Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Ivono Toka Zit-Sta Bureau Pro – Elektrisch verstelbare bureau (met bamboo tafelblad)

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

 • Oogt elegant
 • Afwerking
 • Gebruiksvriendelijk
 • Makkelijke montage

THE BAD

 • Stabiliteit niet top
 • Gebrekkige anti-botsbeveiliging

Ondanks dat we grotendeels alweer op locatie werken, is menig bedrijfsinfrastructuur dermate beïnvloed dat velen meer uren thuis blijven maken. En hoe dan ook is het idee dat een serieuze thuiswerkplek aandacht verdient iets waar meer mensen zich bewust van geworden zijn. Een andere wetenswaardigheid waar mensen tegenwoordig meer bekend mee zijn is het feit dat we gewoon te veel zitten en dat dit waarschijnlijk een flinke negatieve invloed heeft op onze fysieke gesteldheid. We besloten eens te kijken naar een zit-sta-bureau en kozen voor een optie van Ivono, en wel de Ivono Toka Sit-Stand Desk Pro.

 

 

Sleutelpunten

 • Natuurlijk massief bamboe tafelbladblad met beschermlaag en afgeronde hoeken
 • Dubbele motor met een snelheid van 36 mm/s
 • Draagvermogen van 125 kg
 • Twee standaard hoogtes instelbaar
 • Verstelbare voetstukjes voor het compenseren van vloer-oneffenheden
 • 5 jaar garantie

 

Bestellen

Tijdens het bestelproces kan je het bureau op verschillende manieren configureren. Van het Pro-bureau bestaat een aparte bamboo-editie, die wij kozen. Er zijn drie formaten beschikbaar;  kan je variëren tussen witte en zwarte poten. Je hebt bovendien de optie om een kabeltray toe te voegen die altijd zwart van kleur zal zijn.

 

Uitpakken en monteren

Het tafelblad en het onderstel werden geleverd langs twee aparte leveringen in het geval van uw reviewer. Wel op dezelfde dag en door hetzelfde koeriersbedrijf, door twee verschillende bezorgers.

We krijgen uiteraard alles dat we nodig hebben voor het bureau; het onderstel, de motor, de stroomkabels en de console. Ook de schroeven zijn meegeleverd, net als een tie-rip. Helaas kwamen we wel een schroef tekort voor een van de poten, waardoor we aan de onderzijde van de poot een van de voeten vastgezet hebben met drie schroeven. Kan gebeuren, toch slordig. Lever liever iets te veel dan te weinig schroeven.

Er wordt geen gereedschap meegeleverd. Maar gezien de hoeveelheid schroeven wil je hoe dan ook een schroeftol klaar hebben staan. Zowel het tafelblad als het onderstel weegt aardig wat. Het is handig om een tweede persoon erbij te hebben om na het monteren van het onderstel het bureau op zijn poten te zetten.

Wanneer we het tafelblad voor het monteren omdraaien, zien we dat voor verschillende onderdelen van het onderstel alsmede de bedieningsconsole vooraf al schroefgaten geplaatst zijn. Het is dus niet nodig om vooraf te meten of na te denken waar je alle zaken uit het onderstel dient te plaatsen. Alleen rond de gaten aan de poot-motor hadden we wat verwarring, omdat er vier gaten lijken te zitten. Twee zijn waarschijnlijk nodig geweest om de plastic casing van de motor in het metalen omhulsel van de poot te plaatsen. Wanneer je het onderstel langs dat bovenste deel van de poot houdt is het wel duidelijk welke gaten gebruikt dienen te worden, maar we kunnen het ons voorstellen dat als iemand gewoon begint met monteren, deze in zijn vlugheid het frame via het verkeerde gat probeert vast te draaien.

 

Ontwerp

Tafelblad

Het bamboo tafelblad van Ivono is een stijlvol-ogend tafelblad dat is gemaakt van 100% massief bamboo. Bamboo kan omschreven worden als een duurzame en milieuvriendelijke grondstof doordat het snel groeit en gemakkelijk te verwerken is, waardoor het uitermate geschikt is voor tafelbladen.

Het bamboo tafelblad van Ivono heeft een compleet egale afwerking die ook glad aanvoelt. De kleur komt natuurlijk over. Schoonhouden zou door de afwerkingslaag geen probleem moeten zijn, net als invloeden van vocht.

Onderstel

Het onderstel bestaat uiteraard uit de poten, voeten en het frame dat de boel aan elkaar verbindt. Verder hebben we de controller en console voor de bediening van de motoren. Het frame van de stoelpoten, en onderstel zijn van metaal, terwijl de casing van de controller en console volledig van plastic zijn. Hetzelfde geldt voor de verstelling van de voetjes.

De poten van de Sit-Standdesk Pro zijn voorzien van twee motoren, waardoor verstelling gaat met een snelheid van 3,6 cm per seconden tussen een hoogte-interval van 65-130 cm inclusief tafelblad. Ter vergelijking, de Smart-bureaus van Ivono veranderen van hoogte met 2,5 cm per seconden binnen een hoogte-interval van 71-120 cm inclusief tafelblad. Beiden constructen zijn overigens in staat een gewicht van 125 kg te tillen.

