Het Jachtseizoen Bordspel
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Het Jachtseizoen Bordspel van Just Games

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Erg goede vertaling van de TV show
  • Enorm leuk en spannend
  • Ook wel geschikt voor iets jongere kinderen dan de doos aangeeft

THE BAD

  • De speluitleg mag echt wel uitgebreider zodat er minder ruimte is voor eigen invulling

Het jachtseizoen van Stuk TV is momenteel zo ongeveer halverwege het seizoen op SBS. Met de vakanties die eraan komen een mooi moment voor Just Games om haar bordspel bij ons op de redactie te laten landen. En wat hebben we al veel plezier gehad!

Het Jachtseizoen op TV

In Het Jachtseizoen gaan de drie mannen van Stuk TV in hun over the top gesponsorde bus op jacht naar twee TV bekendheden die samen proberen te ontsnappen. Blijven ze 4 uur uit handen van de jagers, dan hebben ze gewonnen. Maar er is één handicap. Iedere tien minuten, wordt de locatie van de voortvluchtigen, die door de seizoenen heen steeds creatiever worden… hoe vertaal je dit spektakel naar een bordspel!?

Het Jachtseizoen Bordspel Speelbord
Het speelbord voor de jagers

Het bordspel

Omdat de jagers en voortvluchtigen niet van elkaar mogen weten waar ze zijn, levert Just Games twee speelborden. Één heel groot bord voor de jagers en een kleiner bord voor de voortvluchtigen. Het bordspel is ontwikkeld voor 2-4 spelers. We zien dat wanneer kinderen de voortvluchtigen spelen, ze stiekem toch ook wel samen willen spelen en overleggen. Kids vinden het echt spannend. Overigens geeft Just Games aan dat spelers minimaal 10+ moeten zijn, maar onze dochter van 7 snapt het spel ook al na een eerste ronde onder begeleiding. Je mag de aanbeveling dus iets ruimer nemen.

Wel is het zo dat het spel echt op basis van vertrouwen is. Spelers die slecht tegen hun verlies kunnen, krijgen namelijk erg veel ruimte om het spel aan hun kant te manipuleren. Just Games heeft hier wel een beetje over nagedacht. De voortvluchtige moet namelijk op zijn of haar bord met een whiteboard marker aangeven wat de route en tussenstapjes zijn. Aan de kant van de jagers vergroot de sociale controle wanneer er wordt samengespeeld. Bij samenspelen krijgen de jagers ook een extra kaart om in te zetten tijdens het spel. Dit motiveert extra om met een team te spelen.

Het Jachtseizoen Bordspel Kleine Kaart
Het speelbord voor de voortvluchtigen

Maar nu duik ik al meteen wat dieper de gameplay in. Laten we het eerst over het doel hebben. Net als in de aflevering is het zo dat de jagers de voortvluchtigen in 4 uur moeten pakken. Maar er is een schaalverdeling in de tijd. Je beweegt immers sneller over een spelbord dan de echte deelnemers door het land bewegen. Iedere beurt kost dus een X aantal minuten en iedere beurt schuif je op de tijdbalk een stukje dichter naar de 4 uur. Doorgaans ben je binnen een half uur klaar met het spel. Zeker voor jongere kinderen is dat ook een mooie tijdsspanne.

Wel is het zo dat het inzetten van kaarten, meer dan eens ruimte ter interpretatie overlaat. Wanneer twee gezinnen het spel hebben gekocht, kan het zijn dat beiden het net anders spelen. Wat ons betreft had Just Games echt veel meer aandacht aan de handleiding mogen besteden om daarin uit te werken wat je nou wel en niet mag met een speelkaart.

Het Jachtseizoen Bordspel Actiekaart

Afwerking

In de afwerking zien we wel een paar kleine dingetjes die beter kunnen. Maar eerst de tops. De speelborden zien er namelijk enorm goed uit. Hier zijn de ontwerpers echt lekker mee bezig geweest. Het spel voelt echt aan alsof het onderdeel van het programma is, al zijn de koppen van StukTV niet in het spel te zien. Voor de absolute fans zou dat nog een leuk detail kunnen zijn geweest.

Een gemiste kans is het speelstuk voor de voortvluchtigen. In de TV show zijn het altijd twee personen, maar het poppetje in de doos is toch echt solo. Had hier een duo aan elkaar van gemaakt en de beleving zat nog dichter op de TV show. Van de andere kant hoef je nu maar één vormpje voor alle drie de poppetjes te fabriceren, wat natuurlijk goedkoper is.

Het Jachtseizoen Spelelementen

Iets anders is de doos. Natuurlijk is deze groot, wat je van een speldoos verwacht. Veel lucht in de spellenkast dus. Marketingtechnisch snappen we die keuze. Een doosje van 2CM dik oogt gewoon goedkoper, maar het had prima gekund.

Wat we jammer vinden aan de doos is dat alle kaarten en speelelementen vrijwel los in de doos liggen. Dat is dus iedere keer dat je begint met spelen, alles bij elkaar rapen. Een vakverdeling houdt het spel langer mooi. Ook zouden de spelborden voor de levensduur een extra laagje materiaal (denk aan linnen) op de achterkant kunnen gebruiken, want dit is een spel waarvan we denken dat het echt jaren leuk blijft.

Conclusie Het Jachtseizoen Bordspel

Speltechnisch is Het Jachtseizoen als bordspel echt een ontzettend goed gelukte vertaling van de TV show geworden. In de afwerking zien we dat het in de details mooier/duurzamer/leuker kan. Het enige nadeel dat we kunnen benoemen is dat de speluitleg vollediger had gemogen. Maar dat zal de pret niet drukken. Het Jachtseizoen is gewoon een tof bordspel dat hier nog jaren zal worden gespeeld.

Het Jachtseizoen Bordspel kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.