Arjan Olsder
Arjan Olsder

Hoe Oppo’s Battery Health Engine de levensduur van smartphones verlengt

Afgelopen kwartaal bracht Oppo haar Oppo Reno 8 op de markt. Een smartphone met de nieuwe Oppo Battery Health Engine die de duurzaamheid van de accu enorm moet vergroten.

Onderzoeken

Onderzoek van Strategy Analytics zou hebben uitgewezen dat mensen hun smartphone eens in de 2~3 jaar zouden willen vervangen, maar dat dit in werkelijkheid veelal eerder is door problemen met de batterij van het toestel.

Oppo heeft zelf onderzoek gedaan naar de wear & tear van smartphonebatterijen. Daar zien ze dat een batterij van een jaar oud doorgaans nog maar op 90% van haar originele capaciteit zit. Na twee jaar zelfs nog maar 80%.

Toen was een nieuwe batterij nog heel gewoon

Vroegâh kocht je gewoon een nieuwe batterij. Of een extra batterij als je een grootverbruiker was. Dat was in de tijd dat Nokia nog de onbetwiste wereldleider was en je ook mobiele telefoons van Siemens kon kopen. Europa had het toen nog voor het zeggen op de telefoonmarkt. Met de komst van Apple en Google op de smartphonemarkt, kwam er een eind aan de verwisselbare batterij en daarmee een eind aan de vervangbaarheid ervan.

Terug naar de smartphones van nu. Wil je de conditie van een smartphonebatterij optimaal houden, dan hou je hem altijd tussen de 80% en 20% capaciteit. Dus niet te vol laden en niet te leeg laten lopen… maar dat is super onhandig. De praktijk is dat we doorgaans doorladen tot vol en opladen wanneer hij bijna leeg is.

Zo werkt een Lithium-Ion batterij

Een lithium-ion batterij bestaat uit lithium-ionen. Deze bewegen tijdens het opladen naar de negatieve elektrode en tijdens het gebruik naar de positieve elektrode om zo energie op te wekken. Feitelijk is jouw batterij dus de hele dag in beweging en wat beweegt, kan ook een keer stoppen. Door overbelading of een te hoge stroomtoevoer, kunnen lithium-ionen inactief worden. Ofwel; dode ionen en die bewegen niet meer. Die dode ionen verlagen niet alleen zelf de capaciteit, maar zitten ook in de weg van de nog levende ionen die zo moeilijker doorstromen.

Resultaten van het Smart Battery Health Algorithm

Met Oppo’s Smart Battery Health Algorithm komt het management van de levensduur van de batterij vanuit de smartphone en niet meer vanuit de gebruiker. Door temperatuur en spanning actief te regelen, is de software in staat om de problemen van dode lithium-ionen sterk te beperken. Een stuk technologie waar drie jaar aan is gewerkt, in samenwerking met professor Offer van het Imperial College in Londen. Een deel van de uitdaging zat er bovendien in dat Oppo en OnePlus gebruik maken van gesplitste batterijen (bi-cell) in plaats van één batterij, waar de technologie van Offer vooral op was ontwikkeld.

Battery Healing Technology

Oppo ontwikkelde nog een batterijtechnologie om de levensduur van de smartphone te stuwen. Nu duiken we even heel diep in de materie. Over de elektroden van de batterij ligt een laagje dat ze Solide Elektrolytische Interfase noemen (SEI). Dit laagje is essentieel voor de werking van de batterij omdat het als een soort beschermfolie werkt voor de elektroden. De Battery Healing Technologie bestaat uit een technologie die de elektrolytformule optimaliseert om de SEI laag steeds weer te herstellen.

Met dit hulpmiddel ziet Oppo de levensduur van een smartphonebatterij oplopen tot 1.600 laadcycli voordat hij onder de 80% zakt, waar een reguliere smartphonebatterij na 800 laadcycli onder de 80% maxime capaciteit duikt. De Oppo Reno 8 zou bij dagelijks laden, na vier jaar dus nog steeds op 80% batterijcapaciteit zitten. Na vier jaar stoppen de beveiligingsupdates van Oppo wel voor het toestel. Wellicht een mooi moment voor Oppo om daar ook nog eens goed over na te denken nu ze de batterij zo enorm weten te verduurzamen. Een telefoon die langer mee gaat mag immers best wat meer kosten.

SuperVOOC

En dan komen we terug bij hoe wij als consument werken met onze smartphones. We willen 100% vol en we willen dat heel snel. Ten tijden van de eerste Oppo Find X lancering in Europa waren we bij de internationale launch. Dat toestel laadde voor die tijd enorm snel op en als journalisten waren we uiteraard kritisch over de mogelijke problemen qua slijtage van de batterij. Hoewel de technologie veilig is gebleken, wist het bedrijf toen nog niet goed uit te leggen hoe de slijtage tegen was te gaan. Inmiddels gaat het dus niet alleen meer over supersnel laden, maar is ook die duurzaamheidsslag gemaakt. De Reno8 Pro laat zich opladen met 80 Watt. De 4.500mAh batterij doet er dan een half uur over om volledig opgeladen te worden. In 10 minuten is hij overigens al half vol en dat is dus geen probleem door die Battery Health Engine technologie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.