 

Gebruik

We hebben een goede twee maanden met de Ivono Toka gewerkt. We hebben standaard op het bureau wat de zwaarste zaken betreft twee ultrawide-monitoren en twee nearfield speakers. Samen goed voor rond de 25 kg. Daarnaast hebben we naast de standaard invoerapparatuur (toetsenbord, muis, controller, microfoon) wat andere rommel op het bureau staan. Denk aan zaken als een muismat, te testen koptelefoons, microfoons, muizen, wat de drinken, etc. We denken dat dat goed is voor nog geen 5 kg naast de genoemde 25 kg.

Stabiliteit

Het blijft een bureau op twee poten, dus hoe het met de stabiliteit gesteld was, is iets waar we wel vragen over hadden. We hebben het bureau op een hard-houten parketvloer staan (op bijvoorbeeld hoogpolig tapijt staat een meubel per definitie minder stabiel). Wanneer we het bureau op een lagere stand houden, hebben we eigenlijk geen onredelijke problemen met de stabiliteit. Wanneer we een beetje tegen het bureau aanstoten zien we de monitoren wel bewegen, en voelen het tafelblad ook wat bewegen, maar het is niets waar iemand zich aan zou storen.

Zet je het bureau op een hogere stand, zoals de sta-stand voor uw reviewer (110 cm), dan is het toch een wat ander verhaal. Zowel van links naar rechts als in grotere van voor naar achteren, geeft de Toka aardig wat mee. Of het onredelijk veel is voor een bureau met een dergelijk onderstel? Nee. Het is eigen aan het concept. Wil je iets stabielers hebben, dan zul je aanmerkelijk meer moeten uitgeven aan een optie met vier poten.

We kennen allemaal wel de hogere werkplekken die je bijvoorbeeld op onderwijsinstellingen tegen komt. Van die lange aan een muur gemonteerde tafels in de kantines, bibliotheken en misschien zelfs studieruimtes, die niets meegaven als je erop leunt. Een dergelijk stabiele ervaring kan je dus niet verwachten, en je zal net als de genoemde opties echt iets vast aan je muur moeten zetten wil je dit benaderen. De Toka is overigens nog steeds iets dat prima is om aan te werken, zolang je maar niet iemand bent die te veel op een bureau hangt of er tegenaan leunt en hiervoor verschillende houdingen aanneemt (een enkele leunhouding is dus prima, zoals uw reviewer ondervond).

Bamboo tafelblad

Het bamboo tafelblad voelt aangenaam aan. Met een dikte van ongeveer 1,8 cm vormt deze ook een stabiele basis. We hebben de eerste weken gewoon op het blad gewerkt zonder ondergrond. Het vormt een prima ondergrond voor muiswerk. We hebben echter wel de muismat die we na enkele weken ter test kregen laten liggen. Voor muiswerk biedt een mat het om de een of andere reden, zeker tijdens het gamen, toch een gevoel dat we liever hebben. Het is duidelijk dat het bamboo tafelblad snel koud aanvoelt, wat in de koudere maanden voor mensen die daar wat gevoeliger voor zijn misschien een nadeel is.

Het tafelblad is voorzien van afgeronde hoeken terwijl de onderzijde eveneens afgerond is. Qua krasgevoeligheid is het tafelblad niet bijzonder sterk. We testten de botsing-detectie, die faalde, waarop de stoel onder het bureau gehaald moest worden en alles op ons bureau rondsprong en de voet van één van onze monitoren, die niet perse scherp is, maar wel van metaal, een paar flinke krassen achterliet op het blad.

Verstellen van het bureau

Het verstellen van het bureau gaat via de console. De verlichting springt aan op het moment dat je een van de touch-sensitive knoppen aanraakt. We zien op de console de huidige hoogte op het display, de knoppen + en – voor het verstellen van de hoogte, I en II welke voor de twee in te stellen standaard hoogtes is, en een andere knop welke gebruikt kan worden voor het instellen.

Het bureau maakt tijdens het verstellen wel wat geluid met een luidheid van ongeveer 58 dB als je ervoor zit (een wat hogere intensiteit dan een ouderwetse koelkast waar je bij in de buurt staat die aan slaat). Niets waar we ons aan storen, maar het meest elegante geluid is het niet:

Je hoort het bureau eerst omlaag gaan en daarna omhoog. Je hoort ook het neerkomen van wat kabels en dergelijke, maar we nemen aan dat goed te horen wat het geluid het het bureau precies is.

