Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Withings ScanWatch Horizon, schoonheid in data

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • medische data
  • sport data
  • berichtgeving
  • analoge vormgeving
  • accu duur
  • draagcomfort
  • design

THE BAD

Withings heeft een lang en bewezen succesvol trackrecord in het meten van gezondheidsdata met weegschalen, bloeddrukmeters, slaapmatten etc. Natuurlijk hebben ze ook horloges. Horloges waar wij fan van zijn, maar nu met de Scanwatch Horizon is er een extra reden bij gekomen; traditioneel design.

Hartritme en meer

Wie onze reviews van Withings producten heeft gelezen in de afgelopen tien jaar, weet dat we fan zijn van de producten. Deze review is evenals alle eerdere reviews over Withings producten volledig onafhankelijk en niet betaald door Withings of een PR bureau. Fit bit zette de standaard met hun stappenteller in de vorm van een soort van horloge. Vele alternatieven volgden en Withings was de eerste met een traditioneel ogend uurwerk met een mini display om de gezondheidsdata van af te lezen. Deze data werd steeds rijker. Eerst waren het nog stappen, snel volgden sporten, slaap, hartslag en later zelfs een ECG en zuurstofmeting. Het Apple Watch was het product wat mij het eerst op mijn mogelijke hartprobleem wees. In het voorjaar 2019 belandde ik in een ziekenhuis met een ECG van dit Apple horloge. Het is nu bijna niet te geloven, maar ik was echt de eerste die ze in het ziekenhuis met zo’n horloge meting en waarschuwing zagen. Inmiddels drie jaar later is het gemeengoed. Het Polar horloge wat ik tijdens het sporten droeg, had mij niet gewaarschuwd voor atriumfibrilleren. Nee, dat Polar horloge vond juist dat ik het goed deed met zo’n hoge hartslag, terwijl ik mij hondsberoerd voelde worden. Thuis deed ik het Apple horloge om, wat mij binnen een half uur waarschuwde toch echt naar een dokter te gaan. Inmiddels heb ik een operatie achter de rug en zijn naar verwachting de hartritme stoornissen verleden tijd.
De meeste slimme horloges moeten dagelijks aan een lader en ogen digitaal. Zo niet de Withings producten. Zo was ik al drager van een Scanwatch. Dit horloge kan twee tot drie weken zonder aan de lader te hangen van alles meten. Stappen, slaap, hartslag, hartritme, apneu, zuurstofsaturatie en natuurlijk een ECG. Die laatste functie was voor mij belangrijk om tijdig te weten of m’n hart op hol was geslagen of niet. Afhankelijk van die info was ik al dan niet in het ziekenhuis voor een reset of had ik dit kunnen voorkomen door snel medicatie in te nemen. De ECG functie, het traditionele ontwerp van een analoge wijzerplaat en de enorm lange accuduur, waren de redenen waarom dit horloge steeds m’n voorkeur had. Als je dan data opbouwt met trendrapporten, wordt het zelfs lastig om die te onderbreken voor tests van andere smartwatches. Ja die heb ik dus aan m’n andere pols getest… De liefde voor de Withings Scanwatch was geboren. Overigens hebben onze redacteuren weer hun eigen en soms meerdere voorkeuren. Zo is er een Samsung adept, een Polar freak, een Fitbit lover en Apple fan. Zoveel mensen smaken en soms wil je gewoon eens wat anders wat voor iets anders beter geschikt is.

Traditioneel design

Met de Horizon heeft Withings een ontwerpsaus over de Scanwatch gegooid waarmee het direct een Breitling, Pulsar of IWC look krijgt. Een stoer mannelijk ontwerp met een duikring en oplichtende traditionele tijdsaanduiding. De wijzerplaat is in het donkerblauw en donkergroen verkrijgbaar. Het display is het minst zichtbaar op de donkerblauwe wijzerplaat. Als het display gedimd is, zie je m eigenlijk niet. Hiermee is het een smartwatch vermomd als stoer mannenhorloge. Je moet er van houden. Overigens kreeg ik bij het dragen van de gewone Scanwatch veel complimenten van vooral vrouwen, die het minimalistische design prachtig vonden. Wanneer ik tijdens het testen de Horizon draag, krijg ik juist vaak van mannen de vraag welk horloge ik draag. Opmerkelijk dus wat een ontwerp doet. Horloges blijven een fashion statement en emotie product bij uitstek.

Compleet

De Scanwatch Horizon wordt in een fraaie doos geleverd met een metalen en een rubberen band. Een groene bij de groene wijzerplaat en een blauwe bij de blauwe wijzerplaat. De metalen band is van hoge kwaliteit en sluit naadloos op de kast aan. Her mechanisme om de band los te maken is perfect. Geen gefriemel maar ook niet per ongeluk losschieten. In de doos zit ook gereedschap om zelf de band op maat te maken. Toevallig was de band voor mij perfect. Zelf met enorm veel beharing op mijn armen draagt de metalen schakelband lekker. Dit is voor mij echt uniek. De meest schakelbanden zorgen voor problemen met mijn armbeharing. De Scanwatch Horizon schakelband draagt fijn en precies. De rubberen band is naar mijn mening net iets te fragiel of dun. Hier had Withings een dikkere of geribbelde stoere versie van mogen maken.

Meten

De data die dit horloge verzamelt is gelijk aan de eerdere Scanwatch. Withings heeft diverse certificaten op het gebied van meten met medische accuratesse. Iets waar je dan wel steeds weer artsen of specialisten van moet overtuigen. In de dik tien jaar dat ik Withings producten gebruik heb ik een schat aan data opgebouwd waar ik, en de behandelende artsen, steeds op terugvallen. Het resultaat is dat ik door gedragsaanpassing op basis van data, aantoonbaar betere waarden in diverse onderzoeken meet dan 5 jaar geleden. Niet iedereen heeft dit nodig, maar zoals de Apple Nike schoen sensor mij heeft aangezet tot hardlopen, zo heeft Withings met het horloge en de weegschaal combinatie, mij het zetje gegeven om mijn leef en eetpatroon af te stemmen op een gezonder leven.
De vraag is natuurlijk wat er met al die data gebeurd. Zeker is dat Google met de Android data een businessmodel aan het maken is wat verstrekkende gevolgen kan hebben. Google is ook betrokken in diverse (academische) onderzoeken en verzamelt data om gegarandeerd in de toekomst verzekeraars een voorspellingsmodel te verkopen. Ook Apple is op dit traject actief. Apple heeft wel meer een gesloten en meer op privacy gericht business model, maar het is naïef om te denken dat jouw gezondheidsdata niet gebruikt wordt voor een hoger doel. Hoe Withings hiermee omgaat is niet geheel duidelijk. Het bedrijf zegt privacy op het hoogste niveau te omarmen. Wij hopen binnenkort een gesprek te hebben met de CEO om op dit onderwerp verder in te gaan.

Conclusie

De Scanwatch is een horloge waar je van moet houden, maar er is nu ook een stoer analoog ogend horloge wat onder de radar allerlei gezondheidsdata verzamelt en in een app als inzichten aan de gebruiker presenteert. De Scanwatch Horizon is de chiquere versie van de Scanwatch. Withings laat zien dat modern ook functioneel en mooi kan zijn. De prijs bedraagt 499 Euro.

kopen


→ Check de laagste prijs bij Withings online

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.