onduidelijk. Ik mag immers overal naar binnen dus heb geen bijzondere beleving bij het idee thuisclub. Het is ook niet zo dat ik als lid ergens bij wordt betrokken om dat gevoel aan te wakkeren.

De Clubs

In het algemeen zien we dat Basic-Fit in enorm tempo haar netwerk in Nederland en Europa aan het vergroten is. Als lid word ik hier echt heel blij van. Hoe groter het netwerk, hoe meer flexibiliteit om te kunnen sporten. Wat opvalt, is de strategie achter het openen van clubs. Bestaande clubs of grote ruimten lijken te worden overgenomen. Er gaat tapijt aan de wanden en de hele locatie wordt oranje-zwart-grijs. Er worden schermen opgehangen en wellicht wordt een deel van de bestaande apparatuur vervangen. Eigenlijk kom je overal apparaten van Matrix Fitness of Technogym tegen. Maar die laatste lijken ze uit te faseren. Het komt zelden voor dat een apparaat kapot is. Het onderhoud liijkt dus echt prima op orde. Wat wel lastig is, is dat de weerstanden tussen dezelfde apparaten van verschillende merken kunnen verschillen. Wanneer je het ene moment een crosstrainer van Matrix gebruikt en het andere moment een crosstrainer van Technogym is het soms wat lastig bijhouden welke niveaus je aan moet houden. Maar dit is wat mij betreft vooral een comfort ongemakje.

Terug naar de make-overs van de locaties. Dat doet Basic-Fit echt heel netjes. Maar waar de machines wel worden onderhouden, worden de locaties dat duidelijk niet zo. Half gesloopte locker deuren herinneren je eraan dat je spullen lang niet altijd veilig zijn in de clubs. Kapotte en soms zelfs missende plafondplaten. Laten zien dat er weinig aandacht is voor de staat van het pand. Net als slijtagesporen op deuren en dergelijken. Na oplevering lijkt het erop dat er geen budget meer is om de locatie zelf te onderhouden.

Dat zie ik ook terug in de narrowcasting. Een ander woord voor al die grote schermen in de clubs met reclame. Regelmatig liggen die eruit en staan ze op Windows installatieschermen. Wanneer ze wel draaien, zie je eindeloos, maanden lang, dezelfde content. Zelfs bij recepten. Ja, die appelschijfjes uit de oven komen we onderhand echt wel de strot uit terwijl ik ze nog nooit heb geprobeerd. Overigens komt er ook steeds meer reclame op die schermen. Basic-Fit lijkt daar een mooi inkomstenmodel te hebben gevonden. Maar met de enorme schermenuitval zou ik me er als adverteerder nog niet aan wagen.

Laten we even inzoomen op een aantal individuele clubs.

Basic-Fit Nijmegen Vlaamsegas

Mijn thuisclubbie is dus de locatie in centrum Nijmegen. Opvallend is dat de club bijvoorbeeld om Koningsnacht onverwacht eerder gesloten is. Hier wordt niet duidelijk over gecommuniceerd. De yogamatjes zijn deels gescheurd en daar waar de matjes zijn, zijn weer geen gewichten. Ga je hitt training doen, ben je behoorlijk met spullen aan het slepen.

De club laat qua styling echt slijtagesporen zien en is nog flink gevuld met oude apparatuur van Technogym. Van de twee toegangsdeuren is er altijd maar één open en in het portiekje staat al vele maanden een ongebruikte vending machine. Kennelijk is de toegang een prima plek om dat soort dingen op te slaan. Het heren toilet kent geen zeepje. De pomp die er hangt is om de bril mee schoon te maken. Best onhygiënisch. Gaat de deur van de kleedkamer open, kun je volledig naar binnen kijken. Privacy om je om te kleden om te douchen is er dus niet echt.

Basic-Fit Nijmegen Weg door Jonkerbos

Dit is één van de 24/7 clubs van Basic-Fit. Er is een zee aan parkeerruimte beschikbaar. De kleedkamer geeft veel meer privacy en is fantastisch groot. Douchen is hier comfortabel. Ook hier veel gescheurde yogamatjes en in de avonduren en weekenden is er veel hangjeugd. Dat kan soms wat bedreigend aanvoelen, maar echt spannend is dat niet.

Basic-Fit Arnhem Batavierenweg (Gelredome)

Schuin tegenover de Fit for Free zit aan de A325 de locatie van Basic-Fit in het Gelredome. Ook een 24/7 club, maar met een enorme uitdaging. Hij is namelijk redelijk vaak gesloten. Meer dan eens rij ik voor niets de A325 af. Op de website laat Basic-Fit zien dat de club dan gewoon open moet zijn, maar door een evenement zit hij dicht. Inmiddels ben ik scherp op printjes in de club, want het personeel doet wel haar best sporters in te lichten. Maar dan moet je er maar net in die week geweest zijn. Doordat ik voor de 24/7 clubs van Nijmegen helemaal om de stad heen moet, blijf ik de gok op het Gelredome toch wagen. Irritant is het wel. Tip voor Basic-Fit, naast de Fit for Free staat ook nog een enorme locatie vrij waar je als sportclub in zou kunnen.

