Dyson Zone met vizier
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Gaat de Dyson Zone het beeld op luchthavens veranderen?

Ongeacht wat we nu horen over de vluchten uit China, in Azië weten ze maar al te goed hoe om te gaan met virussen. Waar de Europeaan tien jaar geleden lacherig deed over mondkapjes op de luchthaven, lijken we het nu allemaal wel te begrijpen. Met de Dyzon Zone lijken de uitvinders van Dyson het mondkapje een stuk verder doorontwikkeld te hebben.

Jouw audio zone

Met de Dyson Zone creëer je eigenlijk letterlijk jouw eigen bubbel. Dat begint bij de hoofdtelefoonfunctie. Met 11 microfoons is deze ontwikkeld voor actieve ruisonderdrukking (ANC). Dat zijn meer microfoons dan we normaal op een hoofdtelefoon met ANC zien. Doorgaans schommelt dat tussen de 4 en 6. De microfoons meten omgevingsgeluid 384.000 keer per seconde en daarmee zegt Dyson tot 38 dB aan geluidsdruk weg te nemen.

De Dyson Zone is in staat om het geluidsspectrum van 2Hz tot 21kHz weer te geven en ligt daarmee in lijn met andere high-end headsets. De interne signaalverwerking corrigeert het geluid tot 48.000 keer per seconde om zo vervorming terug te brengen tot slechts 0,08% @ 94dB @1kHz. Goed nieuws dus voor de audiofiel.

Overigens heeft Dyson geel ‘golden ears’ toegepast om de audiokwaliteit van de headset te toetsen. Die kwaliteit komt bij Dyson voort uit metingen. Wetenschap dus boven de emotie van professionals en dat zou best weleens verrassend kunnen zijn.

Jouw ademzone

Al die ruisonderdrukking komt goed van pas in combinatie met het afneembare vizier van deze headset. Vanuit de oorschelpen verwijderen elektrostatische luchtfilters 99% van de deeltjesvervuiling tot 0,1 micron terwijl het K-Carbon filter met kalium zich richt op het verwijderen van zure gassen als NO2 en SO2 die met name in stedelijke gebieden voorkomen. Met 99% van de wereldbevolking die leeft in gebieden met luchtvervuiling van een niveau dat de richtlijnen van het WHO overschrijdt lijken oplossingen als de Dyson bijna noodzakelijker dan het mondkapje tijdens de COVID crisis. Overigens kun je de filters in de headset zelf vervangen en dat zou per jaar moeten.

Jouw app

Net als bij de luchtreinigers voor thuis, krijg je ook bij de Dyson Zone een app die in kaart brengt hoe vervuild de lucht in jouw omgeving is. Zowel in werkelijke vervuiling als geluidsdruk. Bovendien kun je de EQ in de app gebruiken om het geluid verder naar jouw smaak af te stellen.

De lange adem

Als hoofdtelefoon kun je tot 50 uur draadloos naar muziek luisteren. Voor luchtzuivering ligt de accuduur op 4 uur omdat de filters en motoren eenvoudigweg meer stroom vragen dan de elektronica die de audio aanstuurt. Voor lange vluchten hopen we dan ook dat Dyson er een mooie, lange USB kabel bij stopt voor een powerbank. Opladen over USB-C duurt maximaal 3 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.