Logo GadgetGear.nl
Foto van Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Automobilist gaat per 2030 ook voor buitenlands wegennet betalen

De kogel is door de kerk. Het bezitten van meerdere auto’s gaat mogelijk een stuk interessanter worden in Nederland nu we overgaan op rekeningrijden per gereden kilometer. Daarmee gaan we nu ook betalen voor buitenlandse kilometers.

Het idee zal zijn dat je gaat betalen op basis van de kilometerstand van auto’s. Anno 2022 is het namelijk een stuk lastiger geworden om die terug te draaien. Hoewel de overheid nog niet precies weet hoe dit in 2030 technisch gaat werken, zou het goed kunnen dat de APK voor een algemene jaarlijkse check vervangen gaat worden en dat garages de kilometerstanden van al jouw bolides gaan doorgeven. Dit in plaats van privacy invasieve oplossingen als verplichte OBDII dongles in auto’s. Dat laatste zou overigens ook verzekeraars die een dergelijke dongle verplichten in de weg gaan zitten. Verzekeraars zijn namelijk ook verzot op deze data omdat ze daarmee het risicoprofiel van de gebruiker kunnen vastleggen.

Een nadeel is er ook met deze werkwijze. Hoewel het basisidee is dat er eerlijker betaald gaat worden voor het belasten van het Nederlandse wegennet, is het niet zo dat je een vrijstelling krijgt voor kilometers die je rijdt in het buitenland. Voor echte kilometervreters (denk aan de vloten van bedrijven) kan het hierdoor ook interessanter worden om constructies met buitenlandse brievenbusfirma’s op te zetten en opties te verkennen om hier in Nederland op buitenlands kenteken te rijden. Hoewel hier al wetgeving over is, zal menig bedrijf gemotiveerd worden toch nog eens kijken naar welke loopholes er mogelijk zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.