Logo GadgetGear.nl
DJI Mavic 3
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

DJI Mavic 3 eerste drone met C1 label in Europa

Drones zonder een C1 certificaat kennen vanaf 2024 ernstige beperkingen in de EU. De DJI Mavic 3 probeert die beperkingen voor te zijn door als eerste drone ooit een C1 certificaat te bemachtigen.

Om hieraan te voldoen, komt DJI in het najaar met een software update die de specsheet van de drone enigszins zal beperken. Zo zal autotrack gelimiteerd worden tot 50 meter afstand in plaats van 100 meter. Ook zal het haar LED’s automatisch aanzetten op basis van omgevingsfactoren om zo aan de zichtbaarheidseisen te voldoen. De LED’s aan de voorkant van de drone zullen altijd knipperen. Dit kan in theorie invloed hebben op de opnamen die je met de drone maakt.

Wanneer je in de EU de drone gaat vliegen, moet je jouw operator ID invoeren zodat de drone deze kan uitzenden en er moet een C1 sticker op de drone worden geplakt. Ook registratie bij DJI als bouwer van jouw drone is verplicht zodat ook DJI kan aantonen wie de eigenaar van een drone is.

Voor drones zonder een Cx label gaan hele zware regels gelden. Zo moet je met zo’n drone onder anderen 150 meter van mensen en bebouwing weg blijven. De verwachting is dat de waarde van oudere drones hierdoor zal verdampen en er een enorme vervangingsmarkt zal ontstaan… indien mensen het nog de moeite waard vinden om met name hobbymatig met drones te blijven vliegen.

DJI Mavic 3 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.