Logo GadgetGear.nl
Picture of Dennis van Dijk
Dennis van Dijk

4 tips voor het aanschaffen van een pc

Wil je een nieuwe PC aanschaffen? Dan zijn er een paar zaken waar je rekening mee moet houden. De meeste gebruikers willen ook kunnen gamen op hun computer. Daarom hebben we een paar tips voor je, als je van plan bent ook te gamen. Met deze tips kan jouw computer nog jarenlang mee.

Kies voor een krachtige videokaart

Wil je echt optimaal kunnen gamen, dan kun je het best investeren in een goede videokaart. Dit is nog belangrijker dan een goede processor aan boord hebben. De videokaart verwerkt alle visuele elementen, dus een snelle videokaart is zeker benodigd. Een goede videokaart kan minimaal 30, maar nog liever 60 frames per seconde uitserveren.

Bekende fabrikanten van goede, krachtige videokaarten zijn bijvoorbeeld NVIDIA met hun GeForce-serie en AMD met hun Radeon RX-serie. De videokaart is het kloppend hart van iedere game. Kies voor een mooie gaming monitor erbij en je wordt helemaal meegezogen in het spel.

Kies voor minimaal i5

Veel mensen denken dat de processor vrijwel alles op de computer doet. Dat is niet helemaal waar: de processor zorgt alleen voor de aansturing van de andere componenten. Een CPU berekent wel de last op de computer. In een game berekent de processor bijvoorbeeld dat je raak schiet en dat de videokaart een explosie moet tonen.

Wil je een game pc kopen die nog jaren meekan, dan kun je het best kiezen voor minimaal een Intel Core i5-processor of voor een AMD Ryzen 5xxx-Series processor.

Houd rekening met minimaal 8 GB werkgeheugen

Tegenwoordig worden games en computerprogramma’s steeds groter. Alleen al het draaien van Windows zelf kost gemakkelijk een paar gigabyte. Daarom raden we aan om voor een computer te kiezen met minimaal 8 GB werkgeheugen. Wil je ook games gaan streamen, dan is 16 of 32 GB zeker aan te raden.

Als je kiest voor 32 GB werkgeheugen, kun je daarmee een flinke tijd vooruit. Het is toekomstbestendiger om voor 32 GB te kiezen dan voor 8 of 16 GB. Het is even een investering, maar dan kun je ook jaren met je nieuwe PC vooruit.

Liever SSD dan een normale schijf

Je komt ze nog zelden tegen, maar sommige computers hebben nog een oude hardeschijf. Dit is een schijf met bewegende delen, die een stuk trager zijn dan de SSD-schijven van tegenwoordig. SSD-schijven hebben geen bewegende delen, maar een chip. Ze zijn daardoor een stuk sneller dan gewone schijven. Dat merk je vooral als je een programma opstart of laadt.

SSD-schijven kun je in een zogenoemde raid-opstelling zetten. Bij RAID doet elke SSD de helft van het werk. Daardoor verdubbel je je snelheid. Zeker handig als iedere seconde telt bij een game. Bovendien kun je de data spiegelen zodat deze er nog is wanneer een SSD stuk gaat. Voor gaming zijn overigens speciale SSD’s omdat gaming voor een hogere slijtage zorgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.