Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Evercade Irem Arcade 1

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Mooie, gevarieerde selectie van games
  • Prachtige originele graphics en sounds

THE BAD

  • Alle games hebben een hoge moeilijkheidsgraad

Afgelopen week werd de Evercade EXP gelanceerd. Die die nieuwe handheld console koopt, krijgt daar meteen de Irem Arcade 1 cartridge bij. Voor bestaande Evercade gamers is die ook los in de handel verkrijgbaar. De cartridge bevat zes klassieke arcade games van Irem.

De Evercade EXP is de eerste handheld met ondersteuning voor verticale arcade games. Dat deze cartridge gratis wordt meegeleverd is dan ook een bijzonder keuze gezien er geen verticale games op staan. Maar laten we even in de games duiken.

10 Yard Fight

American Football games waren er in de 80’s genoeg, maar 10 Yard Fight was echt even wat anders. Ik ben geen liefhebber van sportgames, maar 10 yard fight laat alle strategische vraagstukken van deze voor ons minder bekende sport vallen. Gewoon een leuke, eenvoudige game die voor iedereen speelbaar is.

Battle Chopper

Battle Chopper is in vele markten ook uitgebracht als Mr. heli. Net als vele andere Item titels een sidescrolling shooter met een hoge moeilijkheidsgraad. Deze game kwam ook op heel veel andere platforms uit. Denk aan de Turbografix-16, Atari ST en Amiga.

In The Hunt

In 1993 moest Irem concurreren met de populaire games als Metal Slug van Neo Geo. Met In The Hunt lanceerde Irem een sidescrolling shooter waarmee je in een onderzeeër eindbazen moet uitschakelen. Grafisch ziet de game er echt ontzettend lekker uit, maar hij is ook enorm moeilijk te spelen. Doordat je zelf coins kunt blijven toevoegen, kun je wel lekker doorknallen en dat is echt hard nodig.

Moon Patrol

Moon Patrol ken ik zelf nog van mijn tijd als jonge MSX gamer. De versie van Irem uit 1982 is iets beperkter door de arcade hardware uit die tijd, maar nog steeds erg leuk om te spelen. In Moon Patrol bestuur je een soort maanwagen en gaat het erom een zo groot mogelijke afstand af te leggen. Je kunt springen, schieten en je snelheid aanpassen. Het was een van de eerste games die parallax scrolling toepaste en daarmee een diepte-effect had. Een prachtig stukje historie.

R-Type

R-Type was dé tegenhanger van Konami’s Nemesis en kwam uit in 1987. Een horizontaal scrollende sci-fi shooter met best goede graphics voor die tijd. Dit is ook echt dé toptitel die op deze cartridge staat die echt super fijn speelbaar is op de Evercade EXP.

De gameplay mechanics werken echt heerlijk met de weapon power-ups die je onderweg verzamelt en de biomechanical bosses die je onderweg moet afslachten. De game heeft een enorm hoge moeilijkheidsgraad, maar daagt je voldoende uit om te blijven knokken.

Lightning Swords

Irem wilde duidelijk ook een tegenhanger voor Konami’s Castlevania uitbrengen en dat werd Lightning Swords. Van deze game werden niet heel veel arcade kasten gebouwd, dus de Evercade brengt deze titel echt naar de massa’s. In deze game moet je wraak nemen voor de dood van Princess Orchid. Met andere woorden; alles afslachten dat een hartslag zou kunnen hebben. Het is echt even wat anders ten opzichte van de andere Irem titels die je krijgt, maar we snappen heel goed dat deze game nooit echt een kassucces is geworden. Leuk voor de verzameling, maar dat is het dan ook.

Conclusie

Zoals bij iedere cartridge, bevat Irem Arcade 1 titels die vooral leuk zijn om een keer te ervaren en titels die extreem lekker speelbaar zijn. Mijn persoonlijke pareltjes zijn In The Hunt en R-Type. Over het algemeen zijn alle games best wel heftig qua moeilijkheidsniveau. Daar stond Irem ook altijd wel om bekend en persoonlijk hou ik ook echt wel van de uitdaging die deze games brengen. Zoals je gewend bent van Evercade zijn alle games voorzien van een uitgebreide uitleg met leuke feitjes en graphics in de menu’s. Een mooie toevoeging aan de collectie.

Evercade Irem Arcade 1 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Eén reactie

  1. Metal Slug (1996) werd 3 jaar na In The Hunt (1993)geproduceerd.
    Het werd wel gemaakt door hetzelfde team dat later de Nazca Corporation vormde die Metal Slug produceerde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.