Logo GadgetGear.nl
Qualcomm Snapdragon 888 5G
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Gaat Qualcomm de prijzen van smartphones omlaag brengen?

Wanneer je een smartphone gaat bouwen, stel je die als fabrikant veelal samen met componenten die door anderen worden ontwikkeld. Één van de duurdere componenten is de chipset. Zeker wanneer je die van een premium merk als Qualcomm koopt… maar daar komt mogelijk verandering in.

Qualcomm zou namelijk overwegen om chipsets voor budget en midrange smartphones goedkoper te maken. Qualcomm heeft veel concurrentie in die categorie en ziet de vraag naar haar chipsets teruglopen nu concurrenten als MediaTek prijstechnisch sterke concurrenten bieden aan fabrikanten. Bovendien loopt door de wereldwijde inflatie de vraag naar smartphones al terug. Zeker in het goedkope segment waar consumenten al minder te besteden hebben.

Om de prijsverlagingen mogelijk te maken, zou Qualcomm overwegen om de levensduur van haar productielijnen te verlengen. Met andere woorden, de lijnen minder snel te vervangen voor de productie van nieuwere en snellere producten. Hierdoor zou het aantal chipsets dat Qualcomm actief verkoopt ook terug moeten lopen.

De vraag is nu hoe concurrenten hierop gaan reageren. De kans is groot dat de budget chipsetmakers als MediaTek nu ook worden gedwongen door de markt om prijzen te verlagen. Het kan zijn dat ook die chipsetbouwers daarop hun strategie moeten aanpassen omdat ze doorgaans hove volumes met extreem kleine marges verkopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.