Logo GadgetGear.nl
Nokia 2400A Verpakking
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Hoe is Nokia anno 2022 versplinterd

Nokia was ooit een grootmacht. Het bouwde mobiele netwerken. Het bouwde telefoons. Het bouwde zelfs hele goede computermonitoren. Sinds Nokia’s smartphone divisie werd overgenomen door Microsoft en dat niet helemaal lekker liep, is het merk meer versplinterd dan ooit. Bij wie koop je nou jouw Nokia?

De Nokia smartphone

De Nokia Smartphone licentie ligt in handen van HMD Global. Dit bedrijf is qua aandelen deels nog in handen van de Finnen, maar grotendeels eigendom van Foxconn. Foxconn is een enorme producent (o.a. voor Asus en Apple) en is ook eigendom van merken als Sharp en Belkin.

Nokia XR20

De Nokia TV

Wanneer je een Nokia TV koopt, koop je jouw TV bij StreamView in Oostenrijk. Dat merk houdt de licentie waarschijnlijk alleen voor TV’s. Op het gebied van monitoren hebben we nog geen acties gezien. In India ligt de licentie voor Nokia Smart TV’s bij Flipkart, evenals mediaboxen.

Nokia Smart TV 2400A

De Nokia Laptop

Voor laptops heeft Nokia haar merk in licentie gegeven aan twee organisaties. In India is het Flipkart dat laptops mag produceren onder het Nokia merk. Het merk doet het heel goed in India. Voor Europa heeft Nokia een deal gesloten met OffGlobal. Dat merk lijkt speciaal in Frankrijk te zijn opgericht voor deze deal. Net als HMD eigenlijk.

Nokia Purebook Fold 14

Het echte Nokia

Het echte Nokia bestaat ook nog. Het bedrijf zit wereldwijd verspreid, met als thuisland nog altijd Finland. Het bedrijf verdient haar geld met de productie van mobiele netwerken. Sinds het Chinese Huawei uit de markt is, zijn het vooral Nokia en Ericsson die wereldwijd de aanbestedingen winnen. Daarmee stroomt een hoop voormalig Chinees geld terug naar Europa.

Wil je zelf Nokia producten produceren?

Misschien een rare gedachte, maar Nokia staat er voor open. Gewoon even een formuliertje invullen.

Nokia kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.