Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Philips Hue Festavia Kerstboomverlichting

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Waanzinnig mooie LED's
  • Toffe animaties
  • Reageert ook mooi mee met muziek
  • Gemakkelijk in gebruik

THE BAD

  • Uiteindelijk wil je de kerstboom het hele jaar laten staan

Zoals de CEO van Philips Hue ons enkele weken geleden al vertelde, mooie kerstboomverlichting stond al jaren bovenaan zijn verlanglijstje van Hue lampen om te ontwikkelen. Maar dan moeten ze wel echt mooi zijn en dat is de reden dat we lang hebben moeten wachten op de Philips Hue Festavia. En het is vandaag 6 december; nationale Sinterklaas eruit, kerst erin dag.

Unboxing

De verpakking van de Philips Hue Festavia is een relatief grote doos. De 20 meter lange LED string zit keurig ruim verpakt. In de doos vinden we ook een grote powerbrick die duidelijk ook gemaakt is voor outdoorverlichting en de Zigbee ontvanger die het begin van het Festavia lichtsnoer markeert. Let wel, de Festavia is een indoor product, maar we verwachten volgend jaar stiekem wel een outdoor versie 😉

De LED’s

Philips moet met de Festavia opboksen tegen instant kersthit Twinkly. Die smart kerstverlichting is in staat om complete video’s af te draaien in de boom, maar de RGB LED’s zijn relatief eenvoudig afgewerkt en dat is niet hoe Philips het concept aan wilt vliegen.

Net als bij Twinkly zijn alle LED’s van de Philipe Hue Festavia per stuk geadresseerd en dus aanspreekbaar. Het is echter niet zo dat Philips jou als gebruiker in zoveel detail de kerstverlichting laat inkleuren. Net als bij haar gradient producten, kun je met drie lichtzones of één vaste kleur aan de slag. Wil je er meer uit halen, dan zijn er animaties als een kaarsje, een haardvuurtje of een vonkeling om uit te kiezen. En natuurlijk is dat alleen nog maar het standaard aanbod vanuit de app.

Terug naar de LED’s, want daar wil ik even op inzoomen. Philips maakt gebruik van een relatief grote RGB LED. Daarop heeft Philips een forse 5mm lens geplaatst die niet alleen de kleuren moet mixen, maar ook diffuus moet uitstralen. Het is extreem moeilijk om op de foto te zetten, maar ieder lichtpuntje in de boom is gewoon echt heel mooi vormgegeven en geeft haar licht heel natuurgetrouw af. Tussen iedere LED zit 8cm aan lege ruimte en iedere LED is 3CM hoog.

De Specs

Het lichtsnoer van de Philips Hue Festavia meet 20 meter lang. Over die 20 meter zijn 250 LED’s verdeeld. Daarnaast heb je een voorloopsnoer van 2.4 meter zonder LED’s. Je hebt dus wat lengte om naar het stopcontact te komen. De LED’s kunnen 16 miljoen kleuren tonen en van warm wit op 2.000K tot koud wit op 6.500K schijnen. Het stroomverbruik ligt op 15 Watt en de lichtstring is te bedienen die de app en alles dat integreert met Hue of Matter.

In jouw Hue zone

Wanneer je de Hue Festavia toevoegt, kun je die keurig het icoontje van de boom meegeven. Eenmaal toegevoegd, voeg je hem toe aan een verdieping en aan een kamer. In ons geval de huiskamer. Daarmee schakelt de boom moeiteloos mee met de kleursettingen die we in de woonkamer selecteren.

Daarnaast zijn er de standaard animaties, waarmee de boom willekeurige aanpassingen maakt aan het schijnsel van de LED’s. De kaars is een relatief rustige animatie die vooral straalt in haar subtiliteit. Schitterend is precies het tegenovergestelde. Willekeurige LED’s flikkeren even hard op. Open haard is echt lekker knus, zonder dat je het gevoel krijgt dat de boom staat af te branden. En extra gaaf is dat je de boom natuurlijk kunt laten meeschijnen op de muziek.

Conclusie: Philips Hue Festavia kerstverlichting

Als Hue fan is dit natuurlijk dé kerstverlichting waar je op hebt gewacht. De lampen kunnen letterlijk alles dat je van een Hue lamp mag verwachten. De afwerking is super. De interactiviteit is waanzinnig uitgebreid. Het enige nadeel? Dat ze na de kerst weer terug in de doos gaan en op de volgende decembermaand moeten wachten…

P.s. je lijkt deze momenteel alleen direct bij Philips te kunnen kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.