Logo OpenAI
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Gaat Microsoft haar investering in OpenAI omzetten naar Bing!?

ChatGPT lijkt extreem goed in het omzetten van vragen naar diepgaande antwoorden. Er zijn veel gebruikers die zich hebben afgevraagd of ChatGPT een bedreiging voor Google zal worden. Ja en nee zo lijkt het.

Dit zijn de investeerders achter OpenAI

OpenAI, de maker van ChatGPT, kent vijf reguliere investeerders. Dat zijn Bedrock Capital, Sequoia Capital, Andreessen Horowitz, Tiger Global Management en Y Combinator. De vier ‘lead’ investeerders zijn echter de Reid Hoffman Foundation, Khosla Ventures, Mathew Brown Companies en jawel Microsoft. Microsoft is de enige corporate investor. Met andere woorden, het enige echte bedrijf dat in OpenAI heeft geïnvesteerd. Alle andere spelers die OpenAI financieren zijn pure investeerders die zeer waarschijnlijk alleen maar kijken vanuit het oogpunt dat ze winst zoeken op de verworven aandelen. Voor Microsoft is het aannemelijk dat het doel compleet anders is.

Chrome wars

Op browsergebied was Microsoft ooit een grote speler met Internet Explorer. Voor web developers een buitengewoon vervelende browser, maar lang ook de meest gebruikte browser. Toen duidelijk was dat de kosten van het ontwikkelen van Internet Explorer eigenlijk niet meer opwogen tegen de kosten om de engine achter de Chrome browser van Google te gebruiken, maakte Microsoft de overstap naar Edge. Een Microsoft browser met Chrome als basis. Dit maakte het echter ook meteen lastig om zich te onderscheiden van het echte Chrome.

Bing AI

Ook op een ander front heeft Microsoft het lastig om de oorlog van Google te winnen en wel met hun zoekmachine Bing die tegenwoordig toch ook echt wel iets te bieden heeft.

De geruchten gaan nu dat Microsoft van plan is om de logica van ChatGPT te gaan verwerken in de zoekresultaten van Bing. Hoewel ChatGPT lang niet altijd foutloos antwoordt op actuele vraagstukken, zijn logische vraagstukken wel erg gemakkelijk voor de AI.

De kans is groot dat ChatGPT gebruikt zal gaan worden om zoekvragen die een logisch antwoord nodig hebben direct te laten beantwoorden in plaats van het leveren van een lijst websites met een mogelijk antwoord. Op dat gebied ligt Bing momenteel nog altijd ver achter op Google.

Vormt ChatGPT een bedreiging voor Google?

Waarschijnlijk niet. Als Microsoft de stap zet, zal het Microsoft zeker de mogelijkheid geven om op een unieke manier met zoekvragen om te gaan. Het is echter maar de vraag of Google’s eigen AI niet al verder is dan we denken. Google laat op het gebied van AI zelden het achterste van haar tong zien. Wel liet Google al weten dat het moeiteloos teksten gegenereerd door OpenAI kan herkennen om zo marketeers een stap voor te zijn. Sinds november worden vele webpagina’s door ChatGPT geschreven om zo met lagere kosten hoger in zoekmachines te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.