XP-Pen Artist Pro 16, het stylus pen houder
Roy Christiani
Roy Christiani

Review : XP-Pen Artist Pro 16 en must have voor iedere fotograaf?

Roy Christiani beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Stijlvol ontwerp
  • 92% Adobe RGB
  • Extreem dun
  • Heel compleet geleverd

THE BAD

  • Kabels wat onhandig

Pen displays winnen terrein. Steeds meer fotografen ontdekken het gemak van een pen display. Maar waarom is dit zo’n gewilde tool? Is het echt zo handig als men zegt? En is de XP-Pen Artist Pro 16 een goede optie als je opzoek bent naar een pen display?

XP-Pen Innovator 16
XP-Pen Artist Pro 16

Let’s find out.

Als we het hebben over pen tablets en pen displays dan denk je wellicht als eerste aan Wacom. Ook wij bij GadgetGear hebben eerder al een aantal producten van Wacom getest. Maar er is meer dan “alleen” Wacom. En daarom gingen we op onderzoek uit en vonden een alternatief waar we (kleine spoiler alert) enorm enthousiast over zijn; de Artist Pro 16.

What’s in the box, The Artist Pro 16

De Artist Pro 16 wordt standaard heel compleet geleverd. Zo vind je in de doos o.a. de benodigde kabels, de stylus pen die wordt geleverd inclusief een mooie grijze houder, bijbehorende penpunten, een handschoen die ervoor zorgt dat je hand makkelijk over het scherm glijdt en natuurlijk het scherm/display.

XP-Pen Innovator 16
XP-Pen Artist Pro 16

Inhoud doos:

  • XP-Pen display
  • Kabels (2x usb en 1x HDMI)
  • Stylus pen + doosje en punten
  • Gebruiksaanwijzing
  • XP-Pen glove

Ontwerp

De Artist Pro 16 is een 15.6 inch pen display die standaard komt in de combinatie zilver/grijs en zwart. De combinatie van matte zwarte knoppen en het zilver/grijze deel rondom de knoppen maken van de Artist Pro 16 een strak vormgegeven pen display. Het is dan ook niet voor niets dat XP-Pen voor de Artist Pro 16 een Contemporary Good Design Award (dit is een award georganiseerd door het toonaangevende Red Dot) heeft gewonnen.

Maar er is meer. De Artist Pro 16 is namelijk niet “alleen” mooi maar ook nog eens extreem dun. Slechts 9 mm om precies te zijn. Handig vinden wij. Zeker als je regelmatig op locatie werkt.

Programmeerbare knoppen

De mat zwarte knoppen aan de linkerkant van het scherm zien er op het eerste oog degelijk uit. Wel merken we tijdens gebruik dat de knoppen maar ook het draaiwiel iets minder solide aanvoelen dan ze er op het eerste oog uit zien.

Over de knoppen is trouwens meer te vertellen. Deze zijn namelijk eenvoudig te programmeren met de software die je gratis op XP-Pen kunt downloaden. Het mooie van deze software is dat je de knoppen per programma kunt instellen. Zo kun je de knoppen in programma’s als Photoshop en Lightroom een eigen instelling mee geven. Handig dus.

XP-Pen Innovator 16
XP-Pen Artist Pro 16

Ook het dubbele draaiwiel is instelbaar. Zo kun je bijvoorbeeld het buitenste draaiwiel gebruiken om in-en-uit te zoomen om vervolgens met het binnenste draaiwiel de grote van je brush te veranderen. Dit is wat ons betreft een groot pluspunt van deze tablet. Zeker als je dit bijvoorbeeld vergelijkt met de Cintiq 16 van concurrent Wacom die niet is uitgerust met deze handige knoppen.

Hou er wel rekening mee dat het instellen van de knoppen de eerste keer nog best een klusje is. Wij waren ongeveer een minuut of 20 bezig om de knoppen naar wens in te stellen. Twintig minuten die je overigens snel zal terugverdienen want de juiste instelling zal je workflow aanzienlijk gaan verbeteren.

De Artist Pro 16, het scherm

Het is scherm is een 15.6 inch Full HD scherm met een resolutie van 1920 x 1080. Standaard is het scherm uitgerust met een matte beschermfolie die zorgt dat er minder snel krassen op komen. Daarnaast heeft de beschermfolie nog een belangrijk voordeel. Het geeft je namelijk een paperlike feeling zoals ze dat in Amerika zo mooi zeggen. Fijn want op deze manier kun je de meegeleverde stylus pen vloeiend over het scherm bewegen.

Daarnaast is zijn er nog een aantal positieve eigenschappen te benoemen. Zo dekt het scherm (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Cintiq 16 van Wacom) 92% van het Adobe RGB spectrum en 125% sRGB. Dit maakt het scherm uitermate geschikt voor foto bewerking.

Benieuwd naar uitleg over de voordelen van bijvoorbeeld Adobe RGB? Check dan vooral even de video van Mike Smith die dit perfect uitlegt.

Stylus Pen

Een groot pluspunt van de Artist Pro 16 is dat deze standaard wordt geleverd met een batterijloze stylus pen. Een groot voordeel want hierdoor kun je uren achter elkaar ongestoord werken aan die ene foto. De stylus pen die lekker in de hand ligt kan worden gebruikt in een hoek van maximaal 60 graden. Slim omdat je in de praktijk een pen nooit volledig rechtop houdt.

XP-Pen Innovator 16
XP-Pen Artist Pro 16

Minpunten?

Zijn er dan nog minpunten hoor ik je denken. Om eerlijk te zijn weinig. Het enige wat we wellicht wat onhandig vinden zijn de kabels. Je hebt (naast de HDMI-kabel) namelijk twee kabels nodig om het scherm te kunnen voeden. Op zich logisch want een device zoals de Artist Pro 16 heeft nou eenmaal stroom nodig maar het zorgt er dus wel voor dat je workspace snel wat rommeliger oogt.

Prijs

En dan de prijs. Die is met een verkoopprijs van € 649,- stevig te noemen. Vergelijk je dit echter met wat je ervoor terugkrijgt (een Full HD pen display met 92% Adobe RGB) dan is dit de investering wat ons betreft meer dan waard.

Conclusie

De Artist Pro 16 is wat ons betreft echt een aanrader. Het ontwerp is mooi, de knoppen zijn praktisch, het 15.6 scherm mooi scherp en de prijs is meer dan gunstig. We geven de XP-pen daarom de gouden medaille.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.