Logo GadgetGear.nl
Fitbit Versa 4
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Fitbit Versa 4 briljante tracker met bugs

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3 sterren.

THE GOOD

  • Extreem goede sportstracking

THE BAD

  • Geen draadloos opladen
  • Flipt onder de douche
  • Trage schermwisselingen
  • Nauwelijks waarneembare wekfunctie
  • Buggy Android app

Fitbit was een pionier op het gebied van activiteiten tracken. Het merk behoorde tot de eersten met sportbandjes en wist als kleine partij zelfs smartwatchmaker Pebble op te slokken. Inmiddels zijn we heel wat jaren verder. Is Fitbit van Google en zien we de Versa 4 voor ons liggen. Een klokje met een duidelijke combinatie van highs en lows.

Unboxing

In de unboxing laat Fitbit zien veel geleerd te hebben over de afgelopen jaren. Niet langer verkopen ze twee modellen afhankelijk van de maat van jouw pols. Je krijgt gewoon een lang en een kort bandje en zo weet je altijd zeker dat het sportklokje om je pols past.

Ondanks de prijsklasse is draadloos laden er echt nog niet bij. Je krijgt weer een op maat gemaakt, magnetisch USB kabeltje dat je moet proberen niet te verliezen. Anders kun je het opladen van het sportklokje wel vergeten.

Een stukje documentatie maakt het natuurlijk af, maar de productontwerpers verdienen absoluut nog een compliment voor de verpakking. Die klapt heel elegant open en dat was iets dat we niet hadden verwacht.

Had ik al de lows benoemd? Die zijn er ook en dat viel me pas op toen ik de Fitbit Versa 4 in de vitrine van de elektronicaboer op Schiphol zag liggen. Het stickertje dat op het display ligt, met daarop het display geprint, is groter dan het daadwerkelijke display… niet heel netjes van Fitbit.

Design

Voor mijn brede mannenpols is de Fitbit Versa 4 echt wel een heel klein klokje. Voor de test met de Versa droeg ik nog de Huawei Watch GT3 Pro en dan kijkt dit wel heel veel kleiner. De Polar Ignite 3 die ik daarna ben gaan testen heeft ook ineens weer een enorm display ten opzichte van de Fitbit. In de sportschool kreeg ik toch nog even de vraag van mijn instructeur of dit het model voor vrouwen was… niet heel woke. Anno 2022 moet ieniemienie toch ook bij een mannenpols kunnen…

Briljant ten opzichte van andere merken is de positionering van de enige knop van het klokje. De zit voor linksdragende mensen aan de linker kant. Tijdens het aantrekken van bokshandschoenen wordt die niet per ongeluk ingedrukt. Bij mijn Watch GT3 stopte regelmatig de sportmeting op dat moment. Het knopje vraagt ook echt wel om wat harder ingedrukt te worden om foutieve acties te voorkomen. Hij is ook lekker breed. Daar is echt beter over nagedacht dan het goedkoop aanvoelende, bijna niet in te drukken knopje van de Polar Ignite 3.

Leuk is dat je de bandjes kunt wisselen en dat dit ook heel gemakkelijk gaat. Daarvoor maakt Fitbit gebruik van een klein schuifje. Slim!

Het gebruik van de Fitbit Versa 4

Laten we beginnen met een resepctabele low. Naast mijn vaste sportmomenten fiets ik op dit moment erg veel. Soms een lange en stevige wandeling. Als ik er niet aan denk om een sportactiviteit op de Versa 4 te starten, herkent deze toch mijn inspanning en legt alsnog mijn prestaties netjes vast. Dit is echt zo ontzettend fijn, dat dit dé reden is dat ik de Fitbit Versa 4 zou aanraden. Sterker nog, het is dé reden dat ik hem tussen de tests van andere sportbandjes en horloges door draag. Hij ontzorgt me echt op dit gebied.

En dan terug naar de lows. De enige manier waarop de interface niet gaat trippen van water is als je aangeeft dat je gaat zwemmen. Dan reageert het scherm niet meer op water. Ik mis een douche modes, want als ik hem tijdens het douchen niet afdoe, laten de waterdruppels de Fitbit Versa 4 allerlei onverwachte dingen doen. Jammer!

