Nokia 5310
Arjan Olsder
Arjan Olsder

AST test satellieten voor 5G dekking op aarde

Is het einde voor de traditionele zendmast in zicht? AST SpaceMobile start binnenkort met het testen van telefoongesprekken via zogenaamde Low Earth Orbit (LEO) satellieten.

Die satellieten hangen, zoals de naam zegt, in een relatief lage baan om de aarde en hebben een relatief groot bereik. Door de lage hoogte zijn ze in staat om direct, met normale smartphones te communiceren en dus mobiele dekking te leveren. AST, wat onder anderen gefinancierd wordt door Vodafone en Rakuten, heeft een Bluewalker test satelliet klaar hangen voor deze test.

AST is niet de enige die test met bellen via satellieten. iPhone hardware is al een tijdje geoptimaliseerd voor communicatie via satellieten. Eerder deze maand liet Apple weten een SMS abonnement aan te bieden voor iedereen die noodberichten via satellieten zou willen versturen via een iPhone. Het is de eerste stap van Apple om een wereldwijde speler te worden in het aanbieden van communicatienetwerken, al beperkt de dienst zich voor nu tot Noord-Amerika.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.