Arjan Olsder
Arjan Olsder

Gerucht: Geen Exynos chipset in de Samsung Galaxy S23 Series

Het is al jaren een debat onder Samsung Galaxy S-Series gebruikers. In de VS krijg je de snelle Qualcomm chipset en hier in Europa en in Azië krijgt de gebruiker de altijd tragere Samsung Exynos chipset. Met de komst van de S23 series zou Samsung van plan zijn om die discussie uit de lucht te halen en iedereen op Qualcomm te zetten.

Hoewel de introductie van de S23 series op papier nog heel ver weg is, is Samsung al wel richting het eind van productontwikkeling aan het bewegen. Immers moeten begin 2023 miljoenen handsets klaarliggen voor toekomstige gebruikers en die toestellen moeten op een bepaald moment toch echt geproduceerd gaan worden.

Richting eind van het jaar wordt de nieuwe Qualcomm Snapdragon chipset verwacht. Die zou traditiegetrouw dan ook in de S23 series moeten komen te liggen. Het zou dan om de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 gaan in plaats van de verwachte Samsung Exynos 2300 als we Ming-Chi Kuo‘s tweet mogen geloven.

Zou daarmee de ontwikkeling van de Exynos 2300 (S5E9935) compleet van de baan zijn? Waarschijnlijk niet. Met name in Azië zijn er veel afnemers voor de Samsung chipsets. De Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 chipset krijgt naar verwachting de productcode SM8550 en zal door TSMC op 4nm schaal geproduceerd worden.

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom Samsung deze stap zet. Zo zou de ontwikkeling van de eigen Exynos chipset achter kunnen lopen of dat ze simpelweg de supply chain voor deze chipset niet op orde krijgt. Samsung is voor onderdelen van de chipset weer afhankelijk van derden. Ook zou de recessie een rol kunnen spelen. Van wereldwijde tekorten bewegen we in no-time naar wereldwijde overschotten van componenten omdat consumenten simpelweg minder geld te besteden hebben aan dure smartphones. Tenslotte kan het zo zijn dat Samsung eindelijk iedere koper van de S23 dezelfde performance gunt. Laten we hopen op dat laatste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.