Nvidia RTX 3080 Ti
Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Slechte deal met TSMC kan tot goedkopere Nvidia GPU’s lijden

Waren chipsets vorig jaar niet aan te slepen, leidt de wereldwijde recessie nu tot overschotten. Waar chipsetmaker TSMC in China teruglopende orders van AMD en Apple moet slikken, lijkt Nvidia zich in de knel te hebben gewerkt.

TSMC is één van de belangrijkste producenten van chipsets ter wereld. De Chinese fabriek werkt voor vrijwel alle grote namen in de industrie. Ook wanneer deze zelf productiefaciliteiten bezitten zoals Samsung.

Met de verwachting dat er volgend jaar minder chipsets nodig zijn omdat er minder apparaten verkocht gaan worden, heeft Apple haar opdracht voor de productie van chipsets voor haar iPhone 14 series al teruggedraaid met zo’n 10%. Ook AMD wist onlangs succesvol haar inkoopopdracht bij TSMC te reduceren.

Nvidia lijkt echter wel een probleem te hebben met het dichtdraaien van de inkoopkraan. Nvida heeft voor haar GPU’s namelijk ook de productie bij TSMC liggen en heeft daar keiharde voorwaarden onderhandeld, waardoor TSMC opdrachten van anderen niet kon aannemen. Nu Nvidia heeft gevraagd om de productie voor haar GPU’s te verlagen, heeft TSMC aangegeven Nvidia aan haar contract te houden. TSMC is dus voornemens gewoon te leveren. Dit geeft ook aan dat TSMC geen andere lucratieve deal in de pijplijn heeft liggen waarvoor de productielijn voor Nvidia componenten ingezet kan worden. Wel heeft TSMC de mogelijkheid geboden de productie met maximaal een kwartaal uit te stellen.

Met het doorgaan van de leveringen, zouden GPU’s uit de RTX40 lijn komend jaar weleens goedkoper kunnen worden door overproductie.

Overigens is het niet alleen de recessie die Nvidia hard raakt. De laatste jaren waren cryptofarms een belangrijke afnemer voor Nvidia. Echter zijn crypto wereldwijd flink in waarde geslonken, waardoor het opstarten of vergroten van cryptofarms niet zo heel interessant meer is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.