Logo GadgetGear.nl
Picture of Dennis van Dijk
Dennis van Dijk

Aansprakelijkheid bij drones

Drones worden steeds populairder. Ze zijn er in allerlei soorten en maten, voor verschillende prijzen. Maar bij het besturen van een drone komen ook grote verantwoordelijkheden kijken. Een ongelukje zit in een klein hoekje, en wie draait er dan op voor de schade? Ben je als dronepiloot aansprakelijk voor de schade die je aan anderen berokkent?

Nieuwe regels voor drone vliegen

Sinds 30 december 2020 gelden nieuwe regels voor drones. Die regels zijn in Europees verband opgesteld. Er gelden verschillende regels voor recreatief vliegen en professioneel vliegen. Bij de regels is ook gedacht aan het risico op een ongeluk tijdens het vliegen.

Wie de drone alleen recreatief gebruikt, en een lichte drone tot 2 kilo of een speelgoeddrone tot 250 gram heeft, valt onder ‘laag risico’. Je mag alleen vliegen met een drone, als je deze registreert bij de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). Voor een lichte drone die onder laag risico valt heb je geen vliegbewijs nodig. Je mag ermee vliegen boven mensen en gebouwen, maar niet boven menigten.

Heb je een zwaardere drone gekocht, of heb je er eentje met een camera, dan gelden er andere regels. Dan moet je ook een cursus volgen, examen doen en een vliegbewijs halen. Weegt je drone boven de 2 kilo, dan heb je ook een vaardigheidsbewijs nodig. Wie deze regels niet opvolgt, kan een boete krijgen tot maximaal 7800 euro. Ga je er meerdere keren de fout in, dan kun je zelfs een gevangenisstraf opgelegd krijgen.

Een ongeluk: en nu?

Stel dat je een foutje maakt bij het besturen van een drone. Je drone richt daardoor schade aan, aan anderen of aan de spullen van een ander. Daardoor kun je aansprakelijk gesteld worden. Hoe de verzekeraar daarmee omgaat, hangt af van of je beroepsmatig of recreatief vliegt. Recreatief vliegen betekent dat je voor de lol met de drone vliegt. Je verdient er geen geld mee. Misschien heb je een speelgoeddrone aan een kind gegeven en veroorzaakt deze een ongeluk. Dan valt dat ook onder recreatief vliegen.

Recreatief gevlogen en een ongeluk veroorzaakt? Dan valt de schade vaak onder de aansprakelijkheidsverzekering. Check voor de zekerheid wel even de polisvoorwaarden van je verzekering. Niet iedere verzekeraar heeft een dekking hiervoor. Verwar de aansprakelijkheidsverzekering niet met de WA-verzekering: deze is alleen voor voertuigen als auto’s bedoeld.

Wanneer heb je een droneverzekering nodig?

Voor het vliegen met een drone van meer dan 25 kilogram of beroepsmatig gebruik, heb je een droneverzekering nodig. Dit is een aparte verzekering die je kunt afsluiten bij de verzekeraar, helemaal gericht op professionele dronepiloten. Het is zeer aan te raden zo’n verzekering af te sluiten.

Drone zelf kapot: wat kan ik doen?

Stel dat de landing van je drone niet zo soepel gaat en je schade hebt aan je drone. Heb je netjes gevlogen op een plek waar dat mag, dan is de schade aan de drone verzekerd als je een extra dekking voor buiten het huis bij je inboedelverzekering hebt. In je huis is schade aan de drone meestal ook verzekerd vanuit de inboedelverzekering.

Wanneer ben je persoonlijk aansprakelijk?

De verzekering vergoedt niet alles. In sommige gevallen ben je persoonlijk aansprakelijk. Bijvoorbeeld als je je niet aan de geldende regels en wetten hebt gehouden. De regering scherpt de regels regelmatig aan, omdat de populariteit van drones toeneemt. Natuurlijk is het verleidelijk om na aanschaf van je drone meteen een testvluchtje te maken, maar het is beter om dat niet te doen.

Vlieg daarom in een rustig gebied, zonder verkeer en bebouwing. Zo leer je beter met je drone om te gaan en voorkom je dat je een ongeluk veroorzaakt waarvoor je persoonlijk aansprakelijk bent. Een persoonlijke aansprakelijkheidsstelling kan flink in de papieren lopen. Het is dus beter dit te voorkomen.

Bronnen:

https://www.wa.nl/droneverzekering/

https://www.verzekeraars.nl/media/2129/brochure-zicht-op-drones.pdf

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.