 Slechte anti-botsbeveiliging

De anti-botsbeveiliging werkte naar onze ervaring zo goed als niet. We probeerden eerst van boven het bureau tegen een blokkering aan te laten lopen. Eerst met eigen gewicht, vervolgens met een blokkering van onze vensterbank. De Ivono trekt zich van beide zaken niets aan en blijft naar boven komen. Als we onze stoel onder het bureau laten staan en het bureau naar beneden laten gaan, blijft deze zo lang naar beneden bewegen, totdat het bureau schuin gaat staan en op de armleuningen van de stoel hangt. Vervolgens gaat het bureau even naar boven (niet genoeg om de stoel vrij te laten staan) om vervolgens weer naar beneden proberen te bewegen. Het was dus voor ons nodig de vastzittende stoel onder het bureau weg te trekken, met als gevolg dat alles naar beneden kwam; rondspringende monitoren (met als gevolg de hier boven afgebeelde kras op het tafelblad), de op de monitor bevestigde webcams en cameralichten die eveneens naar beneden kwamen en een sloot koffie die over het bureau en de vloer ging van de mok die nog op het bureau stond. Dit is ook de reden dat we van deze situatie geen foto hebben gemaakt, omdat het simuleren van dit scenario vergt dat we onze hele setup op het bureau óf eerst afbouwen, óf wederom een opdonder geven.

Het bureau accepteert op het moment dat deze geblokkeerd wordt ook geen input meer en moet dus gereset worden. Probleem is dat voor het resetten je het bureau op zijn laagste stand dient te zetten, wat natuurlijk niet kan wanneer iets van de onderzijde geblokkeerd wordt.

Edit (10-01-2023): Na contact met Ivono

We hebben toch maar weer geprobeerd de botsdetectie te testen omdat deze toch echt zou moeten werken. Dit keer met een stel dozen recht onder het bureau. Misschien dat de botsdetectie moeite had met de ongelijke belasting of de hoek waaronder een stoel de neergaande beweging detecteert. Helaas faalde de beveiliging ook nu. De poten kwamen los van de grond. En de dozen zaten muurvast onder ons bureau. Alleen het bureau van die dozen aftillen is zo goed als onmogelijk, en het ging niet om het type doos dat je effe kapottrapt.

Volgens Ivono is er sprake van een defect exemplaar. Vanwege het vele ombouwwerk is dit voor ons lastig om te testen. We hebben aan Ivono voorgesteld een video te maken van een exemplaar bij heb zodat we deze hier kunnen toevoegen, maar ook dat is waarschijnlijk om infrastructuur technische redenen lastig te doen.

Edit 2 (18-01-2023): We hebben inmiddels een video ontvangen van Ivono uit het testlab waarin ze de botsdetectie demonstreren:

Het is duidelijk dat er een werkende anti-botsdetectie is. Opgemerkt moet echter worden dat de situatie niet hetzelfde is als de test die wij uitvoerden. We zien namelijk een stoel die in het midden van het construct getest wordt, waar onze bureaustoel onder het tafelblad getest is, wat dus betekent dat er sprake is van een blokkerende kracht onder een hoek. Daarnaast veert ons bureaustoel een stukje mee, zoals de meeste bureaustoelen, waar in de video een massieve entiteit getest is. In de praktijk zullen mensen dat soort stoelen niet gebruiken als bureaustoel en zal een stoel ook niet zo diep onder een tafel geschoven worden. Verder kun je natuurlijk hoe dan ook kritisch zijn over dat kennelijk een massieve entiteit nodig is, aangezien een kwetsbaar artikel, huisdier of kind dit ook niet is. Wij hebben een printer onder het bureau staan, welke opgetrokken is uit een veelal hol plastic materiaal voor het inlaad construct aan de bovenzijde. Daarmee durven we deze test niet aan.

Maar onder specifieke omstandigheden, werkt de botspreventie wel degelijk.

We hebben afgesproken met Ivono dat we ons exemplaar inruilen voor een ander exemplaar om te zien hoe de botspreventie dan presteert.

 

Conclusie

De Ivono Toka Sit-Stand Desk Pro in combinatie met het bamboo tafelblad is ons op zich prima bevallen tijdens de twee maanden die we met het bureau doorgebracht hebben. Het bureau ziet er goed uit, de feel is naar tevredenheid, en de bediening is makkelijk. Het proces van monteren moet verder voor iedereen te doorlopen zijn, al is de aanwezigheid van twee mensen op het moment dat het tilwerk verricht moet worden, aan te raden.

De stabiliteit wanneer het bureau op een hogere instelling staat, is niet geweldig. Dit is helaas eigen aan het concept van dit bureaus en doen soortgelijke bureaus het niet beter, maar het moet wel opgemerkt worden. Daarnaast ontstijgt de Toka de norm niet voor dit soort bureaus. Het grote nadeel is echter de slechte anti-botsbeveiliging. Heb je plannen het bureau in een drukke ruimte te zetten waarbij je wel eens iets onder het bureau zet, of waarin momenten kunnen voor komen waarbij tijdens het omhoog komen het bureau ergens tegenaan kan komen, raden we aan dat je verder kijkt. In de praktijk is het echter zo dat je dit soort bureaus in een redelijk vrije ruimte zet, waar je niet snel blokkeringen tegen komt, onder of boven het bureau. Je zal bij het verstellen er altijd bij zijn, dus dat iets onder het bureau staat, zal niet snel voor komen. We zouden de Ivono Toka om deze reden niet afraden. Toch kunnen we niet voorbij een dergelijk falen in onze test kijken, en moeten we dit kritische punt laten doorwegen in onze beoordeling.

 

Check de prijs van de Ivono Toka in bamboo-setup in de Ivono webshop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.