Toch is dat niet de lowest of lows. Dat is namelijk de creativiteit met transities die de designers zich hebben aangewend. Alles fade naar of vanuit zwart. Dat is super mooi, maar duurt super lang. Zeker als je even snel de meting voor een activiteit zou willen starten. Super irritant. Prima dat je zo’n fade doet, maar maak heb snel. Ik ben het sporten, niet aan het wachten op de bus.

Overigens duurt de fade from black ook lang als je alleen even de tijd wilt zien en niet het always on display gebruikt.

Nog een kleine ergernis is als hij op de nachtstand staat en je start een sportieve activiteit. Dan kun je echt alleen maar op het display kijken door het knopje in te drukken. Tussentijds de nachtstand uitzetten kan dan niet. Jammer!

Heerlijk is dat de wekker van de Fitbit Versa niet alleen op een vaste tijd gezet kan worden, maar dat het klokje op basis van jouw slaapritme ook het beste wekmomend kan uitzoeken in het half uur daarvoor. Dit om je met zo veel mogelijk energie wakker te laten worden. Briljant!

Jammer is wel dat er geen pieper in de Fitbit Versa zit. De wekker moet het dus hebben van een zwakke trilling op de pols. Dat heeft me tijdens de testperiode bijna een vliegreis gekost doordat het zwakke trillinkje me gewoon niet wakker kreeg. Dat mag echt wel veel harder gaan Fitbit! Of toch gewoon investeren in een piepertje voor erbij. Of een speaker voor spraakgestuurde hulp. Of een microfoon voor Google Assistant. Ja er valt heel veel te wensen en dat mag eigenlijk ook wel met dit prijskaartje.

Laten we toch weer afsluiten met een complimentje. Ten opzichte van de Polar Ignite 3 is het ontwerp van alle schermen op de smartwatch wel echt fantastisch.

De buggy Android app

Nu Fitbit al een tijdje van Google is, zou je verwachten dat ze heel goed weten hoe je een app bouwt. Echter is Fitbit in een transitiefase belandt. Zo kun je nu nog met een Fitbit account inloggen, maar moet je binnenkort met een Google account werken. Voordeel is dat jouw data dan ook meteen in Google Fit komt (als je dat niet erg vindt). Nu moet je dat nog met een externe sync app oplossen. Ook voor apps als Virtuagym wordt het na de overgang op Google accounts gemakkelijker.

Toch is het opstarten van de app op mijn OnePlus 10 Pro een bijzonder ervaring. Letterlijk iedere keer dat ik wil kijken wat mijn prestaties zijn, doorloop ik onderstaande cyclus.

Dit is zo irritant dat ik met plezier voor de health sync app heb betaald die mijn data vanuit de Fitbit app naar Google Health dumpt. Er gaat zoveel tijd verloren met steeds maar weer al die voorwaarden accepteren. Hier heeft iemand bij de kwaliteitsbewaking van Fitbit enorm zitten slapen.

Overigens Op de momenten dat ik er wel voor kies naar de app toe te gaan, wordt ik wel heel blij van alle dataweergaven. Hier zie je dat ze bij Fitbit echt heel veel weten van beweging.

Conclusie Fitbit Versa 4

De sporttracking van de Fitbit Versa 4 is veruit de beste die ik tot nu toe heb getest. Het feit dat hij zelfstandig sportieve prestaties kan herkennen en vastleggen is iets waar ik echt door werd verrast. De kwaliteit van deze functie overstijgt echt alle ergernissen die ik heb opgemerkt tijdens de twee maanden waarin ik de Fitbit Versa 4 heb getest. En dat zijn er heel wat. Stel je voor dat Fitbit daar een aantal van weet op te lossen. Dan is deze smartwatch op de looks na de ultieme fitness wearable… want ja… als man zie ik toch ook graag een grote stoere sportklok in plaats van het compacte en ingetogen design dat het nu is. Misschien moeten we nog eens naar deze sportwatch kijken wanneer Google klaar is met de nieuwe software.

Fitbit Versa 4 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.