Samsung Exynos Auto 8890
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Samsung gaat als eerste 3nm chips produceren

Samsung claimt de eerste fabrikant ter wereld te zijn die chipsets op basis van de 3nm schaal gaat produceren. Deze schaal is erg belangrijk. Hoe kleiner de schaal van een chipset, hoe sneller deze kan worden en hoe minder stroom deze nodig heeft om te functioneren.

Het is wel zo dat iedere fabrikant een eigen standaard lijkt te hebben voor hoe je die schaal berekent. En daarmee is dit nieuws dan ook meteen weer aan het wankelen. Zo is de 4nm schaal van Intel heel anders dan die van Qualcomm en ook weer dan die van Samsung. Ze praten allemaal over een nm schaal, maar de manier van meten verschilt intern toch echt.

Met het aanbieden van productie op de 3nm schaal, hoopt Samsung marktaandeel bij het Taiwanese TSMC weg te snoepen. TSMC is nu de grootste speler ter wereld als het gaat om het produceren van chipsets. Samsung heeft als doel om in 2030 de grootste chipmaker ter wereld te worden. Hoewel Samsung Koreaans is, is het wel waarschijnlijk dat de daadwerkelijke fabrieken nog zo veel mogelijk in China staan. Samsung zit nu op 16% marktaandeel. TSMC produceert voor merken als AMD, Nvidia, Apple en ook voor divisies van Samsung.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.