Nowatch lanceert ‘awearable’ met Philips Biosensing Technology

De Nowatch is een schermloos horloge dat door de makers een ‘awareable’ genoemd wordt, met als doel gebruikers ‘meer in het nu te laten leven’. We hebben het over een schermloos horloge waarbij in plaats van een wijzerplaat een handgeslepen edelsteen geplaatst wordt.

De wearable vormt de primeur als het gaat om de toepassing van Philips’ Biosensing Technology om stress te meten. Nowatch is opgericht door Hylke Muntinga en Timothée Manschot met als doel wetenschappelijk gebaseerde kennis op het gebied van mentale gezondheid te combineren met innovatie gericht op het creëren van technologische consumentenoplossingen.

Hylke Muntinga: “Soms vergeten we dat het leven nu plaatsvindt. Door het verlies van vijf vrienden in korte tijd en het feit dat er een oogziekte bij me werd ontdekt die elk moment tot blindheid kan leiden, ging ik me realiseren dat ik van elk moment wil genieten. En dat is niet wat notificaties en een overload aan informatie met je doen. Daarom hebben we NOWATCH opgericht.”

Timothée Manschot: “Door samen te werken met Philips kunnen we de beste technologie inzetten om mensen te ondersteunen hun lichaamseigen signalen beter te leren kennen. Subtiele vibraties van de NOWATCH zijn een uitnodiging om bewuster in het moment te leven. Ons credo is: NOWATCH is geen horloge dat je de tijd vertelt, maar dat je tijd gééft.”

Horloge

De Nowatch kan door de gebruikers zelf samengesteld worden op basis van een behuizing, horlogeband en edelsteen (welke magnetisch bevestigd wordt en uitwisselbaar is). Het horloge heeft een diameter van 37 millimeter, dikte van 10,9 mm, terwijl de band 18 mm breed is. Waterdichtheid is getest volgens de 5ATM-norm (waterdicht tot een diepte van 50 meter).

App

De app is gericht op het weergeven van data die de sensoren van de Nowatch op het moment in real-time meten, waarmee de gebruiker zijn of haar fysieke gesteldheid kan beoordelen. Dit gebeurt via een artistieke impressie van de datawolk die gegenereerd wordt. Daarnaast wordt informatie bijgehouden over je ademhaling, hartslag, slaap, beweging en zogenaamde ‘ElectroDermal Activity’; een indicator voor het stressniveau.

Op basis hiervan zouden gebruikers inzichten moeten krijgen over hun levensstijl. De app stuurt vibraties naar de gebruiker op basis van biodata voor een herinnering over de mentale gesteldheid, wat Nowatch vertaalt als dat het de gebruiker “eraan herinnert om naar het hier en nu terug te keren”.

Inner selfie

De kroon van de Nowatch kan gebruikt worden om een zogenaamde ‘inner-selfie’ te registreren, oftewel de fysieke gesteldheid op dat moment. Dit kun je bijvoorbeeld doen

tijdens een fysieke of mentale uitdaging of juist een moment van ontspanning. Deze ‘inner-selfie’ kan vervolgens weer gebruikt worden als benchmark versus andere momenten waardoor je inzicht hebt in hoe je mentale gesteldheid precies verandert.

Duurzaamheid

Oog voor duurzaamheid is er door het gebruik van biologisch afbreekbare en plasticvrije verpakkingen, terwijl met de productie van de edelstenen de industrie van traditionele steenslijpers in Jaipur wordt gestimuleerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rajesh S. Chaitram

Rajesh S. Chaitram