De locatie bestaat uit meerdere sportruimten met weinig overzicht op elkaar. In de ruimte met de machines is het altijd netjes. De overige ruimten zijn doorgaans echt een zooitje. Zeker in de avonduren. Ook hier weer veel gebroken plafondplaten. Er zijn twee machines waarop je kunt traplopen. De platen daarboven zijn bij elkaar getaped omdat sporters kennelijk met hun hoofd steeds tegen de platen stoten.

Basic-Fit Arnhem Hanzestraat (Presikhaaf)

Gelegen aan het moderne winkelcentrum Presikhaaf ligt deze 24/7 club met veel parkeerruimte er omheen. Deze club is letterlijk de kelder van het winkelcentrum waar voorheen een grote budget kledingzaak in zat. Het plafond is zeer laag waardoor de club, ondanks alle verlichting, wat duister aandoet. Dit is mijn go-to clubje wanneer het Gelredome weer eens onverwacht dicht is. Het is hier altijd flink druk. Ook in de late uren. En zeker op de plek waar je een yogamatje kunt neerleggen. Deze club maakt overigens gebruik van hardere yogamatten. Die zijn er ruim voldoende en zonder scheuren. Dit is redelijk uniek voor de formule.

Basic-Fit Oosterhout Beneluxweg

De Basic-Fit in Oosterhout is een frisse en moderne club met veel parkeerruimte. Ook deze is 24/7 open. Door de enorme open ruimte voel je je hier enorm veilig. Iedereen ziet namelijk echt iedereen. Dit is wat mij betreft ideaal voor een 24/7 club. Ook de kleedkamers zien er gewoon heel netjes uit.

Basic-Fit Breda Teteringsedijk

Deze 24/7 club ligt behoorlijk achteraf. Tijdens mijn bezoek stond er veel hangjeugd voor de deur die goed contact lijken te hebben met het personeel. Ik kan me voorstellen dat dit bedreigend over zou kunnen komen. Dat is wellicht ook een beetje het nadeel dat de locatie zo goed verscholen ligt.

Het lijkt hier om een oud kantoorgebouw te gaan. Lage plafonds met veel schade en de fitnesszones verdeeld over twee verdiepingen in afgesloten ruimten. Het is hier alles behalve sfeervol. Bovendien was de airco in de zomer echt waardeloos. Het was gewoon heel warm op deze vestiging en dan haal je toch niet het maximale uit je oefeningen. Verre van een visitekaartje voor het merk.

Basic-Fit Tilburg Spaubeekstraat

Deze Basic-Fit was net enkele weken open toen ik hier kwam. Ik werd de eerste dag begroet door een medewerker en zo nu en dan konden we even een babbeltje voeren over zijn werk. Hij zat er lekker in zijn vel en vond het fijn contact met de sporters te hebben. Dit voelde echt aan als het type klantcontact dat ik in het verleden bij duurdere, lokale sportscholen had. Ik voelde me meer dan welkom. Ook hier een grote, open ruimte waar iedereen elkaar ziet. Dat geeft een lekker veilig gevoel.

Overigens laat Basic-Fit ook wel weer merken hoe weinig je als eigenaar van een abonnement waard bent voor de club. Op één van de dagen werden er opnamen gemaakt voor Yanga sportdrankjes. De crew die de opnamen moet maken en de marketeers van Basic-Fit die erbij aanwezig zijn lieten duidelijk zien zich te storen aan de sporters die meebetalen aan hun salaris. Iedereen moest maar gewoon wijken. Even vriendelijk uitleg geven wat er aan de hand was, was er niet bij. Daar moest je als sporter echt naar vragen en dan kon je ook aangeven dat je niet in beeld wilde. En dan heb je bij die prachtige locatie toch alweer snel een negatieve emotie gehangen als lid zijnde.

Conclusie: Basic-Fit Basic (of Comfort) abonnement

Ik zit nu een klein jaar bij Basic-Fit. Je merkt dat ik heel veel commentaar heb op alle losse eindjes van deze organisatie. Maar eigenlijk ben ik echt enorm blij met het concept. Het idee dat ik overal kan sporten is heerlijk. En als ik vandaag lid zou worden, zou ik de vrije clubkeuze voldoende waard vinden om meteen naar het premium abonnement te bewegen. Dat tientje is dat echt wel waard. Eigenlijk is het vooral het niet weten wanneer clubs afwijken van de openingstijden de enige echte frustratie die ik heb. Ik zou het super vinden als ik kan aangeven in de app op de hoogte te willen blijven van afwijkingen bij bepaalde locaties. Of dat ik gewoon kloppende de openingstijden van sportscholen in de buurt kan zien. Het maakt me immers niet uit wat de reguliere openingstijden zijn. Als ik nu wil sporten wil ik nu weten of ik er terecht kan of niet.

Niet alleen de vrijheid qua locaties is enorm fijn, maar de vrijheid qua sporttijden ook alsmede de enorme capaciteit van de clubs. Natuurlijk zit er ook nog wel een stukje Hollandse trots achter (okay, volgends Wikipedia is het Chinese OLP Capital Management Limited groot aandeelhouder dus daar gaan je sportmedische gegevens weer). Wie geen begeleiding nodig heeft tijdens het sporten, kan ik Basic-Fit oprecht aanraden. Het heeft mijn sportende leven echt positief veranderd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.